Πώς να φτιάξεις βιολογικό vegan κεφίρ χωρίς γάλα ή κεφίρ νερού |
![]() Πώς να φτιάξω σπιτικό βιολογικό vegan κεφίρ χωρίς γάλα ή κεφίρ νερού.
Για να φτιάξετε το δικό σας βιολογικό vegan κεφίρ, μπορείτε να το κάνετε με δύο τρόπους. Είτε χρησιμοποιόντας σπόρους κεφίρ με φυτικά ροφήματα, είτε δημιουργώντας κεφίρ νερού με βιολογικά φρούτα. Κεφίρ με βιολογικά φυτικά ροφήματα :
Αρχικά θα πρέπει να προμηθευτείτε σπόρους κεφίρ.
Στο παρελθόν οι σπόροι δεν πωλούνταν ευρέως και μπορούσατε να τους βρείτε μόνον μέσω αγγελιών, αλλά πλέον ορισμένα καταστήματα βιολογικών, διαθέτουν και σπόρους κεφίρ.
Στο εμπόριο, κυκλοφορεί κεφίρ από ζωικό γάλα. Ωστόσο, στο σπίτι μπορείτε να φτιάξετε κεφίρ χρησιμοποιώντας τους κεφιρόκοκκους από το ζωικό γάλα, μεταφέροντάς τους σε φυτικό ρόφημα.
Η διαδικασία είναι ίδια και οι μικροοργανισμοί που τρέφονταν με τη λακτόζη του γάλακτος, τώρα θα τρέφονται με τα σάκχαρα του φυτικού ροφήματος που θα τους μεταφέρετε.
To κεφίρ γίνεται με γάλα, αλλά εάν είστε vegan ή απλά το προτιμάτε, μπορείτε να το παρασκευάσετε και χωρίς αυτό, με τη χρήση φυτικών ροφημάτων ( σόγιας, αμυγδάλου, ρυζιού ή καρύδας ).
Πώς να φτιάξω βιολογικό κεφίρ από γάλα, με φυτικά ροφήματα. Οι σπόροι κεφίρ, ως ζωντανοί οργανισμοί, διατηρούνται μέσα σε γάλα. Σουρώνουμε λοιπόν το γάλα με προσοχή και κρατάμε τους σπόρους, αφού τους ξεπλύνουμε ελαφρά, με λίγο γάλα. Προσοχή το σουρωτήρι να είναι πλαστικό και όχι μεταλικό, για το λόγο που αναφέραμε παραπανω. Με μια ξύλινη σπάτουλα / κουτάλα ( όχι μεταλική ) τοποθετούμε τους σπόρους σε ένα γυάλινο βαζάκι και προσθέτουμε το φυτικό ρόφημα της επιλογής μας ( σόγιας, αμυγδάλου, ρυζιού ή καρύδας ), χωρίς όμως να ξεχειλίσει το βάζο. Να έχει δηλαδή αρκετό κενό… Ενδεικτικά, για να φτιάξουμε μισό λίτρο κεφίρ, θα χρειαστούμε γύρω στα 50gr σπόρους κεφίρ.
Ασφαλίζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 24ώρες, ώστε να ολοκληρωθεί η ζύμωση.
Σουρώνουμε το μείγμα και το βιολογικό μας κεφίρ είναι έτοιμο για κατανάλωση, το οποίο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σε ένα γυάλινο μπουκάλι, για τρεις με τέσσερις ημέρες. Βιολογικό κεφίρ νερού
Το κεφίρ νερού, σε αντίθεση με το κεφίρ που βρίσκουμε στην αγορά, φτιάχνεται χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων και βασίζεται κυρίως στη χρήση ζάχαρης και νερού.
Επειδή το νερό, δεν περιέχει καθόλου σάκχαρα για να θρέψει τους σπόρους, χρησιμοποιήστε βιολογική ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου, πετιμέζι ή βιολογικά αποξηραμένα φρούτα.
Υλικά :
Δύο κουταλιές της σούπας, σπόρους κεφίρ
250 ml νερό
1 κουταλιά της σούπας βιολογική ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
1-2 αποξηραμένα βιολογικά σύκα ή 5-6 βιολογικές σταφίδες
Μια φέτα βιολογικό λεμόνι ( εάν χρειαστεί )
Αποχλωριασμός νερού
Πριν να ξεκινήσουμε, εάν δε χρησιμοποιήσουμε φυσικό μεταλλικό νερό, θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσουμε το χλώριο, εάν επιλέξουμε το νερό βρύσης.
