Banner
Banner
Οι κανόνες υγιεινής τροφίμων σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, για να κρατήσετε την οικογένειά σας ασφαλή
21-kanones
 
Υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε όσον αφορά στην υγιεινή των τροφίμων στο σπίτι.
 
Kρατήστε τα πάντα καθαρά, αποθηκεύστε το φαγητό σας κατάλληλα, μαγειρέψτε το καλά, παρακολουθήστε τις θερμοκρασίες των τροφίμων σας, χρησιμοποιήστε καθαρό νερό.

Aξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να κατανοήσετε τις αρχές της βασικής υγιεινής των τροφίμων και τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι όταν χειριζόμαστε τρόφιμα.
 
Τα μη ασφαλή τρόφιμα που περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν περισσότερες από 200 διαφορετικές ασθένειες – από διάρροια έως καρκίνους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
 
Υπάρχουν πολλές πρακτικές όσον αφορά στον τρόπο αποθήκευσης και προετοιμασίας των τροφίμων στο σπίτι.
 
Διασφαλίζοντας ότι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε μερικούς βασικούς εμπειρικούς κανόνες στην κουζίνα, μπορεί να μας βοηθήσει να μην αρρωστήσουμε αλλά και να προστατέψουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα από τροφιμογενή νοσήματα.
 
Οι κανόνες υγιεινής τροφίμων στο σπίτι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ
- Πλένετε τα χέρια σας πριν από το χειρισμό των τροφίμων και κατά την προετοιμασία του φαγητού.
 
- Πλένετε τα χέρια σας μετά από την τουαλέτα.

- Πλύνετε και απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε για την προετοιμασία των τροφίμων.
 
- Προστατέψτε τους χώρους της κουζίνας και τα τρόφιμα από έντομα, παράσιτα και άλλα ζώα.

- Διαχωρίστε το ωμό από το μαγειρεμένο.

- Διαχωρίστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά από άλλα τρόφιμα.

- Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό εξοπλισμό και σκεύη, όπως μαχαίρια και σανίδες κοπής για τον χειρισμό ωμού κρέατος.

- Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε δοχεία για να αποφύγετε την επαφή μεταξύ ωμών και παρασκευασμένων τροφίμων.

Μαγειρέψτε καλά
• Μαγειρέψτε καλά τα τρόφιμα, ειδικά το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα θαλασσινά.

• Να βράζετε φαγητά όπως σούπες και μαγειρευτά, ώστε να βεβαιώνεστε ότι έχουν φτάσει τους 70°C.

• Αναθερμάνετε καλά το μαγειρεμένο φαγητό.

• Διατηρείτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες.

• Μην αφήνετε το μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.

• Ψύχετε αμέσως όλα τα μαγειρεμένα και ευπαθή τρόφιμα (κατά προτίμηση κάτω από 5°C).

• Διατηρήστε το μαγειρεμένο φαγητό καυτό (πάνω από 60°C) πριν από το σερβίρισμα.

• Μην αποθηκεύετε τα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και στο ψυγείο.

• Αποψύξτε με ασφάλεια.
 
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner