Διαφήμιση
Διαφήμιση
Το βιολογικό κρέας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Παρασκευή, 26 Μάιος 2023 14:53
26-kreas
 
Πόσο «αγνό» είναι ένα κοτόπουλο ή ένα χοιρινό κρέας, προϊόν βιολογικής κτηνοτροφίας; Εχει εκτραφεί με την κατάλληλη ζωοτροφή;
 
Σε παρόμοια ερωτήματα απαντά μεταξύ άλλων, μέσω του νέου του βιβλίου, ο πρώην καθηγητής Γεωπονικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μόνιμη Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις Ζωοτροφές κ. Παντελής Ζωιόπουλος.
 
Το βιβλίο με τον συμβολικό τίτλο «Η τρέλα στο πιάτο μας: επιστήμη και πολιτική στη διατροφή μας» πραγματεύεται όλα τα σύγχρονα ακανθώδη θέματα, όπως τα βιολογικά και τα συμβατικά τρόφιμα, τα γενετικά τροποποιημένα και τα διατροφικά σκάνδαλα των «τρελών αγελάδων» και των διοξινών στα πουλερικά.
 
Τα ασαφή σημεία
Εστιάζοντας στα βιολογικά κτηνοτροφικά προϊόντα, αρκετά φαίνεται να είναι τα «τρωτά» σημεία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που τα διέπει.
 
Όπως αναφέρει το kathimerini.gr, στην απαρχή της έννοιας του βιολογικού τροφίμου η Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να ενθαρρύνει περισσότερους κτηνοτρόφους να προσεταιριστούν τις νέες μεθόδους, έθεσε σχετικά «ευέλικτα» όρια.
 
Ετσι, σε ζητήματα ζωτικής σημασίας όπως οι ζωοτροφές, αλλά και οι συνιστώμενες πρακτικές για τα ζώα, ο νομοθέτης χρησιμοποιεί γλώσσα ασάφειας: «κατά προτίμηση» ή «κατά κύριο λόγο» όταν αναφέρεται στη χρήση ιδιοπαραγόμενων ζωοτροφών.
 
Βέβαια, όπως μας διευκρινίζει και ο συγγραφέας του βιβλίου, οι εν λόγω παρεκκλίσεις επρόκειτο να έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ, τις περισσότερες φορές όμως αυτή παρατείνεται.
 
«Ακόμα και η τελευταία αναθεώρηση των οδηγιών, αυτή του 2009, δεν είναι επαρκής» υπογραμμίζει ο κ. Ζωιόπουλος. «Υπάρχουν ακόμα θολά σημεία, υπό τη μορφή πάντοτε παρεκκλίσεων και εξαιρέσεων».
 
Επί παραδείγματι «επιτρέπεται το «δέσιμο» των ζώων, μια πρακτική που αντίκειται στην ευζωία των εκτρεφόμενων ζώων και σε μια από τις θεμελιώδεις αρχές της όλης θεωρίας, έως και τις 31.12.2013, για τις μικρές εκμεταλλεύσεις».
 
Με ποια κριτήρια, όμως, ορίζεται η «μικρή εκμετάλλευση» και πώς αυτή μπορεί να διαφοροποιείται σε κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε.;
 
Το ερώτημα αυτό αφήνει αναπάντητο ο νομοθέτης. Αντίστοιχη «ανορθογραφία» εντοπίζεται και στη διάταξη σχετικά με τα μεταποιημένα τρόφιμα με πρώτη ύλη το βιολογικό κρέας.
 
«Αναφέρεται ότι επιτρέπεται η χρήση προσθέτων, όπως νιτρώδες νάτριο και νιτρικό νάτριο- που κατά κανόνα χρησιμοποιούνται για συντήρηση και χρώση- κατά την παρασκευή βιολογικών προϊόντων κρέατος, όπως το λουκάνικο».
 
Ο καθηγητής εκτιμά ότι «όταν επιλέγουμε ένα τέτοιο προϊόν πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι είναι παρασκευασμένο από κρέας που παρήχθη βιολογικά, αλλά όχι ότι πρόκειται για ένα βιολογικό τρόφιμο». 
 
Πολλές από τις παρεκκλίσεις, ευνόησαν περισσότερο τους κτηνοτρόφους της βόρειας Ευρώπης.
 
«Η βιολογική κτηνοτροφία συνεπαγέται εξ ορισμού την ελεύθερη βοσκή και όχι τον σταβλισμό ή το δέσιμο των ζώων, τα οποία ωστόσο υπό όρους επιτρέπονται.
 
Επίσης επιτρέπονται οι εγκαταστάσεις με μεγάλο αριθμό ζώων, που συναντάμε στις βόρειες χώρες, καθως έτσι εξασφαλίζεται η αναγκαία γι’ αυτά θερμότητα».
 
Οι παραδοσιακές μέθοδοι που ασκούσαν στην Ελλάδα οι κτηνοτρόφοι υπήρξαν κατά το μάλλον ή ήττον φιλικότερες για τα ζώα.
 
«Η παραδοσιακή εκτροφή των αιγοπροβάτων, η ελεύθερη εκτροφή βοοειδών, καθώς και η μελισσοκομία είναι από τη φύση τους στην Ελλάδα πολύ κοντά στον βιολογικό τρόπο παραγωγής».
 
Πόσο, όμως, συμφέρει έναν Ελληνα παραγωγό, στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες, να εκτρέφει βιολογικά τα ζώα του;
 
«Προτού αποφασίσει, οφείλει να έχει κάνει σχετική έρευνα αγοράς για το προϊόν του και να έχει εξασφαλίσει την προώθησή του» λέει ο καθηγητής.
 
Φυσικά, προϋποτίθεται ότι ο κτηνοτρόφος διαθέτει μια μεγάλη έκταση, «σε ένα στρέμμα μπορεί να τοποθετήσει κάποιος χοιροστάσιο με δεκάδες ζώα, αλλά όταν πρόκειται για ελεύθερη εκτροφή απαιτείται πολύ μεγαλύτερο αγρόκτημα».
 
Επίσης, πρέπει να προηγηθεί η μετατροπή και της φυτικής παραγωγής σε βιολογική, μια που από αυτή τη χλωρίδα θα βόσκουν τα ζώα.
 
«Η μεγαλύτερη τροχοπέδη για τους Ελληνες κτηνοτρόφους είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα βιολογικών ζωοτροφών».
 
Συνεπώς, όσοι μπορούν να παράγουν ζωοτροφές έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, που έχει αντίκτυπο εκτός των άλλων και στην τελική τιμή του παραγόμενου αγαθού.
 
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.