Banner
Banner
Η κακή στοματική υγιεινή προάγγελος για καρκίνο

dontia

Η οδοντική πλάκα, το «φιλμ» βακτηρίων που καλύπτει την επιφάνεια των δοντιών και τα κενά μεταξύ δοντιών και ούλων, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε online στο «British Medical Journal Open».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσσώρευση οδοντικής μικροβιακής πλάκας σχετίζεται με έναν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου της τάξεως του 79%.

Επισημαίνουν, βέβαια, ότι σε απόλυτους αριθμούς (και όχι σε ποσοστά) ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι συνολικά μικρός, δεδομένου ότι από τα 1.390 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, τα 58 πέθαναν έπειτα από 24 χρόνια.

Ωστόσο, ο δείκτης οδοντικής πλάκας όσων πέθαναν ήταν υψηλότερος σε σύγκριση με όσους έζησαν. Οι τιμές στην πρώτη περίπτωση κυμαίνονταν στο 0,84- 0,91, ενώ στη δεύτερη στο 0,66- 0,67.

Οι θάνατοι στις γυναίκες οφείλονταν κυρίως σε καρκίνο του μαστού, ενώ στους άνδρες σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν ότι η οδοντική πλάκα προκαλεί ή συμβάλλει αδιαμφισβήτητα στην πρόκληση καρκίνου. Τονίζουν, μάλιστα, ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει σχέση αιτίου - αποτελέσματος μεταξύ της στοματικής υγιεινής και των θανάτων από καρκίνο.

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα νέα Υγείας...

 

 

 

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.