Πώς μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα του χλωρίου;
ΕΞΑΤΜΙΣΗ
Το χλώριο, μπορεί να εξατμιστεί αργά από το νερό. Αφήσετε ένα ποτήρι με νερό, για 24 ώρες και το χλώριο θα εξατμιστεί εντελώς.
ΒΡΑΣΜΟΣ Το βράσιμο του νερού μειώνει το ποσοστό του χλωρίου αλλά δεν το απομακρύνει εντελώς. Ο βρασμός του νερού για 10 λεπτά, απομακρύνει αποτελεσματικά την χλωραμίνη και την αμμωνία από το πόσιμο νερό.
ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ
Η καλύτερη μέθοδος, είναι να φιλτράρετε το νερό. Υπάρχουν φίλτρα νερού μόνιμης εγκατάστασης, αλλά και φορητά ή ειδικές κανάτες φίλτρο.
Εκτέλεση
Υπολογίζουμε τους σπόρους που θα βάλουμε μέσα στο βάζο. Ενδεικτικά, για δυο κουταλιές της σούπας σπόρων κεφίρ, θα χρειαστείτε 250 ml νερού.
Τους υπόλοιπους σπόρους, τους διατηρούμε στην κατάψυξη.
Σε ένα γυάλινο μπολ ή βάζο, διαλύουμε τη βιολογική ακατέργαστη ζάχαρη με νερό και προσθέτουμε τους σπόρους. Ποτέ δε ξεχειλίζουμε το σκεύος με νερό, αλλά αφήνουμε αρκετό περιθώριο ( γεμίζουμε λίγο πάνω από τα 3/4 του βάζου )
Προσθέτουμε τα βιολογικά αποξηραμένα σύκα κομμένα σε κομματάκια ή τις σταφίδες. Τα αποξηραμένα φρούτα, πρέπει να είναι απαραιτήτως βιολογικά και χωρίς θειώδη, που ενδέχεται να βλάψουν την αποικία του κεφίρ.
Στην περίπτωση που οι σπόροι του κεφίρ είναι ταλαιπωρημένοι ( πχ λόγω πολύωρου ταξιδιού ), τότε μπορούμε να προσθέσουμε μια φέτα βιολογικού λεμονιού, η οποία θα κατεβάσει το pH του διαλύματος έτσι ώστε να αποφευχθούν επιμολύνσεις από άλλα βακτήρια ή μύκητες που θα βλάψουν την αποικία.
Επίσης η φλούδα του λεμονιού περιέχει ασβέστιο, στοιχείο που βοηθά πολύ στην ενδυνάμωση της αποικίας.
Στο στόμιο του γυάλινου βάζου ή του μπολ, ακουμπάμε το καπάκι, αλλά δεν το βιδώνουμε, ή το σφραγίζουεμ με ένα φίλτρο καφέ, μια λεπτή σίτα ή ένα κομμάτι καλτσόν, που το ασφαλίζουμε με ένα λαστιχάκι.
Εναλλακτικά, μπορούμε να βιδώσουμε και το καπάκι, αλλά πρέπει μια φορά την ημέρα χωρίς να κουνάμε το σκεύος, να ανοίγουμε το καπάκι, ώστε να εκτονώνονται τα αέρια της ζύμωσης.
Αφήνουμε το μείγμα του κεφίρ να ζυμωθεί για περίπου 1-3 ημέρες, παρακολουθώντας εάν η διαδικασία προχωράει κανονικά, ανάλογα με την εποχή, αλλά και τα γευστικά μας κύτταρα...
Πως μπορούμε να καταλάβουμε εάν η ζύμωση πραγματοποιείται σωστά.
Η ζύμωση πραγματοποιείται, όταν θα διαπιστώσουμε μια σχετική κινητικότητα μέσα στο σκεύος, όπως τα αποξηραμένα φρούτα να ανεβοκατεβαίνουν στο βάζο, λόγω των φυσαλίδων της ζύμωσης.
Εναλλακτικά, μπορούμε να διαπιστώσουμε στην επιφάνεια να σχηματίζεται ένας αφρός από τις φουσκάλες.
Ακόμα και όταν δε βλέπουμε αφρό επιφανειακά, όταν ανακινούμε το βάζο βλέπουμε εσωτερικά να ανεβαίνουν κάποιες φυσαλίδες αέρα.
Ολοκλήρωση ζύμωσης
Το χειμώνα και σε περιόδους που η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι χαμηλή, η ζύμωση μπορεί να ολοκληρωθεί σε 48 ώρες ή και παραπάνω.
Το καλοκαίρι όμως η ζύμωση μπορεί να τελειώσει και πριν τις 24 ώρες.
Όταν το κεφίρ έχει αποκτήσει θολή όψη, υπόξινη γεύση και σχεδόν άγλυκη, τότε έχουμε δείγματα πως η ζύμωση έχει ολοκληρωθεί και μπορούμε να το σουρώσουμε.
Όταν όλα τα αποξηραμένα φρούτα έχουν ανέβει στην επιφάνεια του υγρού, έχουμε ένδειξη ότι η ζύμωση ολοκληρώνεται και να κάνουμε μια γευστική δοκιμή.
Οταν λοιπόν ολοκληρωθεί η ζύμωση, αφαιρούμε τα επιπλέοντα αποξηραμένα φρούτα με ένα ξύλινο κουτάλι ή πιρούνι ( όχι μεταλλικό γιατι βλάπτει το κεφίρ ) και στη συνέχεια σουρώνουμε το κεφίρ σε ένα βάζο, με πλαστικό σουρωτήρι και όχι μεταλλικό.
Το κεφίρ, είναι πλέον έτοιμο για κατανάλωση, αν και το ιδανικό, είναι να ακολουθήσει και μια δεύτερη ζύμωση, όπως περιγράφεται παρακάτω. Το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι και μια εβδομάδα με κλεισμένο καπάκι. Για άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο φρέσκο τζίντζερ και να το αφήσουμε στο ψυγείο μέχρι να το καταναλώσουμε.
Δεύτερη ζύμωση του κεφίρ
Αφού σουρώσουμε το κεφίρ, πέραν του να το καταναλώσουμε ως έχει, μπορούμε να προχωρήσουμε και σε δεύτερη ζύμωση, χωρίς σπόρους.
Μέσα στο βάζο με το σουρωμένο κεφίρ που έχουμε φτιάξει, μπορούμε να προσθέσουμε κομμάτια φρέσκων φρούτων, όπως βιολογικές φράουλες ή βιολογικό μήλο με ένα ξύλο κανέλας και αφήσουμε με κλεισμένο καπάκι εκτός ψυγείου για περίπου μία μέρα.
Τα προβιοτικά του υγρού θα συνεχίζουν να καταναλώνουν τα όποια υπολείμματα ζάχαρης και τη φρουκτόζη των φρούτων ενώ το ποτό θα εμπλουτιστεί από τα αρώματα που βγάζουν τα φρούτα που θα επιλέξουμε.
Κρατώντας κλειστό το καπάκι, εγκλωβίζονται τα αέρια της ζύμωσης και το ποτό που προκύπτει θυμίζει αεριούχο αναψυκτικό.
Αφού ολοκληρωθεί η δεύτερη ζύμωση, αφαιρούμε τα φρούτα και αποθηκεύουμε το βάζο με το κεφίρ στο ψυγείο.
Διατήρηση σπόρων κεφίρ :
Οι σπόροι που έχουν σουρωθεί, θα πρέπει αφού τους ξεπλύνουμε, να ξαναμπούν σε βάζο με νερό, ζάχαρη και αποξηραμένα φρούτα για να ξεκινήσει καινούρια ζύμωση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα διαπιστώσουμε πως αυτοί έχουν πολλαπλασιαστεί και ενδεχόμενος ακόμα και διπλασιαστεί.
Μπορούμε να το ξαναβάλουμε στο ίδιο βάζο που το είχαμε και πριν αφού το ξεπλύνουμε καλά με άφθονο νερό. Εάν το πλύνουμε με απορρυπαντικό, το ξεπλένουμε πολύ καλά, γιατί τυχόν υπολείμματα σαπουνιού, θα βλάψουν την αποικία του κεφίρ.
Οι σπόροι, διατηρούνται στο ψυγείο, για περίπου δυο μήνες ή στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να ενεργοποιηθούν και πάλι, θα πρέπει να τους ξεπλύνουμε και να τους αφήσουμε εκτός ψυγείου, με βιολογική ζάχαρη και αποξηραμένα φρούτα.
Σου αρέσει το organiclife.gr ; Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE …
|