Banner
Banner
Αυξάνονται οι βιολογικές εκτάσεις παγκοσμίως. 4η δύναμη η Ελλάδα
Tuesday, 02 June 2015 11:42
02-biologika
 
Από τα 43,1 εκατ. εκτάρια της αγροτικής γης που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων παγκοσμίως, το 24% ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Σύμφωνα με ανάρτηση στο agronews.gr, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 5,7% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Ένωσης, με την Ελλάδα να φαίνεται να εντάσσεται ικανοποιητικά στην αγορά, κατακτώντας την τέταρτη θέση ανάμεσα στις χώρες παραγωγούς βιολογικών προϊόντων.
 
Οι υπόλοιποι παγκόσμιοι «παίκτες» είναι, σε ποσοστό κατοχής εκτάσεων, η Ασία (36%), με την Ινδία να κυριαρχεί στον τομέα, η Αφρική (29%) και η Λατινική Αμερική (16%), ενώ από τα 2 εκατ. καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων οι ευρωπαίοι αντιπροσωπεύουν το 13% του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Η βιολογική καλλιέργεια αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αγροκτημάτων και παραγωγής τροφίμων που στοχεύει στην αειφόρο γεωργία, την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας με διαδικασίες που δεν βλάπτουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
 
Οι αγροτικές καλλιέργειες όλο και αυξάνονται, ενώ μόνο φέτος, προστέθηκαν 6 εκατομμύρια εκτάρια επιπλέον, προσφέροντας εργασία σε 2 εκατομμύρια αγρότες παγκοσμίως.
 
Πρόσφατη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε από την Επιτροπή Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνει ότι την τελευταία δεκαετία η ζήτηση για βιολογικά προϊόντα διπλασιάστηκε στην Ευρώπη, με κύριους καταναλωτές να αποτελούν τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας, τα οποία καλύπτουν πάνω από το 50% της ζήτησης. Παράλληλα, αναλύει τους λόγους για τους οποίους τα βιολογικά προϊόντα προτιμώνται, καθώς και τα κανάλια διανομής τους.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, οι ευρωπαίοι καταναλωτές δείχνουν υψηλή προτίμηση στα βιολογικά προϊόντα επειδή θέλουν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος (86%), νιώθουν ότι κινδυνεύουν λιγότερο από τα φυτοπροστατευτικά (85%) και προτιμούν τα εποχιακά προϊόντα (80%).
 
Οι κύριοι προμηθευτές των βιολογικών είναι τα εξειδικευμένα μαγαζιά λιανικής και τα μεγάλα super markets, ενώ καταναλωτής δείχνει, επίσης, μία αυξανόμενη προτίμηση στην αγορά απευθείας από τον καλλιεργητή.
 
 
 

  

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.