Banner
Banner
Αντιστάσου στην κατάργηση των αγορών βιοκαλλιεργητών.
Friday, 19 December 2014 17:34
 
19-biologika-psifisma
 
ΑΝΤΙΣΤΑΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ. Ψήφισε εδώ ...
 
Είμαστε οι βιοκαλλιεργητές που διαθέτουμε τα προϊόντα μας στις υπαίθριες αγορές βιοκαλλιεργητών Αθήνας που γίνονται καθημερινά σε αρκετά σημεία της πρωτεύουσας.
 
Οι αγορές βιοκαλλιεργητών είναι αυτοδιαχειριζόμενες και λειτουργούν περισσότερο από 20 χρόνια, προσφέροντας ποιότητα απ’ ευθείας από το χωράφι στον καταναλωτή. Ένας υγιής θεσμός, που η τοπική αυτοδιοίκηση προσφέρει στους δημότες της, κάνοντας πράξη τον κανόνα της αειφορίας «Άμεση πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας τροφής που παράγεται τοπικά»
 
Η διαρκής αναγκαιότητα των βιοπαραγωγών για ξεχωριστή νομοθέτηση του αυτόνομου αυτού θεσμού των αγορών βιοπαραγωγών, δεν έχει ακόμα εισακουστεί.
 
Κατά καιρούς η κεντρική διοίκηση υπερηφανεύεται για τους βιοκαλλιεργητές και αυτές τις αγορές στις Βρυξέλες, καθώς συμβάλουν στην βελτίωση του περιβαλλοντικού προσωπείου της χώρας, που τόσο προσπαθεί να στηρίξει.
 
Και ενώ θα έπρεπε να είναι από τους ηθικούς αστικούς θεσμούς που πρέπει να προστατεύσει περιφερειακά, μάλλον το αφήνει στην τύχη του.
 
Παρόλα αυτά οι αγορές βιοκαλλιεργητών συνεχίζουν καλά. Χάρη στην στήριξη των καταναλωτών και με την από κοινού προσπάθεια βιοπαραγωγών –καταναλωτών, δημιουργηθήκαν πρότυπα λειτουργίας των, μοναδικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, για τέτοιου είδους αυτόνομες υπαίθριες αγορές.
 
Το «λόμπι» των τροφίμων πιέζει για να απορροφήσει τις αγορές αυτές ώστε να τις εντάξει στο κύκλωμα των συμβατικών (Οργανισμού Λαϊκών Αγορών), χωρίς όμως αποτέλεσμα.
 
Πήρε αρκετό καιρό στην κρατική μηχανή, να αντιληφθεί ότι αυτές δεν είναι συμβατικές «Λαϊκές Αγορές», όπου η έννοια «παραγωγός» δεν διακρίνεται από αυτήν του «εμπόρου».
 
Για τον «λαϊκάριο» έμπορο φρέσκων λαχανικών αναλαμβάνει και νομοθετεί τις υπαίθριες δραστηριότητες του, το Υπουργείο Ανάπτυξης (Υπ.Αν.), παραβλέποντας το παραγωγικό αντικείμενο (και μαζί το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης) καθώς μιλά μόνο για εμπόρους.
 
Ήταν ιδιαίτερα αυστηρό στην επιβολή ΦΠΑ, στις εν λόγω αγορές αγνοώντας ότι στην περίπτωση των βιολογικών αγορών, δεν υπάρχει Προστιθέμενη Αξία πάνω στο λάχανο που φέρνει από το χωράφι του ο ίδιος ο παραγωγός και το πουλά απευθείας στον πελάτη της υπαίθριας βιολ. αγοράς.
 
Η υφιστάμενη νομοθεσία πιέζεται για αναβάθμιση, για να προλάβει το κίνημα αυτοδιάθεσης προϊόντων παραγωγών που κατεβαίνουν στις πόλεις (κίνημα της πατάτας).
 
Εμφανίζεται επείγουσα νομοθετική δραστηριότητα του ΥΠΑΝ, καθώς τον οίστρο αυτό υποστηρίζουν καταλυτικά ιδιώτες επενδυτές, για να λειτουργήσουν «ιδιωτικές λαϊκές αγορές παραγωγών». Έτσι πριν μερικούς μήνες έχουμε ένα νέο νόμο που μιλά για «Farmers Market» και σχεδόν ταυτόχρονα την αδειοδότηση και λειτουργία της πρώτης ιδιωτικής αγοράς.
 
