Η σημασία και τα οφέλη των Ω-3. Γιατί ονομάζονται βόμβες υγείας |
![]() Τα ω-3 προσφέρουν σημαντικά οφέλη στη λειτουργία του οργανισμού
Για τα ω-3 θα έχεις ακούσει πολλά. Ας δούμε λοιπόν γιατι είναι τόσο σημαντικά για τον οργανισμό μας.
Τα ω-3 αποτελούν λιπαρά οξέα που ανήκουν στα «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά και χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:
Στο α-λινολενικό οξύ (ALA), που το βρίσκουμε σε φυτικά τρόφιμα, όπως ο λιναρόσπορος και το μπρόκολο.
![]() Στο εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που περιέχονται σε ψάρια και θαλασσινά.
Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι τα EPA και DHA ο οργανισμός μας τα προσλαμβάνει έτοιμα από τις τροφές που τα περιέχουν, ενώ το α-λινολενικό οξύ (ALA) μετατρέπεται σε EPA και DHA μέσα στο σώμα μας.
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικά ;
Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά συστατικά στις μεμβράνες των κυττάρων, πρόδρομες ενώσεις πολλών ουσιών όπως των εικοσανοειδών (ανήκουν στις πιο ισχυρές ορμόνες). Τα ω-3 έχουν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία καθώς εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αυξάνουν τη ρευστότητα του αίματος, τη διαστολή των αγγείων και έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (συχνότερη αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων).
Μελέτες διερευνούν το ρόλο των ω-3 στο ανοσοποιητικό και υποδεικνύουν θετική επίδραση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το λύκο και τις νεφρικές παθήσεις. Έρευνες στην Καλιφόρνια, που βρίσκονται σε εξέλιξη, μελετούν το ρόλο τους στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου (παχέος εντέρου και προστάτη).
Το DHA είναι συστατικό του λίπους του εγκεφάλου, είναι απαραίτητο για την κατασκευή του νευρικού ιστού, βοηθάει τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος εξαιτίας αυτών βοηθά στη μνήμη, την κατάθλιψη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Έλλειψή του συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου αλτσχάιμερ.
Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές πρόσληψης των ω-3;
Σε υψηλές συγκεντρώσεις στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο φρέσκος τόνος καθώς και τα ιχθυέλαια. Όμως υπάρχουν και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις και σε άλλα ψάρια, θαλασσινά. Παρόλο που οι θάλασσες είναι μολυσμένες είναι προτιμότερο να τρώμε ψάρια παρά να λείπουν τα ω-3 λ. ο. από τη διατροφή μας. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι ένας συμπληρωματικός τρόπος πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων.
Τι πρέπει να προσέξετε στα συμπληρώματα;
Αναζητείστε αυτά που είναι αποσταγμένα δηλαδή έχουν καθαριστεί από επιβλαβείς, άχρηστες ουσίες, δεν περιέχουν βαριά μέταλλα, διοξίνες. Πως να τα εντάξεις στο... τραπέζι σου
Οι παρακάτω πρακτικοί τρόποι θα μας βοηθήσουν να εντάξουμε τα ω-3 λιπαρά οξέα στην καθημερινότητά μας και να επωφεληθούμε στο έπακρο από τα οφέλη τους.
Για πρωινό, προσθέτουμε καρύδια στο γιαούρτι ή το γάλα με τα δημητριακά μας. Επιλέγουμε για σνακ ένα κουλούρι με σουσάμι ή μια χούφτα καρύδια.
Καταναλώνουμε 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρια (μεταξύ των οποίων και λιπαρά).
Συνοδεύουμε κάθε γεύμα μας με λαχανικά εποχής που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, όπως είναι το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Ρίχνουμε σπόρους λιναρόσπορου στη σαλάτα μας.
Παρασκευάζουμε μόνοι μας ψωμί, προσθέτοντας λιναρόσπορο.
|