Κίνδυνος στο ρύζι λόγω αρσενικού. Πως να προστατευτείτε και να το μαγειρέψετε |
![]() Το ρύζι αν και φαινομενικά πρόκειται για αθώα τροφή, αρκετοί αγνοούν τον κίνδυνο που κρύβει και ονομάζεται αρσενικό, υπεύθυνο για αρκετούς καρκίνους και προβλήματα υγείας
Μάλιστα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, εκτίθενται 2-3 φορές περισσότερο στο αρσενικό απ’ ότι οι ενήλικες.
Συμβουλές για να αποφύγετε το αρσενικό στο ρύζι:
Προτιμήστε τα βιολογικά ρύζια και προϊόντα ρυζιού.
Το αρσενικό στο ρύζι, προέρχεται κυρίως από τα φυτοφάρμακα και λιπάσματα που απορροφά το φυτό. Ετσι λοιπόν, καλό θα είναι να προτιμάτε τα βιολογικά ρύζια και προϊόντα ρυζιού.
![]() Αποφεύγετε το γάλα ρυζιού
Το γάλα ρυζιού δίνεται συχνά ως υποκατάστατο του γάλακτος. Δυστυχώς το γάλα ρυζιού φτιάχνεται από πίτουρο ρυζιού, το προϊόν που μένει μετά την αποφλοίωσή του, που είναι το πιο τοξικό μέρος του ρυζιού.
Έρευνες που έχουν γίνει για το αρσενικό στο μητρικό γάλα, το αγελαδινό γάλα και το γάλα ρυζιού, έδειξαν ότι το μητρικό γάλα είναι σε ποσοστό 80% απαλλαγμένο από αρσενικό, το αγελαδινό γάλα έχει τριπλάσιο ποσοστό αρσενικού από το μητρικό, ενώ το γάλα ρυζιού έχει 15 φορές περισσότερο αρσενικό από το αγελαδινό.
Αποφεύγετε το αρσενικό στην παιδική διατροφή
Το ρύζι αποτελεί μία διαδεδομένη πηγή υδατανθράκων στο στάδιο του απογαλακτισμού λόγω της ήπιας γεύσης του, της θρεπτικής του αξίας και του ότι δεν προκαλεί αλλεργίες. Αυτό όμως αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης στο αρσενικό, ειδικά για τα παιδιά που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη ή άλλες τροφικές αλλεργίες.
Αντί για δημητριακά ρυζιού, οι ειδικοί προτείνουν να δίνετε στο παιδί πορτοκαλί λαχανικά, όπως κολοκύθα και γλυκοπατάτα. Γενικά, τα μαλακά φρούτα και λαχανικά, αλλά και το κρέας είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών για τα μωρά που απογαλακτίζονται.
Προσοχή στο μαγείρεμα
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μαγείρεμα του ρυζιού σε μη μολυσμένο νερό μειώνει την περιεκτικότητα του ρυζιού σε αρσενικό, όπως και το μαγείρεμά του σε καφετιέρα.
Σημειώνουν ακόμη ότι καλό πλύσιμο του ρυζιού μπορεί να μειώσει το αρσενικό στο ρύζι κατά 30-40%.
Προτιμήστε το αποφλοιωμένο (άσπρο ρύζι)
Αν και το αναποφλοίωτο ρύζι είναι πιο υγιεινό, για να αποφύγετε το αρσενικό, προτιμήστε το άσπρο, αφού έχει αφαιρεθεί ο φλοιός, ο οποίος συγκεντρώνει ποσότητες αρσενικού.
Πως να μαγειρέψετε το ρύζι για να μειώσετε το αρσενικό
O Andy Meharg, καθηγητής βιολογικών επιστημόνων στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ, δοκίμασε τρεις διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού στο πλαίσιο του προγράμματος του BBC «Trust me. I 'm a doctor».
Μέθοδος 1η: Δοκίμασε την αναλογία 2 μέρη νερό προς 1 μέρος ρύζι και άφησε το νερό να απορροφηθεί κατά τον βρασμό.
Έκανε δηλαδή αυτό που κάνουν οι περισσότεροι από εμάς. Όπως αποδείχθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα αρσενικού παρέμεινε στο ρύζι.
Μέθοδος 2η: 5 μέρη νερού και 1 μέρος ρυζιού και απομάκρυνση του νερού που περισσεύει αφού το ρύζι έχει βράσει. Τα ίχνη αρσενικού στο ρύζι μειώθηκαν περίπου κατά το ήμισυ.
Μέθοδος 3η: Το ρύζι έμεινε στο νερό όλο το βράδυ και τελικά τα ίχνη αρσενικού μειώθηκαν κατά 80%.
Άρα η πιο ασφαλής μέθοδος είναι ο συνδυασμός της 3ης και της 2ης μεθόδου μαγειρέματος: βάζουμε το ρύζι στο νερό από το προηγούμενο βράδυ, το σουρώνουμε, το βράζουμε με αναλογίες 5 προς 1 και το σουρώνουμε ξανά.
Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ; |