Μπενάκειο: Το 26% του ελληνικού μελιού επιμολυσμένο με φυτοφάρμακα |
![]() Μπενάκειο: Πόσα φυτοφάρμακα περίεχει το ελληνικό μέλι και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό
Μελέτη του Εργαστηρίου Τοξικολογίας Φυτοφαρμάκων, του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, η οποία δημοσιεύθηκε στο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του Mdpi, εξέτασε την επιβάρυνση του ελληνικού μελιού, από φυτοφάρμακα και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό.
Η εργασία του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου έχει στόχο, να παράσχει μια επισκόπηση της εμφάνισης φυτοφαρμάκων και μεταβολιτών σε δείγματα μελιού, γύρης και μελισσόψωμου κατά την περίοδο 2015–2020 στην Ελλάδα και να προσθέσει περαιτέρω δεδομένα για τη συμβολή των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στη συνολική χημική επιβάρυνση που σχετίζεται με την κατανάλωση τροφίμων.
Δείγματα μελιού, (109) γύρης και μελισσόψωμου της παρούσας μελέτης συλλέχθηκαν από διαφορετικές περιοχές στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2015-2020.
Μεμονωμένοι μελισσοκόμοι και δημόσιες αρχές προχώρησαν σε δειγματοληψία και τα δείγματα στάλθηκαν στο εργαστήριο για να διερευνηθεί η εμφάνιση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και μεταβολιτών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μελισσόψωμο απομονώθηκε προσεκτικά από το κερί μέλισσας. Λόγω του περιορισμένου αριθμού δειγμάτων μελισσόψωμου, το τελευταίο θεωρήθηκε το ίδιο πλέγμα με τη γύρη (συνολικά συλλέχθηκαν 63 δείγματα μελιού και 46 γύρης και μελισσόψωμου).
Το μέλι (πολυανθικό μέλι) που χρησιμοποιήθηκε ως δείγμα ελέγχου ελήφθη από μελίσσια βιολογικής μελισσοκομικής προέλευσης. Ομοίως, για τη γύρη, ένα δείγμα που είχε προηγουμένως ελεγχθεί και χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων επιλέχθηκε για σύγκριση.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα έδειξαν θετικό το 26% των δειγμάτων σε ένα τουλάχιστον, φυτοφάρμακο. Στα δείγματα, ανιχνεύθηκαν συνολικά 19 δραστικές ουσίες, ενώ ο πιο κοινός συνδυασμός περιελάμβανε το coumaphos (οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο και ακαρεοκτόνο εγκεκριμένο ως κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν), το imidacloprid και το DMF (μεταβολίτης της ακαρεοκτόνου εγκεκτριμένης δραστικής ουσίας amitraz μόνο για κτηνιατρική χρήση).
Οι συγκεντρώσεις των φυτοφαρμάκων κυμαίνονταν από 1,3 ng/g έως 785 ng/g μελιού. Για επτά δραστικές ουσίες στο μέλι και τη γύρη, παρατηρήθηκαν υπερβάσεις ανώτατων ορίων υπολειμμάτων (MRL). Στη γύρη και το μελισσόψωμο, εντοπίστηκε μεγαλύτερος αριθμός δραστικών ουσιών (32), (διπλάσιος αριθμός ανιχνεύσεων) συνοδευόμενος από υψηλότερο αριθμό προσδιορισμών και προχωρημένο ποσοστό θετικών δειγμάτων (65%)!
Σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων συσχετίστηκαν με δείγματα μελιού που προέρχονταν από κηρήθρες, παρατηρήθηκαν περιστατικά θανάτου μελισσών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανιχνεύτηκαν και απαγορευμένες δραστικές ουσίες μεταξύ των οποίων: δύο οργανοφωσφορικά, το cadusafos και το ethoprofos, η δραστική ουσία τριαζολοβενζοθειαζόλη τρικυκλαζόλη και το πυρεθροειδές cyfluthrin.
Όσον αφορά την εκτίμηση κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών από την πρόσληψη δραστικών ουσιών, η μόνη δραστική ουσία για την οποία η αξιολόγηση κινδύνου για την υγεία έδειξε (σε δύο δείγματα) ανησυχητικά επίπεδα ήταν το coumaphos. Όμως η ανάλυση ενός δείγματος «χειρότερης περίπτωσης» με coumaphos έδειξε ότι η συνολική ποσότητα της δραστικής ουσίας δεν ενέχει κίνδυνο για τον άνθρωπο μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου μελιού.
Συμπερασματικά, αν και τα παραπάνω ευρήματα επαληθεύουν την εμφάνιση πολυάριθμων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και μεταβολιτών τόσο στο μέλι όσο και στη γύρη, η εκτίμηση του κινδύνου για τον άνθρωπο στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν εγείρει καμία ανησυχία, και το ίδιο ισχύει και για την αξιολόγηση του κινδύνου των μελισσών.
Τι είναι το μελισσόψωμο
Το ψωμί μελισσών είναι ένα μείγμα γύρης και νέκταρ ή μελιού. Αυτή η ουσία είναι η κύρια πηγή τροφής για τις μελισσοκόμες και τις προνύμφες. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι μέλισσες προσθέτουν επιπλέον εκκρίσεις και μικροοργανισμούς (όπως βακτήρια και μούχλα) στο “ψωμί της μέλισσας”.
Αυτές οι προσθήκες βοηθούν στη διάσπαση μέρους της γύρης και στην απελευθέρωση αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών από τη γύρη. Το«μελισσόψωμο» δεν κυκλοφορεί στην αγορά γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να εξαχθεί από την κηρήθρα χωρίς αυτή, να καταστραφεί. Το μελισσόψωμο υπόκειται σε ένα είδος ζύμωσης που μοιάζει με πρακτικές παρασκευής τροφίμων από ανθρώπους και περιέχει πολλά γνωστά προβιοτικά.
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|