Ομοιοδυναμική καλλιέργεια. Κάτι περισσότερο από τη βιολογική. Τί είναι ; Ποιες οι αρχές της ; |
![]() Ομοιοδυναμική Καλλιέργεια
Η ομοιοδυναμική γεωργία, μολονότι δεν έχει ακόμα γίνει ευρέως γνωστή στη χώρα μας, αποδίδει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι και ποσοτικά αποδοτικότερη από την κοινή βιολογική.
Φυσικά, όταν λέμε για βιοδυναμική καλλιέργεια, εννοείται πως ακολουθούνται οι αρχές της βιολογογικής γεωργίας , χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, απλά η ομοιοδυναμική, πάει ένα βήμα παρακάτω, εφαρμόζοντας παράλληλα και τις αρχές της ομοιοπαθητικής.
Τα προϊόντα της στην Ελλάδα, δεν διαθέτουν νομοθετικά κατοχυρωμένο ξεχωριστό σήμα πιστοποίησης, από αυτό των βιολογικών. Όμως, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, αποτελεί ένα από τα πλέον αποδεκτά σύγχρονα πρότυπα ήπιας καλλιέργειας.
Η διαφορά της από τη βιολογική καλλιέργεια είναι ότι συνυπολογίζει την ενεργειακή διάσταση της ζωής στην ανάπτυξη των φυτών, συνδυάζοντας όπως είπαμε και παραπάνω, μια αντίληψη συγγενής, με αυτήν που ισχύει για τον άνθρωπο, στην ομοιοπαθητική ιατρική.
Μία από τις νεότερες προσεγγίσεις της Βιοδυναμικής καλλιέργειας, αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Eureka, στην Τρέστη της Ιταλίας.
Κατακλυσμένοι από την ανθρώπινη ρύπανση, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής τροποποίησης και της μείωσης πόσιμων υδάτων, η φύση δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις ανθρώπινες ανάγκες.
Για να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία πρέπει να βοηθήσουμε τη φύση να ενδυναμώσει τη θρεπτική αξία της τροφής, μελετώντας και εφαρμόζοντας πρακτικές της ομοιοπαθητικής, από την οποία άλλωστε προέρχεται και ο όρος ομοιοδυναμική καλλιέργεια.
Είναι γνωστό και τεκμηριωμένο ότι τα φυτά δεν εκδηλώνουν παραπάνω από το 30-40 % των γενετικών τους δυνατοτήτων (DNA), ενώ το υπόλοιπο παραμένει «σιωπηλό», δηλαδή δεν εκφράζεται.
Η ομοιοδυναμική μέθοδος λειτουργεί διεγείροντας αυτούς τους σιωπηλούς γενετικούς παράγοντες και ενισχύοντας τη δυνατότητα των φυτών να προσαρμόζονται και να αντιστέκονται στα παράσιτα και στις κλιματικές καταπονήσεις, έτσι ώστε να αποκαλύψουν τον πολύτιμο φύλακα επιβίωσής τους, τις παραγωγικές τους δυνατότητες και τις αξίες τους.
Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται, προέρχονται από την απόσπαση της πληροφορίας μιας φυτικής ουσίας, της διάλυσής της σε νερό και της δυναμοποίησης της ή μέσω τεμαχισμού και εμποτισμού της φυτικής ουσίας (παρασκευή διαλύματος μουλιάζοντας τη φυτική ουσία σε φυτικό έλαιο ή νερό).
Η πληροφορία μεταφέρεται στο DΝΑ του φυτού ή της γης λόγω της υδάτινης σύστασής του.
Εφόσον το νερό, αποτελεί τη βάση κάθε έμβιου όντος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δυνατότητά του να μεταφέρει πληροφορία με σκοπό να παρακινήσουμε κάθε μορφή ζωής.
