Τροφές που επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά, εγκεφαλικό και διαβήτη |
![]() Θα μπορούσαν μόνο δέκα τροφές να επηρεάσουν ουσιαστικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιομεταβολική νόσο, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιακή νόσος, ή το εγκεφαλικό; Ναι, μπορούν είναι η απάντηση.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA παρέχει πληροφορίες για τον βαθμό στον οποίο 10 συγκεκριμένες τροφές και θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου από CMD.
Η μελέτη διαπίστωσε, ότι η μη σωστή κατανάλωση 10 τροφών, ή θρεπτικών συστατικών (υπερβολική ποσότητα από ορισμένα και όχι αρκετή ποσότητα από άλλα) συσχετίστηκε με περισσότερο από το 45% των θανάτων λόγω διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.
10 τροφές σχετίζονται με σχεδόν τους μισούς θανάτους από καρδιομεταβολική νόσο
Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο αξιολόγησης κινδύνου, που συνδύαζε και ανέλυσε δεδομένα από τρεις πηγές. Εκτίμησαν τις διατροφικές προσλήψεις τροφίμων και θρεπτικών συστατικών χρησιμοποιώντας αυτοαναφερόμενα δεδομένα από την αμερικανική Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES).
Χρησιμοποίησαν μελέτες και κλινικές δοκιμές, για να υπολογίσουν τις συσχετίσεις των 10 διατροφικών παραγόντων με την CMD. Και από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ υπολόγισαν τους θανάτους λόγω CMD το 2012.
Το 2012, 702.308 θάνατοι από CMD σημειώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 45,4% αυτών των θανάτων σχετιζόταν με μη βέλτιστη πρόσληψη 10 συγκεκριμένων τροφών και θρεπτικών συστατικών.
Το να μην τρώτε αρκετά από τα ακόλουθα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά εκτιμήθηκε ότι συμβάλλει στο αντίστοιχο ποσοστό θανάτων από CMD: • Ξηροί καρποί και σπόροι (8,5%).
• Ωμέγα-3 λιπαρά με βάση τα θαλασσινά (7,8%). • Λαχανικά (7,6%). • Φρούτα (7,5%). • Δημητριακά ολικής αλέσεως (5,9%). • Πολυακόρεστα λίπη στη θέση των κορεσμένων λιπαρών, ή υδατανθράκων (2,3%). Το να τρώτε περισσότερο από τα ακόλουθα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά εκτιμήθηκε ότι συμβάλλει στο αντίστοιχο ποσοστό θανάτων από CMD:
• Νάτριο (9,5%).
• Επεξεργασμένο κρέας (8,2%).
• Ροφήματα με ζάχαρη (7,4%).
• Μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (0,4%).
Περιορισμοί στην μελέτη
Όπως με κάθε μελέτη, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί. Το συγκριτικό μοντέλο κινδύνου δεν είναι μοντέλο αιτίου-αποτελέσματος και δεν αποδεικνύει ότι η αλλαγή της πρόσληψης αυτών των τροφίμων και θρεπτικών συστατικών θα μείωνε τον κίνδυνο ασθένειας CMD. Επιπλέον, η ιδιαίτερη επίδραση στην υγεία κάθε τροφίμου ή θρεπτικού συστατικού σε οποιοδήποτε άτομο μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους άλλους παράγοντες, όπως άλλες διατροφικές συνήθειες, ηλικία, φύλο, επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και γενετική.
Ωστόσο, είναι ασφαλές να πούμε ότι όλοι έχουν κάποιο περιθώριο βελτίωσης στη διατροφή τους.
Σου αρέσει το organiclife.gr ; Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE …
|