Υοσκύαμος βιολογικός / επιληψία, αρθρίτιδα, νευραλγίες...
yoskiamos 
 
Υοσκύαμος / επιληψία, αρθρίτιδα, νευραλγίες.

Ονομασία βοτάνου:
Υοσκύαμος / Hyoscyamus niger

Επίσης γνωστό ως:
Γέροντας, Γερούλι, Γιατρός, Γλυκύαμος, Δαιμοναριά, Λιτσάρμο, Μηλόχορτο, Μπελελός, Στρουμπάρα.

Φύεται:
Αυτοφύεται στη Δυτική Ασία και τη νότια Ευρώπη, αλλά καλλιεργείται και στην Αμερική και τη Δυτική και κεντρική Ευρώπη. Στην Ελλάδα τον βρίσκουμε παντού εκτός από την Κρήτη.

Τί και πότε συλλέγεται:
Τα φύλλα και τα άνθη του, μετά την άνθηση του φυτού για το πρώτο έτος - όταν είναι μονοετής ποικιλία – και για το δεύτερο όταν πρόκειται για διετή.
 
09-botana-euretirio
 
Ιστορικό:
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν το φυτό με το οποίο στολιζόταν οι νεκροί, κατά την άφιξη τους στον Άδη.
 
Είναι δηλητηριώδες! Περιέχει την υοσκίνη, συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως υποκατάστατο του οπίου. Έτσι μπορεί να πιθανώς να δικαιολογηθεί η φημολογία ότι ο υοσκύαμος προκαλέι στα άτομα την αίσθηση ότι ίπτανται καθώς και με η σύνδεσή του με την Παρασκευή αλοιφής που έκανε τις μάγισσες να πετούν.

Περιγραφή:
Μονοετές ή διετές φυτό, με ύψος που δεν ξεπερνά το ένα μέτρο.
 
yoskiamos--bio

Βασικές θεραπευτικές ιδιότητες:
Αφέψημα: Με χρήση των φύλλων ή σπόρων του, μπορεί, ένα γίνει υπο την καθοδήγηση ειδικού να βοηθήσει στην αντιμετώπιση υστερίας, επιληψίας, νευραλγιών, άσθματος, νευρικού βήχα, κοκίτη και ακόμη του πάρκινσον.

Κατάπλασμα: Με χρήση της σκόνης των φύλλων του, έχει αναλγητικές ιδιότητες που αξιοποιούνται σε περιπτώσεις κακώσεων, όπως θλάσεις και εξαρθρώσεις, οιδήματων, μωλώπων, ρευματισμών και αρθρίτιδας.

Φύλλα: Νωπά τα φύλλα ως επιθέματα μπορούν να καταπολεμήσουν τις νευραλγίες.
 
organic-life
 
Επεξηγήσεις:
Αφέψημα: Για την Παρασκευή του χρησιμοποιούνται συνήθως οι ρίζες και οι σπόροι των φυτών. Βάζουμε το βότανο μαζί με νερό να βράσει σε σιγανή φωτιά για λιγότερο από δέκα λεπτά και σουρώνουμε.

Εγχυμα: Για την Παρασκευή του χρησιμοποιούνται νωπά ή αποξηραμένα τμήματα φυτών. Συνήθως ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από το βότανο αρκεί για ένα φλιτζάνι. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά (όχι περισσότερα από δέκα) σε βραστό νερό και στη συνέχεια το σουρώνουμε.

Εμβρεγμα: Βότανα στα οποία οι ιδιότητες εξασθενούν από τη θερμότητα, τα μουλιάζουμε σε κρύο νερό για οκτώ ή δέκα ώρες. Μπορούμε στη συνέχεια να το ζεστάνουμε, αλλά όχι σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή που αντέχουμε να το πιούμε.

Κατάπλασμα: Επάνω από μια κατσαρόλα που βράζει με νερό, τοποθετούμε ένα σουρωτήρι με τα βότανα. Αφού μαλακώσουν τα βάζουμε σε ένα τούλι και το επιθέτουμε επάνω στην πάσχουσα περιοχή.

Κομπρέσα: Μουλιάζουμε ένα πανί ή μια μικρή πετσέτα σε ζεστό ή κρύο έγχυμα και αφέψημα και στη συνέχεια το επιθέτουμε στην πάσχουσα περιοχή.

Πολτός: Σε ένα γουδί πολτοποιούμε το φυτό, το τοποθετούμε σε ένα λινό ύφασμα και ενώ είναι ζεστό το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή.

Σκόνη: Σε ένα γουδί κοπανούμε αποξηραμένα τα βότανα, έως ότου γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια τη διαλύουμε σε νερό ή την επιθέτουμε όπως είναι στην πάσχουσα περιοχή.

Προσοχή:
1.Τα βότανα δεν πρέπει αν αποθηκεύονται για μεγάλο διάστημα γιατι χάνουν τις ιδιότητες τους.

2.Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ενότητα υγεία ή στην παρούσα των βοτάνων, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αποκαταστήσουν τυχόν ιατρικές συμβουλές.

3.Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς παρακολούθηση από ειδικούς, από αλλεργικά άτομα ή όσους ακολουθούν φαρμακευτικά αγωγή. Εάν νιώσετε αδιαθεσία ή παρουσιάσετε τυχόν ερεθισμό, διακόψτε τη χρήση τους και συμβουλευτείτε ιατρό.
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 

 

 

Περισσότερα βιολογικά βότανα και ιδιότητες τους... 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.