Η ομοιοδυναμική μέθοδος βοηθά να παρακινηθούν:
Ο σχηματισμός μαυροχώματος στο έδαφος (χωρίς τη βοήθεια οργανικών ουσιών)
Η διαδικασία κομποστοποίησης των οργανικών υλικών
Η ενεργοποίηση του εξαγνισμού υδάτων, φυτών και εδάφους
Τα αρχικά φυτικά στάδια (βλάστηση, άνθηση, ωρίμανση, δημιουργία βιταμινών, ενεργά στοιχεία)
Η αντίσταση στο κλιματικό στρες (κρύο, ζέστη, ξηρότητα, υγρασία)
Η αντίσταση στα παράσιτα και στα λυμαίνοντα είδη
Η αντίσταση στο γλυφό νερό
Η αντίσταση σε Γενετικά Τροποποιημένη γύρη
Η αντίσταση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία
Η Ομοιοδυναμική γεωργία χρησιμοποιεί την ομοιοπαθητική μέθοδο μετατρέποντάς την σε οικολογικά εναρμονισμένη αγροτική μέθοδο (τα ομοιοδυναμικά προϊόντα είναι 100% νερό) η οποία παράγει τροφή υψηλότερης ποιότητας με οικονομικό τρόπο, επιτρέποντας μια λογική μείωση του κόστους παραγωγής.
Όπως ανέφερε παλαιότερο αφιέρωμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ και το οποίο αναδημοσιεύουμε, το φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός στον οποίο ασκούνται επιδράσεις, όχι μόνο από το γήινο οικοσύστημα αλλά ακόμα και από την κίνηση των πλανητών.
Από την ομοιοπαθητική ιατρική δανείζεται η ομοιοδυναμική γεωργία και μέρος της πρακτικής της, καθώς τόσο για την αντιμετώπιση ασθενειών όσο και για τη θρέψη των φυτών χορηγούνται αντίστοιχα σκευάσματα αποτελούμενα από φυσικές πρώτες ύλες, ορυκτά ή φυτά.
Όπως εξηγεί ο γεωπόνος - σύμβουλος οικολογικής γεωργίας Μάριος Δεσύλλας, στην εφημερίδα, στην πραγματικότητα η ομοιοδυναμική καλλιέργεια στηρίζεται σε τρεις άξονες:
- Στην πρακτική παρατήρηση του χωραφιού
- Στην εμπειρία της παράδοσης και
- Στη θεωρία της σύγχρονης ολιστικής επιστήμης.
«Η ομοιοδυναμική βασίζεται στην κοινή λογική προχωρημένη στη λεπτομέρειά της. Στηρίζεται στη γνώση που είχαν αποκτήσει με την παρατήρηση οι άνθρωποι από τα αρχαία χρόνια για τις καλλιέργειες και που εγκαταλείφθηκε μετά την παρέμβαση της χημείας τη δεκαετία του '60.
Στην ομοιοδυναμική παρατηρούμε πολλές διαστάσεις. Εκτός από τον υλικό λαμβάνουμε υπόψη μας και τον μη υλικό παράγοντα. Κρατάμε ημερολόγιο για τα αστρονομικά φαινόμενα. Έχει παρατηρηθεί, για παράδειγμα, ότι η κίνηση της σελήνης επηρεάζει το στοιχείο του νερού.
Κατ επέκταση προτιμάμε να κλαδεύουμε όταν η σελήνη βρίσκεται στην καθοδική της φάση, όπου έχουν κατέβει οι χυμοί του φυτού. Ο χρόνος παρέμβασης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ομοιοδυναμική», εξηγεί ο κ. Δεσύλλας.
Μια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην κοινή βιολογική και στην ομοιοδυναμική γεωργία, είναι ότι η δεύτερη, δεν αποσκοπεί απλώς στο να αντιμετωπίσει τις ασθένειες χωρίς να βλάψει τη φύση, αλλά και στο να τις «θεραπεύσει» βελτιώνοντας τη γονιμότητα του εδάφους και αντιμετωπίζοντας το αγρόκτημα ως ενιαίο οικοσύστημα αλληλεπιδράσεων.
Στοχεύει δηλαδή στην εξασφάλιση της αρμονίας του αγροκτήματος ως μιας κλειστής ανεξάρτητης μονάδας.
ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Όπως και στην ομοιοπαθητική, τα ομοιοδυναμικά σκευάσματα αποτελούνται από φυσικές ουσίες, οι οποίες αραιώνονται και «δυναμοποιούνται» στο νερό.
Εμπνευστής της ομοιοδυναμικής είναι ο Ιταλός ερευνητής Enzo Nastati, που στηρίχτηκε στις αρχές που έθεσε για τη βιοδναμική γεωργία, ο Αυστριακός φιλόσοφος Rudolf Steiner το 1924, αλλά και στη μεθοδολογία της ομοιοπαθητικής που καθιέρωσε ο Γερμανός γιατρός Samuel Hahnemann.
Η άποψη που διατύπωσε o τελευταίος είναι ότι «δυνατό φάρμακο είναι το αραιό φάρμακο»
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|