Τι είναι καλύτερο για τις μέλισσες; Βιολογική καλλιέργεια ή λουλούδια; |
Πέμπτη, 18 Μάιος 2023 15:15 |
![]() Το πόσο αποτελεσματικά είναι τα περιβαλλοντικά μέτρα στη γεωργία για τη βιοποικιλότητα και τους πληθυσμούς άγριων μελισσών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
Αυτό δείχνουν αγροοικολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν της Γερμανίας και το Κέντρο Οικολογικής Έρευνας στο Vácrátót της Ουγγαρίας.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι κατά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διαφορετικών μέτρων, είτε στο χωράφι (βιολογική γεωργία) είτε δίπλα στο χωράφι (λουλούδια στη συμβατική γεωργία), τα οφέλη της βιοποικιλότητας θα πρέπει να αξιολογούνται διαφορετικά.
Οι συγκρίσεις των περιβαλλοντικών μέτρων θα μπορούσαν εύκολα να είναι παραπλανητικές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι ερευνητές μελέτησαν δέκα αγροτικά τοπία κοντά στο Γκέτινγκεν, το καθένα από τα οποία περιείχε τρία χωράφια με χειμερινό σιτάρι.
Ένα βιολογικό χωράφι, ένα συμβατικό χωράφι με λουλούδια και ένα συμβατικό χωράφι χωρίς λουλούδια.
Για δύο χρόνια, η αφθονία των άγριων μελισσών καταγράφηκε στις άκρες καθενός από αυτά τα τριάντα χωράφια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια απλή σύγκριση των δεδομένων που ελήφθησαν δειγματοληπτικά σε συγκεκριμένες τοποθεσίες θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα συμβατικά χωράφια με λωρίδες λουλουδιών μπορεί να προσελκύουν πολύ περισσότερες μέλισσες από τα βιολογικά χωράφια, αλλά αυτή δεν είναι η πλήρης ιστορία.
«Όταν κοιτάξαμε πιο προσεκτικά, αυτό δεν μας έδωσε μια πλήρη εικόνα, επειδή δεν έλαβε υπόψη ότι οι λωρίδες λουλουδιών καλύπτουν μόνο περίπου το πέντε τοις εκατό των συμβατικών χωραφιών που έχουν σημαντικά λιγότερες μέλισσες συνολικά από τις βιολογικές γεωργικές εκτάσεις», εξηγεί ο καθηγητής Teja Tscharntke.
Ο Δρ Péter Batáry, επικεφαλής της ομάδας στο Κέντρο Οργανικής Έρευνας στο Vácrátót της Ουγγαρίας συνεχίζει:
«Εν ολίγοις, η βιολογική γεωργία, η οποία έχει συνήθως περισσότερα άγρια φυτά από τα συμβατικά χωράφια, είναι στην πραγματικότητα πιο επιτυχημένη από τα συμβατικά χωράφια με λουλούδια στην προώθηση των μελισσών."
Το κομμάτι που λείπει από το παζλ είναι το γεγονός ότι τα χωράφια με σιτηρά στη βιολογική γεωργία αποδίδουν μόνο τη μισή σοδειά από τη συμβατική καλλιέργεια.
Όταν ληφθεί υπόψη η απώλεια απόδοσης σιταριού, μια έκταση δέκα εκταρίων βιολογικής γεωργικής γης θα πρέπει να συγκριθεί με πέντε εκτάρια συμβατικής γεωργικής γης συν πέντε εκτάρια λουλουδιών, που θα οδηγούσαν σε 3,5 φορές περισσότερες μέλισσες αλλά την ίδια απόδοση.
Σε αυτό το σενάριο, η βιολογική γεωργία δεν θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για την υποστήριξη των άγριων μελισσών.
"Αυτά τα δεδομένα και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι διαφορετικά σημεία αναφοράς και κριτήρια πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων.
Μόνο όταν λάβουμε υπόψη την περιοχή μαζί με την απόδοση μαζί με τον τύπο της καλλιέργειας μπορούμε να επιτύχουμε μια ισορροπημένη κατανόηση της οικολογικής και οικονομικής αποτελεσματικότητας των περιβαλλοντικών μέτρων», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|