Banner
Banner
Οι βιολογικές πατάτες περιέχουν περισσότερα μικροστοιχεία που συχνά είναι ανεπαρκή στο έδαφος
28-patates 
 
Οι βιολογικές πατάτες περιέχουν περισσότερα μικροστοιχεία που συχνά είναι ανεπαρκή στο έδαφος
 
Τα τρόφιμα που καλλιεργούνται με μεθόδους βιολογικής γεωργίας είναι πιο υγιεινά από τα τρόφιμα που καλλιεργούνται με συμβατικά μέσα.
 
Ένα από τα πλεονεκτήματα που τα βιολογικά προϊόντα έχουν έναντι των συμβατικών προϊόντων, είναι ότι είναι απαλλαγμένα από χημικά επιβλαβή λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Η βιολογική γεωργία επίσης, αυξάνει τη διατροφική ποιότητα των τροφίμων.
 
Για την περαιτέρω οριοθέτηση των διαφορών μεταξύ των βιολογικών και συμβατικών τροφίμων, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου warmia και Mazury στο Olsztyn διερεύνησαν την επίδραση τριών συστημάτων παραγωγής, δηλαδή της συμβατικής, ολοκληρωμένης και βιολογικής γεωργίας, στην περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία των κονδύλων που ανήκουν σε πολύ πρώιμες, πρώιμες και μεσαίες-πρώιμες ποικιλίες πατάτας.
 
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιολογική γεωργία επιτρέπει στις καλλιέργειες να λαμβάνουν πιο βασικά μικροθρεπτικά συστατικά από το έδαφος από ό,τι είτε συμβατικά είτε ολοκληρωμένα συστήματα καλλιέργειας.
 
Αυτά τα μικροστοιχεία είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των φυτών, αλλά και για την επιβίωση των φυτών. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση των φυτών και, το πιο σημαντικό, τις αποδόσεις των φρούτων τους.
 
Οι ερευνητές συζήτησαν τα ευρήματά τους σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Acta Agriculturae Scandinavica.
 
Η βιολογική γεωργία εξασφαλίζει καλή διατροφή των φυτών

Σήμερα, οι σύγχρονοι αγρότες έχουν ποικίλες επιλογές όταν την αύξηση των ζώων και την καλλιέργεια των συγκομιδών. Η βιολογική γεωργία, η συμβατική γεωργία και η ολοκληρωμένη γεωργία είναι τρία από τα πιο κοινά συστήματα παραγωγής που χρησιμοποιούνται σήμερα στη γεωργία.
Στη βιολογική γεωργία, οι αγρότες χρησιμοποιούν φυσικά λιπάσματα (π.χ. κοπριά αγροκτήματος, οργανικό λίπασμα), ζιζανιοκτόνα και φυσικά φυτοφάρμακα για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των καλλιεργειών τους.
 
Χρησιμοποιούν επίσης φυσικές μεθόδους (π.χ. καθαρή στέγαση, εκ περιτροπής βοσκή, άσκηση στην ύπαιθροω) για να διατηρήσουν τα ζώα τους υγιή και να τα ταΐσουν μόνο με βιολογικές ζωοτροφές.
 
Στη συμβατική γεωργία, οι αγρότες βασίζονται σε χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα για να εξασφαλίσουν την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων τους.
 
Χρησιμοποιούν επίσης αυξητικές ορμόνες και αντιβιοτικά για να επιταχύνουν την ανάπτυξη του ζωικού τους κεφαλαίου και να τα κρατήσουν ασφαλή από ασθένειες.
 
Τα συμβατικά ζώα εκτροφής, έχουν επίσης μικρότερη πρόσβαση (ή καθόλου) στην ύπαιθρο από ότι τα ζώα βιολογικής εκτροφής.
 
Η ολοκληρωμένη γεωργία είναι μια σχετικά νέα προσέγγιση που συνδυάζει την κτηνοτροφία και την φυτική παραγωγή για να μειώσει το κόστος και τα απόβλητα και να βελτιώσει το εισόδημα.
 
Σε αυτό το γεωργικό σύστημα, τα απόβλητα από ένα συστατικό (π.χ. ζώα) χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση του άλλου συστατικού (π.χ. καλλιέργειες ή ψάρια).
 
Εκτός από τη διασφάλιση της λογικής εξάλειψης των γεωργικών αποβλήτων, η ολοκληρωμένη γεωργία προωθεί επίσης την οικολογική ποικιλομορφία συμπεριλαμβάνοντας τόσο τα φυτά όσο και τα ζώα στην παραγωγή.
 
 
Για τη μελέτη τους, πολωνοί ερευνητές καλλιεργούν πέντε τοπικές ποικιλίες πατάτας χρησιμοποιώντας τα τρία προαναφερθέντα συστήματα παραγωγής υπό συνθήκες πεδίου. Στη συνέχεια ανέλυσαν δείγματα από το καθένα για να καθορίσουν τις ποσότητες επιλεγμένων μικροστοιχείων και ιχνοστοιχείων που περιείχαν.
 
Τα μικροστοιχεία που έψαχναν οι ερευνητές περιελάμβαναν βόριο (B), χαλκό (Cu), σίδηρο (Fe), μαγγάνιο (Mn) και ψευδάργυρο (Zn) που είναι απαραίτητα για ζωντανούς οργανισμούς. Εξέτασαν επίσης για ιχνοστοιχεία, όπως χρώμιο (Cr), νικέλιο (Ni) και μόλυβδος (Pb), τα οποία είναι όλα σημαντικά, αλλά θεωρούνται μη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία των κονδύλων πατάτας επηρεάστηκαν από τρεις παράγοντες, δηλαδή το είδος του συστήματος παραγωγής που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξή τους, τον γονότυπο των φυτών και τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
 
Οι βιολογικές πατάτες είχαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε Β και Cu, αλλά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε Fe, Mn και Zn από τις πατάτες που καλλιεργούνται είτε σε συμβατικά είτε σε ολοκληρωμένα συστήματα.
 
Εν τω μεταξύ, οι συμβατικά καλλιεργημένες πατάτες είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μόλυβδο.
 
Η βιολογική καλλιέργεια είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη διατροφή των κονδύλων πατάτας με Β και Cu, τα οποία είναι κρίσιμα στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών και την επιβίωση, αλλά συχνά διαπιστώθηκε ότι είναι ελλιπής στο έδαφος.
 
Αντίθετα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η συμβατική γεωργία απαιτούσε τη χρήση λιπασμάτων για να εξασφαλιστεί επαρκής διατροφή των φυτών.
 
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιολογική γεωργία είναι το καλύτερο σύστημα καλλιέργειας για χρήση, καθώς εξασφαλίζει ότι οι καλλιέργειες λαμβάνουν σωστή τροφή, ιδιαίτερα άφθονες ποσότητες βασικών μικροθρεπτικών συστατικών.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr ;

Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE

 
 
 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.