Η ιδανική διατροφή του καλοκαιριού |
![]() Επιτέλους καλοκαιράκι και εκτός από αναζωογόνηση ξεγνοιασιά κέφι και πολύ χαρά μας προσφέρει ευκαιρίες για καλυτέρευση της υγείας μας με πολλές νόστιμες και υγιεινές διατροφικές επιλογές.
Μπορούμε φέτος το καλοκαίρι να θέσουμε τις βάσεις για καλύτερη διατροφή και περισσότερη κίνηση με άμεσο αποτέλεσμα στο βάρος αλλά και στη γενικότερη υγεία μας!
Διαβάστε τις διατροφικές συμβουλές:
– Καλό θα ήταν να τρώμε πάντα πρωινό και να μην παραλείπουμε τα κυρίως γεύματα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό).
Προσπαθούμε να έχουμε ένα ελαφρύ βραδινό για να μην καθυστερεί η κένωση του εντέρου και νιώθουμε δυσφορία.
![]() – Προσπαθούμε να καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Χρησιμοποιήστε τα σαν σνακ.
– Μείωση των φυτικών και των ζωικών λιπαρών. Σύμφωνα με το diatrofi.gr, μειώνοντας το λίπος, μειώνουμε πρώτα απ’ όλα την πρόσληψη θερμίδων.
Κατά δεύτερον μειώνουμε την άνοδο της κακής χοληστερίνης LDL και τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών.
Τα υψηλά σε λιπαρά γεύματα καθυστερούν να εκκενωθούν από το στομάχι, κάτι που προκαλεί έντονη δυσφορία σε συνθήκες καύσωνα.
– Αυξάνουμε την κατανάλωση ψαριών, ιδιαίτερα των λιπαρών (σαρδέλα, γαύρος, τσιπούρα) που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, ευεργετικά για την καρδιακή λειτουργία.
– 1-2 φορές την εβδομάδα καταναλώνουμε όσπρια, ενώ προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας σε φυτικές ίνες.
Οι τροφές αυτές έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερίνης αλλά και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
– Αυξάνουμε την πρόσληψη των μη θερμιδοφόρων υγρών- όπως είναι το νερό. Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και της συνεπαγόμενης εντονότερης εφίδρωσης, θα πρέπει να αναπληρώνουμε τις απώλειες των υγρών και ηλεκτρολυτών.
Φροντίζουμε να ελέγχουμε το χρώμα των ούρων μας ώστε να μην είναι ιδιαίτερα σκούρο και όταν αθλούμαστε ή ιδρώνουμε έντονα να αναπληρώνουμε τα επιπλέον υγρά που έχουμε χάσει.
– Αποφεύγουμε τη μεγάλη κατανάλωση απλών σακχάρων (ζάχαρη,γλυκά,κτλ), που θεωρούνται μη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό και ανεβάζουν την θερμιδική μας πρόσληψη. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πρόσληψη ζάχαρης με φρούτα.
– Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ και αλκοολούχων ποτών καθώς περιέχουν θερμίδες (7kcal ανά γραμμάριο) που αποθηκεύονται σαν λίπος και έχουν ήπια διουρητική δράση. Προτιμούμε τα χαμηλότερα σε αλκοόλ ποτά (π.χ. κρασί ή μπύρα).
Καλό θα είναι να εκμεταλλευτούμε τον ερχομό του καλοκαιριού και να συνδυάσουμε την υγιεινή διατροφή με αύξηση της κίνησης, είτε στην παραλία, είτε στην πόλη.
Μισή ώρα μέτριας αερόβιας άσκησης, ή αλλιώς 10,000 βήματα ημερησίως θεωρούνται επαρκή για τη διατήρηση της καλής μας υγείας και διατήρηση του βάρους σε χαμηλά επίπεδα.
Όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε με απλά διατροφικά βήματα αρκή να το θέλουμε πραγματικά να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να τον φροντίζουμε όπως του αξίζει..
|