Banner
Banner
Ερευνα. Πως η στέβια επηρεάζει την υγεία του εντέρου
31-stevia 
 
Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία
 
Η στέβια αποτελεί γλυκαντικό 300 φορές πιο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη συνεπώς απαιτείται μια πολύ μικρή ποσότητα για να επιτευχθεί η γλυκιά γεύση που επιθυμούμε.
 
Η στέβια δεν έχει θερμίδες και συστήνεται ως υποκατάστατο της ζάχαρης, ιδανική για όσους πάσχουν από ζάχαρο ή προσέχουν τη σιλουέτα τους.  
Πολύ σημαντική όμως για τη διατήρηση της καλής υγείας, αποτελεί η καλή λειτουργία του εντέρου.
 
 

organic-life

 
Μερικές φορές όμως, παραβλέπεται η υγεία του εντέρου και δεν αντιμετωπίζεται, όπως αναφέρει η Dr. Elizabeth Hohmann από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, ως το πιο σημαντικό όργανο του γαστρεντερικού μας συστήματος.
 
Η σχέση στέβιας και γαστρεντερικό σύστημα.
Το πεπτικό μας σύστημα φιλοξενεί διάφορους τύπους βακτηρίων (μικροβίωμα) που όταν βρίσκονται σε ισορροπία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία με βασικότερο ίσως την πολύπλευρη υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
 
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διατήρησης ενός υγιούς μικροβιώματος, ένας από τους οποίους είναι να αποφευχθεί η χωρίς ένδειξη χρήση αντιβιοτικών, καθώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν τα «καλά» βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο.
 
Επιπλέον, συστήνεται η αποφυγή εντόνως επεξεργασμένων τροφίμων που επίσης μπορεί να βλάψουν την υγεία του εντέρου και την ισορροπία της μικροχλωρίδας. Στον αντίποδα, τα προβιοτικά, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και το γιαούρτι, συμβάλλουν στην  υποστήριξη της καλής υγείας του μικροβιώματος.
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας που διεξήχθη στο  πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev (BGU) στο  Ισραήλ, η στέβια φαίνεται  να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία του μικροβιώματος.
 
 
organic-life-courier
 
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δύο μορφές της στέβιας, το εμπορικό συμπλήρωμα βοτάνων και το εκχύλισμα της, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι οι διάφορες μορφές της στέβιας επηρεάζουν τη «βακτηριακή επικοινωνία». Το έντερο έχει μοναδικές διόδους επικοινωνίας ανάμεσα στα μόρια των βακτηρίων, απαραίτητες για τις  ρυθμίσεις τους.
 
Η ομάδα διαπίστωσε ότι το συμπλήρωμα βοτάνων της στέβιας είχε ανασταλτική επίδραση στη «βακτηριακή επικοινωνία» ενώ  το εκχύλισμα της αλληλεπιδρά και πιθανόν διακόπτει κάποιες μορφές  «βακτηριακής επικοινωνίας». Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι καμία μορφή της στέβιας δεν έδειξε στοιχεία καταστροφής των  βακτηρίων στο έντερο.
 
Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια  Dr. Karina Golberg απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού η βιομηχανία τροφίμων αντικαταστήσει τη ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά με στέβια, ενώ  πρέπει  να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να διευκρινιστεί περαιτέρω η επίδραση της στέβιας στον οργανισμό και να προσαρμοστούν οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις της.
 
TIPS. Προτιμήστε τη βιολογική stevia
Εμείς θα σας προτείναμε να προτιμάτε τη βιολογικά στέβια,η οποία είναι απαλλαγμένη από χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner