Το φρούτο που προστατεύει από τον διαβήτη, τη φλεγμονή και την στεφανιαία νόσο |
![]() Τα σταφύλια και το κρασί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, οποία από πολλούς θεωρείται η υγιεινότερη διατροφή στον κόσμο.
Παρόλο που επικρατεί η άποψη ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία μας, όλα τα είδη ασκούν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό.
Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις βιολογικές ιδιότητες των σταφυλιών και του κρασιού, κυρίως ύστερα από μία έρευνα του 1992 που πρότεινε την κατανάλωση κρασιού ως εξήγηση στα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων που παρατηρούνται στη Γαλλία σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Όπως αναφέρει το βιβλίο " Τρώμε και ομορφαίνουμε" του Δημήτρη Κουρέτα, τα σταφύλια θεωρούνται ως τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και γενικότερα συμβάλλουν στην καλύτερη ισορροπία σακχάρου στο αίμα και άρα στην προστασία από τον σακχαρώδη διαβήτη.
Τα σταφύλια ανακουφίζουν από τους πόνους στις αρθρώσεις. Η προστατευτική αυτή δράση αποδίδεται στις πολυφαινόλες των σταφυλιών οι οποίες φαίνεται ότι μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής. Η κατανάλωση 500γρ. σταφυλιών (άσπρων και κόκκινων) καθημερινά για οκτώ εβδομάδες βελτίωσαν βιοχημικούς δείκτες που σχετίζονται με προστασία από καρδιοπάθειες. Η κατανάλωση 7ml/κιλό βάρους χυμού σταφυλιού για 14 μέρες μείωσε παράγοντες που συμβάλλουν στην αθηροσκλήρυνση, και αύξησε την παραγωγή αγγειοδιασταλτικών παραγόντων, μείωσε τα επίπεδα ελευθέρων ριζών (τοξικές ουσίες με επιβλαβείς δράσεις), αύξησε τα επίπεδα της βιταμίνης Ε (ισχυρό αντιοξειδωτικό) στο αίμα. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την καρδιοπροστατευτική ιδιότητα του χυμού σταφυλιού.
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|