Ο νέος νόμος ουσιαστικά εντάσσει τις υφιστάμενες βιολογικές αγορές στο λειτουργικό πλαίσιο των συμβατικών των λαϊκών αγορών, ενώ αναθέτει στην Περιφέρεια την ξεχωριστή αδειοδότηση κάθε παραγωγού μέσα από πολύπλοκο σύστημα, καταργώντας κάθε έννοια αυτονομίας.
 
Παρόλη την διαφωνία των παραγωγών των υφιστάμενων βιολογικών αγορών και την ανάγκη για διάλογο στην εφαρμογή των άρθρων, το ΥΠΑΝ προχωρά με κλιμάκιο ελέγχου μέσα σε υφιστάμενη τακτική υπαίθρια βιολογική αγορά της Αττικής, σε επιβολή προστίμων (5.000 €) για παράβαση λόγο έλλειψης της «νέας» αδείας.
 
Εκπληκτικό, καθώς τα πρόστιμα αυτά γίνονται καθολικά (σε 18 βιοπαραγωγούς πλέον) και αφορούν την έλλειψη αυτής της «νέας αδείας». Όλα αυτά την στιγμή που πρακτικά δεν είναι δυνατή η έκδοση/κατοχή της νέας αυτής άδειας, αφού οι τοπικές επιτροπές που προβλέπει ο νέος νόμος για την έκδοσή τους, δεν έχουν καν ακόμα συσταθεί !
 
Το άδικο της πράξης αναγνωρίστηκε από τον αρμόδιο φορέα (Περιφέρεια Αθήνας) κατά την διάρκεια συζητήσεων επί των παράνομα εκδοθέντων πράξεων επιβολής προστίμου. Παρόλα αυτά η καθυστέρηση εκδόσεως της σχετικής πράξης ακύρωσης παραπέμπει υποχρεωτικά στη δικαιοσύνη. Με την απόφαση αυτή επιβαρύνονται υπέρμετρα οι παραγωγοί των αγορών βιοκαλλιεργητών και οδηγούνται σε έναν μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα.
 
Είμαστε αυτοί που πολλές φορές ο τύπος και η τηλεόραση προβάλλει στα κτήματα και τις αγορές μας, εμφανίζοντας μας ως παραδείγματα καλοσυνάτων παραγωγών, ενώ τα περιοδικά καυχώνται για την ποιότητα των φαγητών που παρασκευάζουν με τα προϊόντα μας.
 
Είμαστε οι ίδιοι που ερχόμαστε κάθε εβδομάδα στην γειτονία σου, με κρύο και ζέστη και σε εφοδιάζουμε Εσένα, τον υπεύθυνο και ενδιαφερόμενο για την ποιότητα σε καλή τιμή, απευθείας από τον παραγωγό.
 
Είμαστε αυτοί που πήραμε 85.000 € πρόστιμο (17 παραγωγοί Χ 5.000 €), γιατί δήθεν «δεν ευθυγραμμιστήκαμε» με την νομοθεσία των «νέων» αγορών, την ίδια στιγμή που η «συντεταγμένη» πολιτεία ουδέποτε μας έδωσε τη δυνατότητα να συμμορφωθούμε, διαθέτοντας τα νόμιμα και φορολογημένα προϊόντα παραγωγής μας, σε μια τακτική και οργανωμένη υπαίθρια αγορά βιοκαλλιεργητών που λειτουργεί ο δήμος σου εδώ και πολλά χρόνια.
 
Καταλαβαίνουμε γιατί το Υπ. Ανάπτυξης θέλει να «διευθετήσει» την υπαίθρια δραστηριότητα μας, καθώς το 95% τις τροφής που καθημερινά καταναλώνεις παρέχεται από αλυσίδες τροφίμων.
 
ΑΝΤΙΣΤΑΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ
Δήλωσε την συμπαράστασή σου και διεκδίκησε από την Περιφέρεια Αττικής
να υποστηρίξει τις αυτόνομες αγορές βιοκαλλιεργητών
να αποφανθεί ειλικρινά για πρόστιμα αυτά
 
Δυνάμωσε την φωνή μας και στήριξε μας διαδικτυακά στο ψήφισμα που γίνεται προς την Περιφέρεια Αττικής στο avaaz.org
 
Σε ποιόν θέλεις να απευθυνθείς;
Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου
 
Τι τους ζητάς να κάνουν;
Υποστήριξη των αγορών Βιοκαλλιεργητών - Ακύρωση προστίμων 85.000 ευρώ
 
Γιατί είναι σημαντικό;
Προστατεύει την λειτουργία των 27 αγορών βιοκαλλιεργητών που λειτουργούν στην Αττική
 
 
 
 
 
 
 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.