Banner
Banner
Γυρίσαμε την πλάτη στη μεσογειακή διατροφή
22-mesogeiaki
 
Εμμονικοί με το κρέας, καταναλώνουμε όλο και λιγότερα φρούτα, λαχανικά και ψάρια παρά τη μεγάλη ποικιλία αυτών των διατροφικών προϊόντων που προσφέρει ο ίδιος μας ο τόπος.
 
Αν και συνηθίζουμε να διαφημίζουμε την ανάδειξη της ελληνικής μεσογειακής δίαιτας ως πρότυπο υγιεινής διατροφής, απομακρυνόμαστε με μεγάλη ταχύτητα από αυτή, τη στιγμή που ολοένα περισσότερες χώρες της Δύσης και του Βορρά προσπαθούν να την υιοθετήσουν.
 
Οι μεγάλοι χαμένοι, οι νεότερες γενιές που μεγαλώνουν σε ένα διατροφικό περιβάλλον που αντί να τους προστατεύει, υποθηκεύει την υγεία τους.
 
 
Τη διατροφική «κατολίσθηση» των Ελλήνων καταδεικνύει μελέτη της Εurostat, σύμφωνα με την οποία οι Ελληνες δεν «περνούν τη βάση» της Ε.Ε. στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά κάθε υγιεινής διατροφής.
 
Ειδικότερα, από τα στοιχεία της Eurostat για το 2017, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες, προκύπτει ότι καθημερινή κατανάλωση φρούτων δήλωσε ότι κάνει το 51% των Ελλήνων, έναντι του 64% που είναι ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε.
 
Μάλιστα, η επίδοση αυτή είναι πολύ μακριά σε σχέση με τις άλλες μεσογειακές χώρες όπως η πρώτη στη σχετική λίστα Ιταλία (85% των Ιταλών δηλώνουν ότι καταναλώνουν σε καθημερινή βάση φρούτα), η Πορτογαλία (81%) και η Ισπανία (77%).
 
Αντίστοιχα, το 60% των Ελλήνων δηλώνει ότι καταναλώνει σε καθημερινή βάση λαχανικά, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 64%. Στις πρώτες θέσεις στην κατανάλωση λαχανικών είναι η Ιρλανδία και το Βέλγιο (84%) και η Ιταλία (80%).
 
Αναλύοντας τη συχνότητα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
 
Δύο ή και περισσότερα φρούτα την ημέρα καταναλώνει μόλις ένας στους επτά Ελληνες και το 37,1% «μένει» στο ένα φρούτο ημερησίως.
 
Οι υπόλοιποι καταναλώνουν φρούτα με χαμηλότερη συχνότητα. Αντίστοιχα, το 11% καταναλώνει λαχανικά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και το 48,6% μία φορά την ημέρα.
 
 
Και αυτά όταν η γνωστή πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής «επιβάλλει» την κατανάλωση σε καθημερινή βάση τριών μικρομερίδων φρούτων (αδρά κάθε μία αντιστοιχεί σε ένα πορτοκάλι, ένα μήλο 80 γρ., 30 γρ. σταφύλι, μία μπανάνα 60 γρ.) και έξι μικρομερίδων λαχανικών (περίπου 100 γραμμάρια εκάστη).
 
Το «μενού» των Ελλήνων
Η μέση καθημερινή κατανάλωση λαχανικών στη χώρα μας είναι 188 γραμμάρια και η μέση καθημερινή κατανάλωση φρούτων 117 γραμμάρια.
 
Σύμφωνα με το kathimerini.gr, κατά μέσον όρο οι Ελληνες καταναλώνουν καθημερινά περισσότερα από 200 γραμμάρια δημητριακών και αντίστοιχη ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων, περίπου 80 γραμμάρια κρέατος, και μόλις 25 γραμμάρια (κατά μέσον όρο πάντα) ψαριών.
 
Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 εκφράζουν ακόμη παραδοσιακές συνήθειες με μέση κατανάλωση 226 γραμμαρίων φρούτων και 254 γραμμαρίων λαχανικών την ημέρα.
 
Αντίστοιχα, στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, η κατανάλωση είναι 130 γραμμάρια φρούτων και 193 γραμμάρια λαχανικών ανά ημέρα.
 
Στις νεότερες ηλικίες η μέση κατανάλωση κρέατος αγγίζει τα 100 γραμμάρια την ημέρα, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι περίπου 55 γραμμάρια την ημέρα.
 
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr ;

Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner