Banner
Banner
Έρχεται το μεταλλαγμένο σιτάρι. Ξεκλειδώθηκε το DNA του σκληρού σιταριού
10-sitari 
 
  Έρχεται το μεταλλαγμένο σιτάρι.
         Ξεκλειδώθηκε το DNA του σκληρού σιταριού
 
60 επιστήμονες από 7 χώρες, αποκωδικοποίησαν το DNAτου σκληρού σιταριού, ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε νέες ποικιλίες, με μεγάλες αποδόσεις, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics.
 
Αν και υπάρχουν μεγάλα εμπορικά οφέλη, προβληματισμό προκαλεί το κατά πόσον πρέπει να επεμβαίνουμε στο DNAτων φυτών, όπως στο παρελθόν έχουμε πράξει και έχει κατακλυστεί η αγορά από μεταλλαγμένη σόγια, καλαμπόκι κλπ…
 

organic-life
 
Το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει με τα GMO είναι πως η επέμβαση που γίνεται στο DNA του φυτού, εκτός των άλλων, το κάνει πιο ανθεκτικό σε ισχυρά ζιζανιοκτόνα, τα οποία έχουν αποδειχτεί πως προκαλούν ακόμα και καρκίνο.
 
Ετσι λοιπόν η είδηση αποκωδικοποίησης του DNAτου σιταριού, εμάς μας κάνει αρκετά επιφυλακτικούς, παρά τους πανηγυρισμούς των επιστημόνων και τα όσα θετικά προκύπτουν.
 
Όσον αφορά στο σκληρό σιτάρι και το τελευταίο επιστημονικό επίτευγμα, μελετώντας την ποικιλία σκληρού σίτου Svevo, διαβάστηκαν τα γονίδια και αποκωδικοποιήθηκε το DNAτου φυτού.
 
Εντοπίστηκαν οι διαφορές που προέκυψαν στο αρχικό άγριο φυτό, κατά την πορεία της εξημέρωσής του και ήδη επισημάνθηκε ένα επίκτητο κατά την εξημέρωση γονίδιο που προκαλεί αυξημένη συγκέντρωση καδμίου (τοξικό - βαρύ μέταλλο) στο σπόρο του σιταριού.
 
Η πληροφορία αυτή θα βοηθήσει στην παραγωγή ποικιλιών με την επιθυμητή ποιότητα, δηλαδή χαμηλότερα επίπεδα καδμίου, είτε με διασταυρώσεις (συμβατική βελτίωση), είτε με μοριακές μεθόδους (γενετική βελτίωση).
 
 
organic-life-botana
 
 
Ανοίγει δρόμος για ποσότητα και ποιότητα
Η χαρτογράφηση που επετεύχθη, εφόσον μελλοντικά εντοπιστούν γονίδια που ελέγχουν αποδοτικά ή ποιοτικά χαρακτηριστικά, μπορεί να φέρει τεράστιες αλλαγές στην παγκόσμια παραγωγή, καθώς ανοίγει ο δρόμος για μελλοντικές ποικιλίες σκληρού σιταριού με πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις και την επιθυμητή ποιότητα.
 
Επιπλέον, μπορεί να αυξηθεί η ανθεκτικότητα του σιταριού σε ασθένειες και εχθρούς, με δημιουργία ποικιλιών που θα έχουν αλλαγές σε γονίδια ευαισθησίας.
 
Το επίτευγμα, όπως σημειώθηκε από τους ερευνητές που το εκπόνησαν θα συμβάλλει στη διατροφική ασφάλεια του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς τα ζυμαρικά αποτελούν βασική διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού, σε όλες τις «κάστες».
 
Αναπόφευκτα, και οι βιομηχανίες τροφίμων ζητούν περισσότερο και ποιοτικότερο σιτάρι. Το σκληρό σιτάρι καθιερώθηκε ως βασική καλλιέργεια αρχικά στην περιοχή της Μεσογείου πριν από 1.500 έως 2.000 χρόνια. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως σε Ευρώπη, Καναδά, ΗΠΑ και στη Νότια Ασία.
 
Ο Λουίτζι Κατιβέλι, συντονιστής ερευνητής, από το Συμβούλιο Γεωργικής Έρευνας και Οικονομίας (CREA) της Ιταλίας δήλωσε πως: «Η ανάγνωση (αλληλούχιση) του γονιδιώματος θα οδηγήσει σε νέες προδιαγραφές καλλιέργειας και ασφάλειας του σκληρού σιταριού και των προϊόντων που παράγονται από αυτό, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία ποικιλιών σκληρού σιταριού που θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις κλιματικές προκλήσεις και θα έχουν υψηλότερες αποδόσεις, μεγαλύτερη διατροφική αξία και βελτιωμένη αειφορία».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 
 
 
 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner