Διαφήμιση
Διαφήμιση
Προτεραιότητα τα βιολογικά για το ΥΠΑΑΤ. Συνάντηση Αποστόλου με την Εν. Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών
Πέμπτη, 21 Ιούλιος 2016 01:09
21-biol 
Η υπουργός αγροτικής ανάπτυξης συναντήθηκε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ενωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Πρϊόντων και συζήτησαν για τα προβλήματα του κλάδου.

Σύμφωνα με το agronews.gr ο υπουργός δήλωσε πως η πληρωμή των βιοκαλλιεργητών (πρόγραμμα 2.1.4) θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο και θα προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας το 2017.
 
Τα μέλη της Ένωσης ενημέρωσαν τον υπουργό για τους σκοπούς της νεοϊδρυθείσας οργάνωσης και τις απόψεις των Πιστοποιητικών Οργανισμών γύρω από τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τη Βιολογική Γεωργία.
 
Ο υπουργός από την πλευρά του δεσμεύτηκε για την προτεραιότητα που θα έχει η Βιολογική Γεωργία στους σχεδιασμούς του ΥΠΑΑΤ, για την βαρύτητα που δίνει στην αξιοπιστία του συστήματος Πιστοποίησης και τη θεσμική θωράκιση του, για τον επαναπροσδιορισμό κάποιων σημείων της ΥΑ και το άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας για την εφαρμογή και τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων.
 
Το Δ.Σ. της Ένωσης παρέδωσε στον υπουργό, υπόμνημα με τις θέσεις της Ένωσης σχετικά με την, υπό έκδοση, νέα ΥΑ, την υπό διαμόρφωση Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων Βιολογικής Γεωργίας και έθεσε τις δυνάμεις του στη διάθεση του ΥΠΑΑΤ για μία σύγχρονη και βιώσιμη ανάπτυξη της Βιολογικής Γεωργίας στη χώρα μας.
 
Η Ένωση δήλωσε τη στήριξη στην έκδοση μιας νέας Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) που θα εκσυγχρονίζει το σύστημα πιστοποίησης, θα διασφαλίζει για τον καταναλωτή την αξιοπιστία του συστήματος πιστοποίησης και ταυτόχρονα θα προσδίδει προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων.
 
Μεταξύ άλλων ζητήθηκε να μειωθεί η επιπλέον γραφειοκρατική φόρτιση που προκύπτει από την νέα ΥΑ, οι επιτόπιοι έλεγχοι επίβλεψης από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα να μην επηρεάσουν το κόστος πιστοποίησης για τους παραγωγούς, καθώς και να επανεξεταστούν τα αυστηρά χρηματικά πρόστιμα στους βιοκαλλιεργητές για ήσσονος σημασίας θέματα (όπως η μη ορθή τήρηση αρχείων).
 
Σχετικά με την Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων η Ένωση αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να λειτουργήσει ως ένα εύχρηστο εργαλείο για τους φορείς και την αρμόδια αρχή προάγοντας τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Ωστόσο στην μέχρι σήμερα δοκιμαστική εφαρμογή της διαπιστώνεται ότι ο όγκος των δεδομένων που απαιτείται να καταχωρηθούν ξεπερνάει τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και επισημάνθηκε η παρουσία πολλών τεχνικών προβλημάτων.
 
Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Βιολογική Κτηνοτροφία των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών μας αφού στην νέα κοινοτική νομοθεσία προβλέπεται η απαίτηση για χρήση ζωοτροφών, μόνο από την ίδια περιοχή της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
 
Από την πλευρά του ο υπουργός δεσμεύτηκε για την προτεραιότητα που θα έχει η Βιολογική Γεωργία στους σχεδιασμούς του ΥΠΑΑΤ, για την βαρύτητα που δίνει στην αξιοπιστία του συστήματος Πιστοποίησης και τη θεσμική θωράκιση του, για τον επαναπροσδιορισμό κάποιων σημείων της ΥΑ και το άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας για την εφαρμογή και τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων, για την πληρωμή των Βιοκαλλιεργητών (πρόγραμμα 2.1.4) μέσα στον προσεχή Αύγουστο και για την προκήρυξη του νέου προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας στο 2017.
 
Ο  υπουργός ανέφερε στο ΔΣ της Ένωσης, την αναμενόμενη συνεδρίαση της επιτροπής του ΥΠΑΑΤ για επιβολή κυρώσεων σε Πιστοποιητικούς Οργανισμούς, θέμα για το οποίο η Ένωση δεν μπορεί να εκφέρει άποψη αφού η όλη διαδικασία κινείται έξω από τους Πιστοποιητικούς Οργανισμούς και οι οποίοι δεν έχουν καμία ενημέρωση επί του θέματος, παρόλο που τους αφορά άμεσα.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.