Διαφήμιση
Διαφήμιση
Οι Ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερα χρήματα για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας
Τρίτη, 20 Οκτώβριος 2020 12:48
20-biologika 
 
Οι Ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερα χρήματα για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας
 
Το μέλλον της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές συζητούν για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), στην Ολομέλεια, από 19 έως 23 Οκτωβρίου 2020, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιολογική καλλιέργεια. .
 
Οι Ευρωβουλευτές μιλούν για την ανάγκη πρόωρης συνταξιοδότησης προκειμένου να προαχθεί η εναλλαγή των γενεών.
 
Όπως επισημαίνει η σχετική έκθεση, η μελλοντική αγροτική πολιτική της ΕΕ πρέπει να είναι πιο βιώσιμη, ανθεκτική και ευέλικτη, ώστε να μπορεί να παρέχει ασφαλή τρόφιμα σε όλους τους Ευρωπαίους. Πρέπει επίσης να προσαρμοστεί καλύτερα στις ανάγκες κάθε κράτους μέλους.
 
 
organic-life
 
 
Οι Ευρωβουλευτές τονίζουν ότι προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι επιδόσεις της ΚΑΠ, η στήριξη του εισοδήματος θα πρέπει να στοχεύει στους ενεργούς γεωργούς.
 
Προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει κοινή προσέγγιση σε ό,τι αφορά αυτή τη στήριξη, θα πρέπει να καθοριστεί ένας ορισμός πλαισίου για τον «ενεργό γεωργό» με τα κοινά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει.
 
Δεν θα πρέπει να αποκλείεται η στήριξη πολυπαραγωγών γεωργών που δραστηριοποιούνται σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις αλλά ασχολούνται και με μη γεωργικές δραστηριότητες εκτός της εκμετάλλευσής τους, καθώς οι πολλαπλές δραστηριότητές τους συχνά ενισχύουν τον κοινωνικοοικονομικό ιστό των αγροτικών περιοχών. Ο ορισμός πλαισίου θα πρέπει να συμβάλλει στη διατήρηση του μοντέλου της οικογενειακής γεωργίας.
 
Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ των άμεσων ενισχύσεων και των τύπων παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης κατά την επίτευξη του στόχου της ανανέωσης των γενεών, θα πρέπει να καθοριστεί σε επίπεδο Ένωσης ένα ορισμός πλαισίου για τον «νεαρό αγρότη».
 
Όπως αναφέρουν οι Ευρωβουλευτές, τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να επιτύχουν περαιτέρω σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων (τσεκ) προκειμένου να μεταβούν σταδιακά σε πλήρη σύγκλιση έως το 2026.
 
 
 
 
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ περιλαμβάνουν στόχους όσον αφορά την αύξηση του μεριδίου γεωργικών εκτάσεων με βιολογική καλλιέργεια, προκειμένου να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικά προϊόντα, και την ανάπτυξη ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού βιολογικών προϊόντων.
 
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τη μετατροπή σε βιολογικές καλλιέργειες και τη διαχείρισή τους με τη λήψη μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, με την υλοποίηση οικολογικών προγραμμάτων, ή με συνδυασμό των δύο, και θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός αντιστοιχεί στην αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων.
 
Η ΚΑΠ θα πρέπει να διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη ενισχύουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών αναγκών και της πραγματικής κατάστασης των γεωργών.
 
Τα κράτη μέλη θα πρέπει, βάσει των άμεσων ενισχύσεων που προβλέπονται στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, να καταρτίσουν οικολογικά προγράμματα προαιρετικά για τους γεωργούς.
 
Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν τη θέσπιση οικολογικών συστημάτων για να προωθήσουν ωφέλιμα για το περιβάλλον μοντέλα παραγωγής, ιδίως την εκτατική κτηνοτροφία, και να προωθήσουν κάθε είδους γεωργικές πρακτικές, όπως η ενισχυμένη διαχείριση των μόνιμων βοσκοτόπων και των χαρακτηριστικών τοπίου, καθώς και τα συστήματα περιβαλλοντικής πιστοποίησης, όπως η βιολογική γεωργία, η ολοκληρωμένη παραγωγή ή η γεωργία διατήρησης.

Το μοντέλο της οικογενειακής γεωργικής εκμετάλλευσης θα πρέπει να προστατεύεται ως γενικός στόχος της ΚΓΠ και μέσω των στρατηγικών σχεδίων των κρατών μελών, και έτσι να εξασφαλίζεται κατάλληλο περιθώριο για τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει το μοντέλο αυτό όσον αφορά τη συμβολή του στον κοινωνικό ιστό της αγροτικής ζωής και την παροχή ενός τρόπου ζωής για πολλούς κατοίκους της υπαίθρου.
 
Οι οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις συμβάλλουν στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, στη διατήρηση των φυσικών πόρων, στις ανάγκες διαφοροποίησης και στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.
 
Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν και άλλα καθεστώτα παρεμβάσεων βάσει των αναγκών τους και μπορούν να ενισχύσουν γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα που προορίζονται ειδικά για τον τομέα της μελισσοκομίας και ισχύουν ήδη σε ορισμένες περιφέρειες της Ένωσης, αλλά και να αναπτύξουν περαιτέρω μέτρα.
 
Οι νέοι γεωργοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση στη γη, τις υψηλές τιμές και την πρόσβαση στο πιστωτικό σύστημα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η στήριξη για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προβλέψουν ένα σύνολο παρεμβάσεων για την ανανέωση των γενεών.
 
Για το σκοπό αυτό μπορούν να καθορίζουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ, προτιμησιακούς όρους για τα χρηματοοικονομικά μέσα για τους νεαρούς γεωργούς και τους νεοεισερχομένους και να συμπεριλάβουν στο στρατηγικό τους σχέδιο τη δέσμευση τουλάχιστον ενός ποσού που θα αντιστοιχεί στο 2% του κονδυλίου των ετήσιων άμεσων ενισχύσεων στον πρώτο πυλώνα.
 
Το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης για εγκατάσταση νεαρών γεωργών και ίδρυση αγροτικών επιχειρήσεων πρέπει να αυξηθεί έως και στα 100.000 ευρώ.
 
Επίσης με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν δεν θα δίνεται πριμ εξόδου αλλά προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης (όπως ήδη υπάρχουν στην τρέχουσα περίοδο).
 
Συγκεκριμένα οι σχετικές τροπολογίες αναφέρουν ότι προκειμένου να προαχθεί η εναλλαγή των γενεών, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής ειδικής στήριξης σε αγρότες που επιθυμούν να σταματήσουν τη γεωργική δραστηριότητα, προτού φθάσουν στη θεσμοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης και που σκοπεύουν να παραχωρήσουν τη γεωργική τους εκμετάλλευση σε συνεργαζόμενο νέο αγρότη.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.