Banner
Banner
Πώς να καταπολεμήσετε την ξηροφθαλμία με φυσικό τρόπο
30-jirofthalmia
 
 
Η ξηροφθαλμία, γνωστή ως κερατοεπιπεφυκίτιδα, είναι μια ασθένεια η οποία αναπτύσσεται όταν τα μάτια σας δεν παράγουν αρκετά δάκρυα για λίπανση ώστε να διατηρήσουν ενυδατωμένη την επιφάνεια.
 
Σύμφωνα όμως με πρόσφατες μελέτες, μία εκ των οποίων του Δρ. Mohammad-Ali Javadi, πρόκειται για μια πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονή της επιφάνειας των ματιών και του δακρυϊκού αδένα, αλλά και λόγω νευροτροφικής ανεπάρκειας.
 
Αν δε φροντιστεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει τον εκφυλισμό του κερατοειδούς και του επιπεφυκότα.
 
Είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, αν και μπορεί να προκληθεί από νεαρή ηλικία όταν υπάρχει έκθεση σε μολυσμένα περιβάλλοντα ή τραύματα.
 
Τα καλά νέα είναι ότι τα συμπτώματα μπορούν να ελεγχθούν με φυσικό τρόπο. Για παράδειγμα, κάποια συστατικά ενυδατώνουν την προσβεβλημένη περιοχή χωρίς να προκαλούν ερεθισμό ή ανεπιθύμητες παρενέργειες.
 
organic-life
 
Παρακάτω, θα σας δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την ανάπτυξή της και πώς να παρασκευάσετε θεραπείες για να καταπολεμήσετε την ξηροφθαλμία.
 
Ποιες αιτίες προκαλούν το σύνδρομο ξηροφθαλμίας;
Αυτή η οφθαλμική παθολογία δεν έχει κάποια ακριβή αιτία, παρόλο που ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές. Γενικά, η πάθηση αυτή προκαλείται από:
 
- Γήρας, καθώς η έκκριση δακρύων μειώνεται με τη γήρανση.
- Μείωση επιπέδων οιστρογόνων.
- Χρήση φακών επαφής.
- Οφθαλμικές επεμβάσεις.
- Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
- Κατανάλωση φαρμάκων για το κρυολόγημα.
- Έκθεση σε περιβάλλοντα με κλιματιστικά.
- Καπνό τσιγάρων.
- Χρόνιες ασθένειες όπως Πάρκινσον και διαβήτης.

Πώς εκδηλώνεται η ξηροφθαλμία;
Τα συμπτώματα του συνδρόμου της ξηροφθαλμίας ποικίλουν μεταξύ ασθενών, και σχεδόν πάντα εξαρτώνται από τα αίτια που την προκαλούν. Ανάμεσα στις συχνότερες κλινικές εκδηλώσεις είναι:
 
• Ξηρά μάτια.
• Αμμώδης αίσθηση στα μάτια.
• Δυσφορία κατά το βλεφάρισμα.
• Κοκκινίλα στα μάτια.
• Φαγούρα στα μάτια.
• Αυξημένη ευαισθησία στο φως.
• Θολή όραση.
• Πονοκέφαλος.
 
organic-life-courier
 
Πώς να καταπολεμήσετε την ξηροφθαλμία με φυσικές θεραπείες
Για να καταπολεμήσετε την ξηροφθαλμία, συνήθως σας συνταγογραφούνται τεχνητά δάκρυα, τα οποία μπορεί ή όχι να περιέχουν συντηρητικά. Χρησιμοποιούνται 2 ή 4 φορές την ημέρα, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος.
 
Όπως αναφέρει το meygeia.gr, επιπροσθέτως, μπορούν να ληφθούν υπόψη και κάποιες φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας.
 
Κομπρέσες με χαμομήλι
Οι κομπρέσες με έγχυμα χαμομηλιού αποτελούν μια αντιφλεγμονώδη θεραπεία η οποία μειώνει την κοκκινίλα και τη φαγούρα που προκαλούνται από την ξηροφθαλμία.
 
Συστατικά
- 2 κουταλιές της σούπας χαμομήλι (20 γραμ.).
- 1 κούπα νερό (250 ml).

Παρασκευή
Προσθέστε το χαμομήλι σε μια κούπα με βραστό νερό και αφήστε το να καθίσει για 15 λεπτά.

Τρόπος χρήσης
Όσο είναι ζεστό το υγρό, βάλτε το στα μάτια με τη βοήθεια βαμβακιού ή καθαρού πανιού. Αφήστε τη θεραπεία να δράσει για 10 λεπτά και επαναλάβετε 2 φορές την ημέρα αν το κρίνετε απαραίτητο.

Κομπρέσες με μαύρο τσάι
Το μαύρο τσάι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που βοηθούν στην προστασία των εξωτερικών περιοχών των ματιών όταν δεν παράγουν αρκετά δάκρυα για λίπανση.
 
Συστατικά
- 1 κούπα νερό (250 ml).
- 2 κουταλιές της σούπας μαύρο τσάι (20 γραμ.).

Παρασκευή
Βράστε μια κούπα νερό και όταν φτάσει σε σημείο βρασμού, προσθέστε το μαύρο τσάι. Αφήστε το ρόφημα να καθίσει για 20 λεπτά και σουρώστε το.

Τρόπος χρήσης
Εφόσον ελέγξετε ότι το ρόφημα είναι ζεστό, βουτήξτε δυο κομμάτια βαμβάκι στο υγρό και εφαρμόστε τα πάνω στα μάτια σας.

Αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά και επαναλάβετε τη θεραπεία καθημερινά. Αν θέλετε, βάλτε το ρόφημα στο ψυγείο για να το εφαρμόσετε πολύ κρύο.
 
Φέτες αγγουριού
Η κλασική θεραπεία με φέτες αγγουριού παραμένει διαδεδομένη ως μια φυσική λύση για τα συμπτώματα υπερβολικής ξηροφθαλμίας, τα οποία επηρεάζουν την όραση.
 
Συστατικά
- 4 φέτες αγγουριού.

Παρασκευή
Βάλτε τις φέτες αγγουριού στο ψυγείο και αφήστε τες να παγώσουν για 2 ώρες.

Τρόπος χρήσης
Αφού κρυώσουν πολύ, βάλτε τες πάνω στα μάτια σας, για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Προτείνουμε να κόψετε 4 φέτες, επειδή με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τις αλλάξετε όταν αρχίσουν να χάνουν την κρύα θερμοκρασία τους.

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη…
• Να θυμάστε ότι, πέραν από τη χρήση των φυσικών θεραπειών, είναι σημαντικό να ξεκουράζετε τα μάτια σας, ειδικά εφόσον έχετε περάσει πολλές ώρες μπροστά σε ηλεκτρονικές συσκευές.

• Αυξήστε την κατανάλωση νερού για ν’ αποφύγετε την ξηροφθαλμία λόγω αφυδάτωσης.
• Βλεφαρίστε και κάντε ασκήσεις για τα μάτια.
• Τρώτε τροφές με αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3.
• Αισθάνεστε ξηρά και ερεθισμένα τα μάτια σας; Αν αυτά τα συμπτώματα γίνουν επαναλαμβανόμενα, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για ν’ αποκλείσετε τυχόν επιπλοκές.
 
 
 
 
 

 

Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.