Σε ποιες ασθένειες βοηθάει η αντιφλεγμονώδης διατροφή; |
![]() Η χρόνια φλεγμονή εμφανίζεται με διάφορες ασθένειες, όπως η ψωρίαση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το άσθμα.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διατροφικές επιλογές μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή βασίζεται σε φρούτα και λαχανικά, τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά και μπαχαρικά. Αποφεύγονται οι επεξεργασμένες τροφές, το κόκκινο κρέας και το αλκοόλ. Η φλεγμονή βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις ασθένειες και μπορεί να το προστατεύσει από βλάβη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο μέρος της διαδικασίας επούλωσης.
Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν μια ιατρική πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη, ή επαναλαμβανόμενη φλεγμονή χαμηλού επιπέδου.
Τι είναι η αντιφλεγμονώδης διατροφή Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν, ή να επιδεινώσουν τη φλεγμονή στον οργανισμό. Τα ζαχαρούχα ή επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να το κάνουν αυτό, ενώ τα φρέσκα, ολόκληρα και φυσικά τρόφιμα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.
Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή επικεντρώνεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Πολλές φυτικές τροφές είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών.
Ορισμένα τρόφιμα, ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τρόφιμα που τηγανίζονται σε πολυχρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι.
Τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά είναι μόρια στα τρόφιμα που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι τα φυσικά υποπροϊόντα ορισμένων σωματικών διεργασιών, όπως ο μεταβολισμός. Ωστόσο, εξωτερικοί παράγοντες, όπως το στρες και το κάπνισμα, μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στο σώμα.
Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβες στα κύτταρα. Αυτές οι βλάβες αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονής και μπορεί να συμβάλουν σε μια σειρά ασθενειών.
Ο οργανισμός παράγει κάποια αντιοξειδωτικά που τον βοηθούν να απομακρύνει αυτές τις τοξικές ουσίες. Σε αυτό βοηθούν και τα διατροφικά αντιοξειδωτικά.
Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή βασίζεται σε τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά έναντι εκείνων που αυξάνουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια, μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων των φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο σώμα. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.
Σε ποιες ασθένειες μπορεί να βοηθήσει
Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να χρησιμεύσει ως συμπληρωματική θεραπεία για πολλές καταστάσεις που επιδεινώνονται από τη χρόνια φλεγμονή. Οι ακόλουθες καταστάσεις περιλαμβάνουν φλεγμονή: - Ρευματοειδής αρθρίτιδα.
- Ψωρίαση. - Άσθμα. - Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα. - Νόσος του Crohn. - Κολίτιδα. - Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. - Λύκος. - Θυρεοειδίτιδα Hashimoto. - Μεταβολικό σύνδρομο. Το μεταβολικό σύνδρομο αναφέρεται σε μια συλλογή καταστάσεων που τείνουν να εμφανίζονται ταυτόχρονα, όπως διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία, υπέρταση και καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φλεγμονή παίζει ρόλο σε όλα αυτά. Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί, επομένως, να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας ενός ατόμου με μεταβολικό σύνδρομο.
Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της φλεγμονής
- Λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός. - Φρούτα, όπως βατόμουρα, φράουλες και κεράσια.
- Λαχανικά, όπως λάχανο, του σπανάκι και μπρόκολο. - Ξηροί καρποί και σπόροι. - Ελιές και ελαιόλαδο. - Φυτικές ίνες. Καμία μεμονωμένη τροφή δεν θα ενισχύσει την υγεία ενός ατόμου. Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε μια ποικιλία υγιεινών συστατικών στη διατροφή.
Τα φρέσκα, απλά υλικά είναι τα καλύτερα. Η επεξεργασία μπορεί να αλλάξει το θρεπτικό περιεχόμενο των τροφίμων. Πρέπει να ελέγχετε τις ετικέτες των προπαρασκευασμένων τροφίμων. Για παράδειγμα, αν και το κακάο είναι μια καλή τροφή, τα προϊόντα που περιέχουν κακάο συχνά περιέχουν επίσης ζάχαρη και λίπος.
Οι πολύχρωμες τροφές στο πιάτο παρέχουν μια σειρά από αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ποιες τροφές απαγορεύονται • Επεξεργασμένες τροφές.
• Τροφές με προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού. • Ανθυγιεινά έλαια. • Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως στο λευκό ψωμί, στα λευκά ζυμαρικά και σε πολλά αρτοσκευάσματα. • Επεξεργασμένα σνακ, όπως πατατάκια και κράκερ. • Προπαρασκευασμένα επιδόρπια, όπως μπισκότα, καραμέλες και παγωτό. Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|