Εκθεση Eurostat για βιολογικά : Σε τέσσερα κράτη καλλιεργείται το 57,5 % της συνολικής βιολογικής παραγωγής |
Παρασκευή, 08 Μάρτιος 2024 17:00 |
![]() Μεγάλο ενδιαφέρον για τα βιολογικά, παρουσιάζει η έκδοση του 2023, των Βασικών στοιχείων για την ευρωπαϊκή αλυσίδα τροφίμων, που δημοσίευσε προσφάτως η Eurostat.
Παρουσιάζοντας στοιχεία από το 2020 και έπειτα, η δημοσίευση αποτυπώνει περιεκτικά την εικόνα των τελευταίων ετών στην αλυσίδα, από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο.
Σημειώνεται, επίσης, ότι: Το 2022 1,3 δισ. τόνοι αγροτικών, δασικών προϊόντων και προϊόντων αλιείας και 1,6 τόνοι τροφίμων μεταφέρθηκαν εντός της ΕΕ.
Κάθε πολίτης της ΕΕ ξόδεψε κατά μέσο όρο 3.470 ευρώ το 2021 σε τρόφιμα, ποτά και επιχειρήσεις εστίασης.
Ας δούμε τι αναφέρει σχετικά με τα βιολογικά
Βιολογική γεωργία
Η στρατηγική «Farm to Fork» έχει θέσει ως στόχο τουλάχιστον το 25% της γεωργικής γης της ΕΕ να καλλιεργείται βιολογικά έως το 2030. Το 2021, η συνολική έκταση που καλλιεργούνταν βιολογικά στην Ευρώπη ήταν περίπου 160 εκατομμύρια στρέμματα. Η βιολογικά καλλιεργούμενη έκταση στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 66 εκατομμύρια στρέμματα από το 2012 έως και το 2021 ( αύξηση περίπου 70% ).
Σχεδόν τα 3/5 (57,5%) της συνολικής έκτασης της ΕΕ που καλλιεργούνταν βιολογικά το 2021, βρισκόταν σε τέσσερα κράτη-μέλη: Τη Γαλλία (17,3%), την Ισπανία (16,5%), την Ιταλία (13,7%) και τη Γερμανία (10%).
Αγροτικό δυναμικό
Το αγροτικό είναι ένα επάγγελμα που θεωρείται μεγάλης εντάσεως εργασίας, με έναν αγρεργάτη να δουλεύει κατά μέσο όρο 41,2 ώρες την εβδομάδα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 35,9 ωρών που αφορά άλλα επαγγέλματα. Επιπλέον, σχεδόν το 1/3 των εργαζομένων στην αγροτική παραγωγή της ΕΕ είχε χαμηλό επίπεδο μόρφωσης. Ακόμη, το 2021 συνέβησαν 4,5 θανατηφόρα δυστυχήματα ανά 100.000 ανθρώπους που ασχολούνται με αγροτικές εργασίες.
Φυτική παραγωγή Η φυτική παραγωγή επηρεάζεται πολύ από τις καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και κατά τη συγκομιδή. Το 2022, επικράτησαν εξαιρετικά ζεστές ή/και ξηρές καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της ΕΕ. Αυτό οδήγησε σε πτώση της παραγωγής, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, για μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών. Το 2022, τα κύρια προϊόντα που ποσοτικά συγκομίστηκαν στην ΕΕ, ήταν το μαλακό σιτάρι (126,7 εκατομμύρια τόνοι), τα ζαχαρότευτλα (103,5 εκατομμύρια τόνοι) και τα φρέσκα λαχανικά (59,8 εκατομμύρια τόνοι).
Το σιτάρι, μάλιστα, αντιπροσώπευε σχεδόν το μισό (49,6%) της συνολικής ποσότητας δημητριακών που καλλιεργήθηκε σε ολόκληρη την ΕΕ. Η πλειονότητα των δημητριακών της ΕΕ καλλιεργείται στις πεδιάδες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ισπανίας.
Το 54% της ευρωπαϊκής παραγωγής σιτηρών χρησιμοποιήθηκε για ζωοτροφές και το 27% για ανθρώπινη κατανάλωση. Πάνω από το 1/10 (12%) της συγκομιδής.
Σου αρέσει το organiclife.gr ; Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE …
|