Τελικά λήγει το αλάτι ; Τι ισχύει για τα υπόλοιπα ήδη όπως ιμαλαΐων κλπ |
![]() Τελικά λήγει το θαλασσινό αλάτι ; Τι ισχύει για τα υπόλοιπα ήδη όπως ιμαλαΐων κλπ
Το θαλασσινό αλάτι δεν λήγει ποτέ, αφού τα μικρόβια που οδηγούν σε αλλοίωση και τροφική δηλητηρίαση χρειάζονται όλα νερό για να αναπτυχθούν. Αλλά το καθαρό αλάτι δεν περιέχει νερό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χαλάει ποτέ.
Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος που το αλάτι δεν λήγει, μιας και είναι τοξικό για τα περισσότερα μικρόβια και για αυτό ειδικά τα παλαιότερα χρόνια, αποτελούσε το κυριώτερο συντηρητικό τροφίμων, τα οποία πάστωναν με αλάτι για να διατηρηθούν.
Σύμφωνα με μια έκθεση των Ινστιτούτων Ιατρικής των Εθνικών Ακαδημιών, και όσα αναφέρει το Reader’s Digest, «η προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα μπορεί, επίσης, να προκαλέσει οσμωτικό σοκ στα μικροβιακά κύτταρα, με αποτέλεσμα την απώλεια νερού από το κύτταρο και συνεπώς την πρόκληση κυτταρικού θανάτου ή καθυστερημένης ανάπτυξης».
Πράγματι, το αλάτι συχνά φέρει μια ημερομηνία λήξης στην ετικέτα του, αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή απαιτείται από το νόμο ή επειδή οι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται τα προϊόντα με ημερομηνία λήξης. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το αλάτι διατηρείται επ’ αόριστον, αρκεί να το διατηρείτε σε δροσερές και ξηρές συνθήκες στο ντουλάπι σας.
Τι διάρκεια ζωής έχει το αλάτι
Το καθαρό αλάτι, θα διαρκέσει για πάντα. Πολλές όμως από τις παραλλαγές αλατιού περιέχουν ενώσεις και συστατικά πέρα από το χλωριούχο νάτριο του καθαρού αλατιού. Το αλάτι Ιμαλαΐων, για παράδειγμα, παίρνει το ροζ χρώμα του από ορυκτές προσμίξεις. Το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι περιέχει ίχνη φυκιών. Το ιωδιούχο αλάτι περιέχει ιώδιο. Και το επιτραπέζιο αλάτι, το αλάτι Kosher και άλλα είδη περιέχουν αντιπηκτικά που μπορεί να αποικοδομηθούν με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε συσσωμάτωση.
Αυτές οι προστιθέμενες ενώσεις δεν παραμένουν φρέσκες για πάντα, οπότε ούτε το αλάτι θα παραμείνει φρέσκο. Αλλά δεν θα χαλάσει ούτε θα προκαλέσει τροφικές ασθένειες. Καταναλώστε το μετά την ημερομηνία λήξης και μπορεί να μην είναι κορυφαίας ποιότητας, αλλά δεν θα σας βλάψει.
Βιολογικό αλάτι.
Όταν αναφερόμαστε σε βιολογικό αλάτι, εννοούμε πως το προϊόν δεν έχει υποστεί χημική κατεργασία και δεν έχει προστεθεί σ’ αυτό κανένα βελτιωτικό ή χημικό συστατικό. Ακόμη, βιολογικά μπορεί να νοούνται και αλάτια που είναι αναμεμειγμένα με αρωματικά φυτά βιολογικής καλλιέργειας. Αυτά δίνουν μια ιδιαίτερη και έντονη γεύση στο φαγητό.
Έτσι, βιολογικό θεωρείται το ακατέργαστο και ανεπεξέργαστο αλάτι, το οποίο το παίρνουμε κατευθείαν από τις αλυκές, με τη φυσική διεργασία εξάτμισης του νερού (βλ. Φυσικό θαλασσινό αλάτι ).
Περιέχει αυτούσια θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία. Υπάρχει σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων με την τιμή του να είναι λίγο ακριβότερη και τη γεύση του πολύ πιο αλμυρή. Συνήθως το βρίσκουμε σε μορφή χοντρών κρυστάλλων και το αλέθουμε σε μύλο.
Οι πιο γνωστές αλυκές στην Ελλάδα είναι της Μυτιλήνης, των Κυθήρων και φυσικά του Μεσολογγίου, όπου αποτελεί μάλιστα το πρώτο ελληνικό βιολογικό αλάτι που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία η προέλευση.
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|