Banner
Banner
Πώς φτιάχνεται το βούτυρο κακάο , θρεπτικά συστατικά και ξεχωριστά οφέλη υγείας
24-boutiro
 
Το βούτυρο κακάο είναι ένα τριγλυκερίδιο. Ένα είδος λίπους που βρίσκεται φυσικά στους κόκκους κακάο και σε άλλες πηγές.
 
Εξάγεται από τους κόκκους κακάο μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην παραγωγή διαφόρων καλλυντικών, φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων σοκολάτας.
 
Γνωστό και ως “η τροφή των θεών” από τους Μάγια, το φυτό κακάο χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα για την παρασκευή σοκολάτας, που εκείνη την εποχή ήταν ένα ρόφημα κακάο που παρασκευαζόταν με ζεστό νερό.
 
Το βούτυρο κακάο είναι υπεύθυνο για τις ιδιότητες τήξης της σοκολάτας, ένα χαρακτηριστικό που όχι μόνο καθορίζει την ποιότητα και τη γεύση της, αλλά επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αποθηκευτεί.

Πώς παρασκευάζεται
Ο κόκκος κακάο περιέχει περίπου 40 έως 50% λίπος, με τη μορφή βουτύρου κακάο. Οι κόκκοι υφίστανται μια σειρά μετασχηματισμών και επεξεργασίας για τη δημιουργία διαφορετικών συστατικών κακάο, συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου κακάο και της σκόνης κακάο.
 
Αρχικά, οι κόκκοι κακάο καθαρίζονται και ξεφλουδίζονται. Στη συνέχεια, μπορούν να καβουρδιστούν, ή να ζυμωθούν. Η ζύμωση είναι πιθανώς καλύτερη μέθοδος επεξεργασίας.
 
 
Διατηρεί περισσότερο τη σταθερότητα του βουτύρου κακάο κατά την παραγωγή και βοηθά στην ανάπτυξη του αρώματος του.
 
Οι κόκκοι μεταποιούνται σε κομματάκια και λικέρ κακάο, το οποίο συμπιέζεται για να εξαχθεί το βούτυρο κακάο.
 
Στη συνέχεια, το βούτυρο κακάο χρησιμοποιείται για την παρασκευή σοκολάτας. Άλλα τελικά προϊόντα της επεξεργασίας κακάο περιλαμβάνουν το κέικ και τη σκόνη κακάο.
 
Θρεπτικά συστατικά 
• Πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις που προάγουν την υγεία και βρίσκονται στα φυτά, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, το τσάι, το κακάο και τον καφέ.
 
Ο σπόρος κακάο είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές πολυφαινολών στην ανθρώπινη διατροφή και έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή ανά μονάδα βάρους από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Γι’ αυτό και μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς.
 
Η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες στον μη επεξεργασμένο κόκκο κακάο είναι αυτό που τον καθιστά πρακτικά μη βρώσιμο λόγω της υψηλής στυπτικότητας και πικρίας του.
 
Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες στους κόκκους κακάο μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που βρίσκεται στα τελικά, επεξεργασμένα, νόστιμα προϊόντα, όπως το βούτυρο κακάο.
 
• Λιπαρά οξέα. Το βούτυρο κακάο αποτελείται από έναν συνδυασμό κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών οξέων. 
 
Το προφίλ των λιπαρών οξέων δημιουργεί τρεις τύπους λιπαρών τριγλυκεριδίων στο βούτυρο κακάο που συμβάλλουν σημαντικά στα χαρακτηριστικά του.
 
Οι μοναδικές ιδιότητες του βουτύρου κακάο έχουν μεγάλη ζήτηση, σε σύγκριση με τα κοινά φυτικά έλαια, οδηγώντας σε παγκόσμια έλλειψη βουτύρου κακάο, υψηλό κόστος παραγωγής και ακριβό τελικό προϊόν.
 
Οι προσπάθειες για την μείωση του κόστους παραγωγής προϊόντων κακάο οδήγησαν στην ανάπτυξη ελαίων ισοδύναμων βουτύρου κακάο.
 
Είναι έλαια που παράγονται από άλλες φυτικές πηγές και χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν εν μέρει ή πλήρως το βούτυρο κακάο σε ορισμένα προϊόντα διατροφής.
 
Το τριγλυκερίδιο στο βούτυρο κακάο που είναι υπεύθυνο για τις μοναδικές του ιδιότητες και βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στα φυτικά έλαια, καθιστώντας δύσκολη την παραγωγή βουτύρου κακάο με CBE.
 
Οφέλη για την υγεία
Η κατανάλωση κακάο και σοκολάτας έχει συσχετιστεί με την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία. Εδώ είναι μερικά πιθανά οφέλη για την υγεία:
 
• Καλή πηγή βιταμίνης D. Η βιταμίνη D ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο και υποστηρίζει την υγεία των οστών, το ανοσοποιητικό και την υγεία της καρδιάς.
 
Το βούτυρο κακάο είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης D. Άλλες πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν τα αυγά, τα ενισχυμένα ποτά/ροφήματα και την έκθεση στο ηλιακό φως.
 
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι μια παγκόσμια πρόκληση για τη δημόσια υγεία και ενθαρρύνεται η τακτική κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη D.
 
• Φιλικό προς την καρδιά σε ορισμένες μορφές. Η περιεκτικότητα του κακάο σε πολυφαινόλες έχει αποδειχθεί ότι είναι φιλική προς την καρδιά.
 
Μπορεί να μειώσει ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.
 
Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα προϊόντα κακάο, όπως η μαύρη σοκολάτα, μπορεί να βελτιώσουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων μειώνοντας τις εναποθέσεις λιπών και τους φλεγμονώδεις δείκτες, που οδηγούν σε αθηροσκλήρωση και καρδιακές παθήσεις.
 
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα οφέλη για την υγεία συνδέονται με την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες της σκόνης κακάο και όχι απευθείας με το βούτυρο κακάο, το οποίο είναι φυσικά χαμηλή σε πολυφαινόλες.
 
• Μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η κατανάλωση κακάο έχει αποδειχθεί, ότι μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια μεταβολική κατάσταση όπου τα κύτταρα γίνονται λιγότερο ευαίσθητα στις επιδράσεις της ινσουλίνης στην μείωση του σακχάρου στο αίμα.
 
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr ;

Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner