Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα ; Εργαλείο τα παλαιότερα χρόνια |
Monday, 03 March 2025 00:00 |
![]() Την καθαρά Δευτέρα, η παράδοση απαιτεί το πέταμα χαρταετού, η οποία αποτελεί μια πολύ ευχάριστη συνήθεια, ιδιαίτερα εάν επιλέξετε να τον κατασκευάσετε μόνοι σας.
Γιατί όμως την Καθαρά Δευτέρα πετάμε αετό ;
Η Καθαρά Δευτέρα, αποτελεί την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής που συμβάλει κατά τη θρησκεία στον εξαγνισμό της ψυχής και την κάθαρση του σώματος.
Ετσι λοιπόν, το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει το πνευματικό ξεπέταγμα του ανθρώπου. Ότι δηλαδή το ανθρώπινο πνεύμα είναι πλασμένο για να πετά στα ουράνια και με αυτόν τον τρόπο είναι σα να ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό.
Το έθιμο όμως αυτό, δεν είναι Χριστιανικό. Προέρχεται από την Κίνα και το 1000 π.Χ., όταν το πέταγμα του χαρταετού, αποτελούσε ένα μέσο επικοινωνίας με τον Θεό που κατοικεί στον ουρανό.
Έτσι λοιπόν, στόλιζαν τους χαρταετούς τους με ευχές και επιθυμίες και τους πετούσαν όσο πιο ψηλά γινόταν. Προσάρμοζαν μάλιστα πάνω στους χαρταετούς και μικρές φλογέρες, ώστε να σφυρίζουν στον αέρα, κάτι που θα έδιωχνε τα κακά πνεύματα μακριά.
Ο χαρταετός ως εργαλείο στα παλαιότερα χρόνια…
Το πρώτο drone της ανθρωποτητας
- Στην Κίνα έφτιαχναν μεγάλους χαρταετούς, ύψωναν μαζί τους άνθρωπο, ώστε να κατασκοπεύει αντίπαλα στρατόπεδα.
- Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος (1752), χάρη στον χαρταετό του ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας, κάτι που τον οδήγησε στη δημιουργία του αλεξικέραυνου.
- Ο Αυστραλός ερευνητής Hargrave χρησιμοποιούσε τους χαρταετούς για μετεωρολογικές παρατηρήσεις.
- Υπάρχουν αναφορές για πλοία που είχαν εξοκείλει σε ακτές και παραλίες και σώθηκαν, χάρη σε ναυαγοσωστικά καλώδια που τους είχαν ρίξει με χαρταετούς.
- Προφορικές μαρτυρίες λένε, ότι η γέφυρα του Νιαγάρα ξεκίνησε να φτιάχνεται με ένα σχοινί που το πέρασαν απέναντι με την βοήθεια χαρταετού.
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|