Banner
Banner
Γουρουνόψαρο ή βαλιστής. Το πεντανόστιμο ψάρι, χωρίς λέπια να λερώνει την κουζίνα, που ολοένα και συναντάμε συχνότερα
15-gourounopsaro 
 
Γουρουνόψαρο ή βαλιστής. Το πεντανόστιμο ψάρι, χωρίς λέπια να λερώνει την κουζίνα, που ολοένα και συναντάμε συχνότερα
 
Γουρουνόψαρο ή βαλιστής ( balistes capriscus ).
Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και πιο συχνά, τα γουρουνόψαρα κάνουν αισθητή την παρουσία τους, στις ελληνικές θάλασσες.
 
Όπως φαίνεται, η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών, ευνοεί την εξάπλωση τους και αποτελούν ίσως μια ευχάριστη νότα, της κλιματικής αλλαγής (;)
 
 
 
 
Προσωπικά ως ερασιτέχνης αλιέας, ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά, με αυτό το παράξενο είδος, στη θάλασσα του Ευβοϊκού, το 2022 και από τότε, ολοένα και συχνότερα, τα συναντώ σε μεγάλους μάλιστα, πληθυσμούς.
 
Οι παλαιοί μάλιστα ψαράδες της περιοχής, έως και πριν από λίγα χρόνια, αγνοούσαν ακόμη και την ύπαρξη τους. Γεγονός που σημαίνει, πως στα συγκεκριμένα νερά της περιοχής, εμφανίστηκαν τα τελευταία μόλις χρόνια.
 
15-valistis gourounopraro
Γουρουνόψαρο ή βαλιστής.
  
Ισως σε άλλα μέρη της Ελλάδας, να υπήρχαν εδώ και χρόνια, αν και γενικότερα, τελευταία έχουν πυκνώσει τις εμφανίσεις τους, γεγονός που σημαίνει πως εξαπλώνονται και πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς…
  
Το γουρονόψαρο, έχει ολόλευκο αφράτο κρέας και αποτελεί ένα από τα γευστικότερα ψάρια που μπορεί κάποιος να καταναλώσει.
 
Το δέρμα είναι σκληρό, χωρίς λέπια, γεγονός που αποτελεί άριστη επιλογή για την κουζίνα μας, αφού δε θα γεμίσει ο νεροχύτης και τα ντουλάπια με λέπια, κατά τον καθαρισμό του.
 
Το δέρμα, μπορούμε εύκολα να το αφαιρέσουμε, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, ενώ βοηθάει πολύ στη διαδικασία του ξετομαριάσματος και η χρήση πένσας, για καλύτερο πιάσιμο.
 
15-gourounopsaro-xoris-derrma
Γουρουνόψαρο χωρίς το δέρμα
 
Πολλοί όμως είναι αυτοί, που το μαγειρεύουν με το δέρμα, το οποίο αφού ψηθεί, λιώνει από μόνο του και τυχόν υπολείμματα αφαιρούνται στη συνέχεια πανεύκολα.
 
Το γουρονόψαρο, ζει σε υφάλους και βραχώδη μέρη της θάλασσας. Η κοινή ονομασία του πιθανότατα οφείλεται στον ήχο που βγάζει και μοιάζει με γρύλισμα χοίρου όταν εξέρχεται από το νερό.
 
Χαρακτηριστικά είναι τα πολύ δυνατά δόντια που διαθέτει, για αυτό προσοχή εάν ψαρεύετε και πιαστεί στα αγκίστρια σας, κρατήστε τα δάχτυλα σας μακριά από το στόμα του.
 
Πολλοί συγχέουν το γουρουνόψαρο, με το μονόχειρο (Stephanolepis diaspros). Πρόκειται για 2 διαφορετικά ψάρια που ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες.
 
Πρέπει να τονιστεί ότι το γουρουνόψαρο (ή βαλιστής) δε θεωρείται ξενικό είδος στη Μεσόγειο αλλά ένα ψάρι που επεκτάθηκε γεωγραφικά από τον Ατλαντικό ωκεανό στη Μεσόγειο θάλασσα μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ.
 
Αντίθετα, ο μονόχειρος είναι ένα ξενικό είδος (Λεσεψιανός μετανάστης) για τη Μεσόγειο το οποίο επεκτάθηκε διαμέσου της Διώρυγας του Σουέζ στις θάλασσές μας.
 
15-monoxeiros-stephanolepis-diaspros
Μονόχειρος. Μοιάζει αρκετά με το γουρουνόψαρο

Το γουρουνόψαρο απαντάται στον Ανατολικό και Δυτικό Ατλαντικό ωκεανό και στη Μεσόγειο θάλασσα, σε βάθη 0 – 100 μέτρα, συνήθως 0 – 55 μέτρα.

Το χρώμα του είναι γκρίζο σε όλη του την έκταση. Χαρακτηριστικό του είναι οι 3 πολύ σκληρές ακτίνες στο πρώτο ραχιαίο πτερύγιο. Το γουρουνόψαρο είναι βενθικό είδος και σαρκοφάγο.
 
Τρέφεται με βενθικά ασπόνδυλα, όπως μαλάκια και καρκινοειδή. Η αναπαραγωγή του είδους λαμβάνει χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 
15-gourounopsaro-2
 
 
Κατά την αναπαραγωγή, το θηλυκό αποθέτει τα αυγά του μέσα σε μια μικρή κοιλότητα στο λασπώδες υπόστρωμα, όπου ακολούθως το αρσενικό τα φυλάει μέχρι την εκκόλαψή τους.
 
Παναγιώτης Μερεντίτης / Organic Life
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr ;

Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE

 
 
 
 
 
 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner