Banner
Banner
Προτιμήστε τα κατεψυγμένα λαχανικά εφόσον ψύχονται σωστά
  
15-laxanika 
 
 
Τα καταψυγμένα λαχανικά διατηρούν τους διατροφικούς τους δείκτες σε πάρα πολύ υψηλό βαθμό, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα νωπά πρώτης ημέρας συγκομιδής, ενώ υπερτερούν των νωπών από τη δεύτερη κιόλας ημέρα, καθώς και τις επόμενες, μετά τη συγκομιδή τους.

Προϋπόθεση αποτελεί, οι προδιαγραφές κατάψυξης και τα υπόλοιπα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας να είναι αυστηρά ελεγχόμενα.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της συγκριτικής έρευνας που πραγματοποίησε ο καθηγητής Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης.

Η συγκριτική έρευνα, βασίστηκε σε δείγματα νωπών και κατεψυγμένων λαχανικών (αρακάς, φασολάκι, μπάμια), προϊόντων ολοκληρωμένης διαχείρισης και σε τυχαία δείγματα νωπών λαχανικών, που είχαν ληφθεί από λαϊκές αγορές και καταστήματα από όλη την Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αναζητήθηκε η συγκριτική σχέση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες λαχανικών (νωπών και κατεψυγμένων), κυρίως σε σχέση με το βαθμό οξείδωσης, που υφίσταται η βιταμίνη C, η οποία αποτελεί και τον πρωτεύοντα δείκτη διατροφικής αξίας και ποιότητας των προϊόντων.
 
Οι άλλοι δύο δευτερεύοντες δείκτες που εξετάστηκαν, η βιταμίνη Α και οι διαιτητικές ίνες παρουσίασαν σταθερότερη συμπεριφορά και φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα αρνητικά κατά τη συντήρηση και στις δύο κατηγορίες προϊόντων.

Τα συγκριτικά στοιχεία έδειξαν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά, με βάση τη συγκέντρωση της βιταμίνης C, υστερούν διατροφικά κατά περίπου 5% -15% έναντι των νωπών μόνο την πρώτη ημέρα από την κοπή τους, ενώ από τη δεύτερη κιόλας μέρα «ισοδυναμούν» σε διατροφική και θρεπτική αξία. Τις επόμενες μέρες, όμως, τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν πιο σταθερή τη διατροφική τους ποιότητα, η οποία στα νωπά εξακολουθεί να φθίνει από μέρα σε μέρα.
 
Η έρευνα στηρίχθηκε σε συγκεκριμένους στόχους ποιότητας, δηλαδή τη συλλογή και τη μεταφορά στο εργοστάσιο της εταιρείας το πολύ μέσα δύο ώρες, ήπια θερμική επεξεργασία (ζεμάτισμα), άμεση ψύξη σε δύο λεπτά στους -30 C με ρεύμα ψυχρού αέρα, και συντήρηση στον βιομηχανικό καταψύκτη σε θερμοκρασία < -18 C), με αποτέλεσμα, τα συμπεράσματα να μην αποτελούν «οδηγό» για όλα τα κατεψυγμένα της αγοράς, ή τουλάχιστον για όσα δεν υποβάλλονται στη συγκεκριμένη διαδικασία.
 
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με την έρευνα, η οικιακή κατάψυξη των νωπών λαχανικών δεν εξασφαλίζει τον ίδιο βαθμό ποιότητας σε σχέση με τα βιομηχανικά κατεψυγμένα λαχανικά, αφού διαφέρει και η ένταση και ο χρόνος της ψύξης τους και δεν έχουν υποστεί προηγουμένως την απαιτούμενη θερμική επεξεργασία.
 
Εμείς θα σας προτείναμε να προτιμάτε τα βιολογικά λαχανικά . Θα τα βρείτε και... κατεψυγμένα !!!
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner