5 βιολογικές ελιές την ημέρα μειώνουν τη χοληστερίνη. Κλινική μελέτη |
![]() Πέντε βιολογικές ελιές την ημέρα, μειώνουν την χοληστερίνη ?
Είναι δυνατόν ??
Φυσικά και είναι δυνατόν. Αλλά ποιες βιολογικές ελιές ? Όλες ? Όχι φυσικά. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν πρόκειται για ασθένεια, τα φαρμακευτικά προϊόντα μπορεί να έχουν τη θέση τους, αλλά όταν μιλάμε για την πρόληψη της ασθένειας ή ακόμη καλύτερα για μακροζωία, τότε η Φύση έχει τη δική της φαρμακοποιία. Καρποί, μπαχαρικά, βότανα, φρούτα και λαχανικά είναι τα φάρμακα που συνταγογραφούσε ο Ιπποκράτης πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια πριν. Ένα σώμα που υποστηρίζεται καλά από την καθημερινή διατροφή, τη σωστή ξεκούραση και την επαρκή άσκηση αναπτύσσει φυσική άμυνα ενάντια σε πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες, που ο πολιτισμός μας μοιάζει να θεωρεί ως αναπόφευκτες. ![]() Ευτυχώς οι ερευνητές διεγείρονται με το να ανακαλύπτουν τι έχει να προσφέρει η Φύση τόσο άφθονα σε βιοδιαθέσιμα λειτουργικά τρόφιμα. Η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ως επί το πλείστον οι στεφανιαίες νόσοι, που επηρεάζεται κυρίως από τη χοληστερίνη. Η «κακή» χοληστερόλη (LDL) κολλάει στα τοιχώματα των αρτηριών και συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση. Η «καλή» χοληστερόλη (HDL) είναι σταθερή και απομακρύνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL) από τις αρτηρίες. Μπορούν οι βιολογικές ελιές να κρατήσουν την καρδιά υγιή ; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει. Στο επιστημονικό συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης, που πραγματοποιήθηκε στην αρχαία πόλη της Ολυμπίας, με την συμμετοχή πολλών επιστημόνων από πολλά πανεπιστήμια παγκοσμίως, η Δρ. Μάρθα - Σπυριδούλα Κατσαρού, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε την τελευταία έρευνα - μελέτη πάνω στα οφέλη του καρπού ελιάς στην υγεία. Η εν λογω μελέτη έλαβε χωρα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο με την παρακολούθηση της από επιστήμονες με πολλές ειδικότητες.
Η Σπυριδούλα Κατσαρού εξήγησε πως η κατανάλωση ελιάς θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων. Η φαινολική ανάλυση των καρπών ελιάς διεξήχθη από τον Δρ. Μαγιάτη Προκόπιο χρησιμοποιώντας τη μέθοδο NMR (Nuclear Magnetic Resonance), μαζί με την ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τη Δρ. Μέλλιου αποτελούμενη από τους: Βλαχάκου, Λιασκώνη, Καλογρίδη, Δεμερτζή και Δρακούλη. Η 60 ημερών 1η παγκόσμια κλινική μελέτη αποτελείτο από 20 υγιή υποκείμενα ηλικίας 22-65 ετών που δεν λάμβαναν την περίοδο εκείνη κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αφού εξετάστηκαν πολλοί τύποι ελληνικών βιολογικών ελιών, για αυτήν τη μελέτη, επιλέχθηκαν οι ελιές τύπου Καλαμών, που παράχθηκαν από τους βιολογικούς Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, επειδή βρέθηκαν να περιέχουν 5 φορές υψηλότερη συγκέντρωση υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης από τις υπόλοιπες εμπορικά διαθέσιμες ποικιλίες. Η μέση περιεκτικότητα υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης γενικά στις ελιές που παράγονται στην Ελλάδα και έχουν αναλυθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι: 244 mg ανά κιλό από υδροξυτυροσόλη και 134 mg ανά κιλό από τυροσόλη. Η ημερήσια κατανάλωση 5 μόνο από αυτές τις ελιές προσφέρει 25 mg υδροξυτυροσόλης και 10 mg τυροσόλης. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή δεν είναι φτιαγμένες όλες οι ελιές το ίδιο. Το κλειδί για να προκύψουν οφέλη για την υγεία από τις ελιές είναι το είδος και η ποσότητα των φαινολικών ενώσεων που περιέχουν. Τα αποτελέσματα της 1ης παγκόσμιας κλινικής μελέτης « Παρατηρήθηκαν σημαντική αύξηση της HDL και του λόγου της ολικής προς την LDL χοληστερόλης, καθώς και σημαντική μείωση στο λόγο της ολικής προς την HDL χοληστερόλη και στο λόγο LDL / HDL στο 95% της στατιστικής αντιστοιχίας. Συμπερασματικά, η καθημερινή κατανάλωση αυτών των 5 βιολογικών ελιών Καλαμάτας των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, μπορεί θετικά να επηρεάσει το λιπιδαιμικό προφίλ και μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων». Οι βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με ισχυρές παραδοσιακές αρχές και βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας, από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα μιας και ξεκίνησε πριν από 26 χρόνια. Ο κυρίως παραγωγός είναι ο Γεώργιος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος στόχευσε και αφιερώθηκε στη συγκομιδή και παραγωγή ελαιολάδου και καρπών ελιάς που προσφέρουν υψηλά ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητες. Οι καρποί ελιάς, που προέρχονται αποκλειστικά από δικούς τους ελαιώνες συλλέγονται σχολαστικά και προσεχτικά με τα χέρια. Δεν παστεριώνονται, αλλά φυσικά ζυμώνονται για μία περίοδο άνω των 9 μηνών χωρίς τη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων. Υπάρχουν 11 διαφορετικοί τύποι, καθένας συνδυασμένος με διάφορα φρούτα και βότανα της περιοχής. Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ; |