Οσοι τρώνε καυτερές πιπεριές, ζούνε περισσότερα χρόνια. |
![]() Οσοι τρώνε καυτερές πιπεριές, ζούνε περισσότερα χρόνια υποστηρίζει αμερικανική μελέτη, σύμφωνε με την οποία όσοι καταναλώνουν καυτερά φαγητά έχουν 13% λιγότερες πιθανότητες θανάτου.
Αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά μελέτη που δημοσιεύεται, με την προηγούμενη να είχε ανακοινωθεί πριν από μερικούς μήνες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας οφείλονται στην προστατευτική ιδιότητα των καυτερών πιπεριών, έναντι των καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 16.179 εθελοντών ηλικίας τουλάχιστον 18 ετών από τις ΗΠΑ, τους οποίους παρακολούθησαν επί 23 χρόνια επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, 4.946 από τους εθελοντές έχασαν τη ζωή τους, με την ολική θνησιμότητα να είναι 21,6% σε όσους έτρωγαν καυτερές πιπεριές έναντι 33,6% σε όσους δεν έτρωγαν. Σύμφωνα με τον καθηγητή Εσωτερικής Παθολογίας δρ Μπέντζαμιν Λίτενμπεργκ και τους συνεργάτες του, ο τρόπος ζωής των εθελοντών που έτρωγαν καυτερές πιπεριές δεν παρείχε κάποια ιδιαίτερη ένδειξη ως προς το γιατί ζούσαν περισσότερο, και γι’ αυτό εικάζουν ότι το κλειδί είναι οι επιδράσεις της καψαϊκίνης. Η καψαϊκίνη είναι το συστατικό των καυτερών πιπεριών που τους προσδίδει την χαρακτηριστική γεύση τους και η οποία ενώνεται με ορισμένους υποδοχείς που υπάρχουν στην εξωτερική επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων. Οι υποδοχείς αυτοί λέγονται δίαυλοι TRP και, όπως γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, όταν ενεργοποιούνται από την καψαϊκίνη φαίνεται ότι διεγείρουν κυτταρικούς μηχανισμούς κατά της παχυσαρκίας, δρώντας έτσι προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών, μεταβολικών και αναπνευστικών νόσων. Επιπλέον, η καψαϊκίνη μπορεί να μας προστατεύει από την καρδιοπάθεια και μέσω άλλων μηχανισμών, ενώ ασκεί κα ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, οπότε ίσως βελτιώνει και το μικροβίωμα (τις αποικίες μικροβίων) του εντέρου που επίσης σχετίζεται με την καρδιαγγειακή υγεία. |