Θρεπτικότερα τα λαχανικά όταν τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο |
![]() Βάλθηκαν να μας τρελάνουν οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Γρανάδας, με την έρευνα τους για τα λαχανικά.
Σύμφωνα με την επιθεώρηση Food Chemistry, όταν τα λαχανικά τσιγαρίζονται ή τηγανίζονται σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είναι πιο θρεπτικά ακόμα και από τα βραστά, επειδή έτσι αυξάνεται η αντιοξειδωτική δύναμή τους και τα επίπεδα των φαινολικών ενώσεων που περιέχουν. «Το ελαιόλαδο αυξάνει την ποσότητα των φαινολικών ενώσεων στα λαχανικά, ενώ το βράσιμο ασκεί την ακριβώς αντίθετη δράση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κριστίνα Σαμανιέγκο Σάντσεζ, καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής & Επιστήμης Τροφίμων του πανεπιστημίου. ![]() Η επιστημονική ομάδα, τηγάνισε, έβρασε και έψησε 120 γραμμάρια από ανάμικτα λαχανικά (πατάτα, κολοκύθι, ντομάτα, μελιτζάνα) κομμένα σε κύβους, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, νερό ή συνδυασμούς των δύο, μετρώντας στη συνέχεια στο εργαστήριο την υγρασία, το λίπος, την ξηρά ύλη, τον ολικό αριθμό των φαινολών και την αντιοξειδωτική ικανότητά τους. Το τηγάνισμα ή σοτάρισμα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αύξανε την περιεκτικότητά τους σε λίπος και μείωνε την υγρασία τους, αύξανε όμως σημαντικά τα επίπεδα των φαινολών τους και την αντιοξειδωτική ικανότητά τους, ενώ οι άλλες μέθοδοι μαγειρέματος τα μείωναν.
Τα ευρήματα αυτά συνδυαστικά μεταξύ τους υποδηλώνουν ότι «το τηγάνισμα βελτιώνει τη θρεπτική αξία των λαχανικών, παρότι αυξάνει την ενεργειακή πυκνότητα, δηλαδή τις θερμίδες τους», δήλωσε η δρ Σάντσεζ.
Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;
|