Banner
Banner
Επιδότηση βιολογικών με βάση τα τιμολόγια πώλησης και όχι των στρεμμάτων εξετάζεται για τη νέα ΚΑΠ
Wednesday, 13 January 2021 21:38
8-biologika
 
Επιδότηση βιολογικών με βάση τα τιμολόγια πώλησης και όχι των στρεμμάτων εξετάζεται για τη νέα ΚΑΠ
 
Τα τελευταία χρόνια, έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα σε όλη την Ευρώπη, στη στήριξη της βιολογικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, με μεγάλες επιδοτήσεις προς τους παραγωγούς.
 
Παρά όμως τη ραγδαία αύξηση των παραγωγών, δεν παρατηρήθηκε η αντίστοιχη αύξηση της βιολογικής παραγωγής, γεγονός που ίσως να σημαίνει, πως αρκετοί παραγωγοί, ίσως να εντάχθηκαν στο σύστημα, απλά και μόνον για να καρπωθούν τις επιδοτήσεις, χωρίς στην ουσία να τους ενδιαφέρει, εάν θα καταλήξει στην αγορά το τελικό προϊόν…
 
 
organic-life
 
Ετσι λοιπόν, εξετάζεται στη νέα ΚΑΠ, οι ενισχύσεις ( επιδοτήσεις ) να δίνονται βάσει των τιμολογίων πώλησης των παραγόμενων βιολογικών προϊόντων και όχι βάσει των στρεμμάτων. Τα παραπάνω μάλιστα, αποτελεί πάγιο αίτημα των πραγματικών βιοκαλλιεργητών, που αγωνίζονται ώστε τα προϊόντα τους να φθάσουν στον τελικό καταναλωτή και την πραγματική αγορά.
 
Μια ακόμη τεράστια αδικία, που θα λύσει η νέα ΚΑΠ, εάν εφαρμοστεί το παραπάνω μέτρο, είναι για παράδειγμα, η επιδότηση καλλιέργειας μηδικής. Μια καλλιέργεια που δεν απαιτεί κάποιο ιδιαίτερο κόστος, απολαμβάνει όμως μεγάλες επιδοτήσεις, όταν την ίδια στιγμή τα βιολογικά κηπευτικά, μένουν εκτός επιδοτήσεων, παρά τα μεγάλα κόστη παραγωγής και εργατικών.
 
Η σχετική ανάλυση SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats )για τη νέα ΚΑΠ, που παρουσιάστηκε το ∆εκέµβριο στη Βουλή, κάνει λόγο για αναντιστοιχία µεταξύ της αύξησης των καλλιεργούµενων εκτάσεων και των βιολογικών προϊόντων που τελικά καταλήγουν στον καταναλωτή.
 
Ετσι λοιπόν, εξετάζονται ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε όταν κάποιος επιδοτείται για να παράγει βιολογικά να πρέπει να τα διαθέτει και στην αγορά ως βιολογικά. Η εισαγωγή τιµολογίων πώλησης, στις απαιτήσεις του προγράµµατος φαίνεται η ιδανικότερη πρόταση.
 
 
balloon-tsantes
 

Αντίστοιχα στη ζωική παραγωγή, δίνεται η δυνατότητα στο νέο πρόγραµµα για πρώτη φορά η επιδότηση να δίνεται ανά ζώο και όχι ανά στρέµµα βοσκότοπου.
 
Συγκεκριµένα, πρόκειται για τροποποίηση του νέου κανονισµού της ΚΑΠ που έχουν υποβάλει στο τελικό τους σχέδιο το Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας και η Ευρωβουλή, που αναφέρει πως «σε δεόντως αιτιολογηµένες περιπτώσεις  τα κράτη µέλη µπορούν να εφαρµόζουν άλλες µονάδες εκτός των εκταρίων», όσον αφορά τις επιδοτήσεις στα βιολογικά και άλλα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράµµατα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.