Κουνουπίδι και πατάτες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου |
![]() Οι μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης φρούτων και λευκών λαχανικών όπως οι πατάτες ή το κουνουπίδι, ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου.
Στον αντίποδα, αλάτι και αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο, με εξαίρεση το κρασί. Η προστατευτική δράση των φρούτων και ορισμένων λαχανικών αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πιστεύεται ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το βακτήριο αυτό θεωρείται κυρίως υπεύθυνο για τους γαστρικούς καρκίνους, όπως λέγονται επιστημονικά οι κακοήθεις όγκοι του στομάχου.
Οι ερευνητές ανέλυσαν συνδυαστικά μεταξύ τους 76 προγενέστερες μελέτες για τη διατροφή και τον καρκίνο του στομάχου, στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι.
Μεταξύ αυτών είχαν καταγραφεί 32.758 κρούσματα καρκίνου του στομάχου, ενώ οι διατροφικοί παράγοντες που εξετάσθηκαν ανέρχονταν σε 67 και αφορούσαν τα πάντα - από τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας και τα ψάρια έως το αλάτι, το αλκοόλ, το τσάι και τον καφέ.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Zhejiang της Κίνας και άλλα ερευνητικά κέντρα, οι εθελοντές που γενικώς κατανάλωναν άφθονα φρούτα, καθώς και λευκά λαχανικά, όπως οι πατάτες, το κουνουπίδι και το κρεμμύδι, είχαν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του στομάχου. Προστατευμένοι ήσαν επίσης όσοι έτρωγαν άφθονα πρασινοκίτρινα λαχανικά, όπως το λάχανο, το σέλερι και η κράμβη.
Το τελευταίο εύρημα ίσχυε μόνο για τη μπύρα και τα «δυνατά» ποτά και όχι για το κρασί, διευκρίνισαν οι ερευνητές.
|