Διαφήμιση
Διαφήμιση
Όχι στις νέες τεχνικές γενετικής μηχανικής λένε οι βιοκαλλιεργητές. Να ισχύει ότι για τους GMO λένε
Τετάρτη, 31 Ιούλιος 2019 16:59
31-bio-gmo 
 
Όχι στις νέες τεχνικές γενετικής μηχανικής λένε οι βιοκαλλιεργητές. Να εμπίπτουν στη νομοθεσία για τους GMO προτείνει η IFOAM

«Εάν οι νέες τεχνικές γενετικής μηχανικής δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας για τους GMO, αυτό θα οδηγήσει στην απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα χωρίς αξιολόγηση, προέγκριση και ανιχνευσιμότητα», ανέφερε η IFOAM σε δήλωση της.

«Μια τέτοια κατάσταση θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατο για τους βιοκαλλιεργητές και τους συμβατικούς αγρότες χωρίς GMO από το να αποκλείσουν την παρουσία GMO στην παραγωγική τους διαδικασία και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των καταναλωτών», πρόσθεσαν οι βιοκαλλιεργητές.
 

Οι νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών (NPBTs) προέκυψαν ως μια καινοτόμος γεωργική λύση την τελευταία δεκαετία, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων φυτικών ποικιλιών τροποποιώντας το DNA των σπόρων και των φυτικών κυττάρων.
 

organic-life
 

Τον Ιούλιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) αποφάνθηκε ότι οι οργανισμοί που δημιουργούνται με μεταλλαξιογένεση ή γονιδιακή επεξεργασία στη φυτική αναπαραγωγή, είναι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (GMO) και πρέπει να εμπίπτουν στην οδηγία για τους GMO.
Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε έντονη συζήτηση.Η βιομηχανία και οι αγρότες ανέφεραν ότι η απόφαση θα προκαλούσε σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας, ενώ περιβαλλοντολόγοι και βιοκαλλιεργητές την χαιρέτισαν, λέγοντας ότι «οι κρυμμένοι GMO» δεν μπήκαν στην Ευρώπη μέσω της πίσω πόρτας.
 
Αξιωματούχοι της βιομηχανίας, οι οποίοι ζητούν ένα ξεχωριστό πλαίσιο για τις NPBTs, λένε ότι, αντίθετα με τους GMO, δεν προστίθεται ξένο DNA και ότι αυτές οι διεργασίες θα μπορούσαν να εμφανιστούν επίσης φυσικά.
 

organic-life-botana
 
 
 
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Υγείας της ΕΕ Vytenis Andriukaitis, υπήρξαν πάρα πολλοί χειρισμοί και «κινδυνολογία» γύρω από το ζήτημα. Οι «νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών» χρειάζονται νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες προηγμένες τεχνολογίες, ανέφερε πρόσφατα στη EURACTIV.com.

Ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος, Phil Hogan, δήλωσε ότι αναμένει από το νέο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να παρουσιάσει μια νέα πρωτοβουλία για το θέμα, προκειμένου να καταστεί σαφές για τα κράτη μέλη.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών αναζητά μια πρωτοβουλία από την Επιτροπή προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η νομικής φύσεως υπόθεση που προέκυψε από την πρόσφατη απόφαση του ECJ», ανέφερε σχετικά.

Ο Thomas Fertl της IFOAM, υποστήριξε πως η εφαρμογή της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ σημαίνει ότι ακολουθείται η αρχή της προφύλαξης και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 


 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.