Διαφήμιση
Διαφήμιση
Οι παραγωγοί βιολογικών γαλακτοκομικών στο Ηνωμένο Βασίλειο φοβούνται για το μέλλον
Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2023 13:32
25-paragogoi
 
Τα βιολογικά γαλακτοκομικά, για τόσο καιρό επιτυχημένη ιστορία του κλάδου, αντιμετωπίζουν κρίση εμπιστοσύνης, με φόβους για το αν οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αγοράζουν βιολογικό γάλα, βούτυρο και τυρί καθώς οι τιμές των τροφίμων εκτινάσσονται στα ύψη.
 
Ορισμένοι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου αμείβονται με μια τιμή γάλακτος που είναι χαμηλότερη από την τιμή που λαμβάνουν ορισμένοι από τους μη βιολογικούς ανταγωνιστές τους.
 
Το κόστος στο αγρόκτημα έχει αυξηθεί. Οι τιμές των βιολογικών ζωοτροφών έχουν τριπλασιαστεί από έτος σε έτος, χάρη στο υψηλό κόστος αποστολής που χρονολογείται από τη διακοπή της πανδημίας στην αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων όπως η βιολογική σόγια που προέρχονται από την Ασία.
 
Ο κλάδος έχει σημειώσει μικρή αύξηση στις πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία πέντε χρόνια.
 
Συνολικά, οι πωλήσεις βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων είναι μικρότερες (1% τυριού και 5% γάλακτος) σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία.
 
Στη Δανία, περισσότερο από το ένα τρίτο των πωλήσεων γάλακτος είναι βιολογικό.
 
Οι έμποροι λιανικής λένε ότι το βιολογικό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αγωνίζονται να ξεχωρίσουν στους καταναλωτές, σε ράφια γεμάτα με πλήθος νέων προτύπων και δεσμεύσεων που απλώνονται από συμβατικές μάρκες και παραγωγούς γάλακτος, όπως οι ισχυρισμοί για αγελάδες «ελεύθερης βοσκής».
 
Υπάρχει επίσης σκληρός ανταγωνισμός από τα εναλλακτικά γάλατα, με τις πωλήσεις γάλακτος βρώμης, αμυγδάλου και σόγιας να αυξάνονται γρήγορα.
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν αναφορές παραγωγών που παραιτήθηκαν από το βιολογικό τους καθεστώς και μετακινήθηκαν για να διεκδικήσουν υψηλότερη τιμή γάλακτος ως συμβατικός γεωργός. «Θα κοιτάξουν και άλλοι», είπε ένας γαλακτοπαραγωγός σε πρόσφατη εκδήλωση της βιομηχανίας.
 
Ο Τιμ Ντάουνς, κτηνοτρόφος βιολογικών γαλακτοκομικών στο Shropshire, είπε ότι η διαφορά μεταξύ των τιμών του γάλακτος και του κόστους των ζωοτροφών είναι «αβάσταχτη» αυτή τη στιγμή και προέβλεψε ότι οι αγοραστές βιολογικού γάλακτος θα έχουν σύντομα έλλειψη γάλακτος, με τους αγρότες είτε να στραφούν στο συμβατικό είτε να παράγουν λιγότερο.
 
«Πρέπει να είμαστε θετικοί στα μηνύματά μας ως παραγωγοί βιολογικών προϊόντων και να ενημερώνουμε τους καταναλωτές πόση προσπάθεια καταβάλλεται για την παραγωγή βιολογικών τροφίμων», είπε.
 
Ο Ντέιβιντ Γουίλιαμς, διευθύνων σύμβουλος του Συνεταιρισμού Προμηθευτών Βιολογικού Γάλακτος, δήλωσε:
 
«Το βιολογικό πρέπει να είναι 10 p ανά λίτρο περισσότερο [από το γάλα που παράγεται από αγελάδες σε συμβατικά συστήματα εκτροφής], αλλά η πρόκληση είναι να πείσουμε τους πελάτες των πελατών μας να το επιλέξουν από το ράφι.»
 
 
Το σημείο διαφοράς για τα βιολογικά φαίνεται να έχει διαβρωθεί καθώς ο γαλακτοκομικός τομέας στο σύνολό του δεσμεύεται για πολλές από τις πρωτοβουλίες που προηγουμένως φαινόταν μοναδικές για τα βιολογικά, όπως η εξάλειψη της χρήσης αντιβιοτικών, η παροχή πρόσβασης στις αγελάδες σε υπαίθρια βοσκή και η δοκιμή ελέγχων άνθρακα.
 
Είναι επίσης πιθανό να υπάρξει μείωση στη χρήση τεχνητού λιπάσματος από όλους τους γαλακτοπαραγωγούς φέτος – ένα άλλο βασικό μέρος των προτύπων βιολογικής γεωργίας – καθώς το κόστος αυξάνεται.
 
«Θα μπορούσατε να αμφισβητήσετε ποιο είναι πια το σημαντικό σημείο πώλησης των βιολογικών προϊόντων», είπε ένας από τους γνώστες του κλάδου αυτή την εβδομάδα.
 
«Καθώς οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν, οι καταναλωτές οδηγούνται να κρατούν το κόστος του καλαθιού τροφίμων τους σε ό,τι θέλουν να πληρώσουν. Γιατί να ξοδέψουν επιπλέον για αυτό;»
 
Η Williams, της οποίας ο συνεταιρισμός αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα του γάλακτος που παράγεται από βιοκαλλιεργητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι το σημείο πώλησης των βιολογικών ήταν η δουλειά των αγροτών της για την προστασία της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος.
 
Είπε ότι τα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της μη χρήσης τεχνητού λιπάσματος ή αντιβιοτικών, ήταν πιστοποιημένα, με τις φάρμες να ελέγχονται ετησίως για να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται.
 
Ωστόσο, η Williams είπε ότι τα βιολογικά προϊόντα και οι επωνυμίες έπρεπε να κάνουν καλύτερα την πώληση των διαπιστευτήριών τους.
 
«Το βιολογικό μοιάζει πολύ με το συμβατικό [στο ράφι στην τρέχουσα συσκευασία του]. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ να πληρώσουν περισσότερα για αυτό».
 
Μακροπρόθεσμα, οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων πρέπει να μπορούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγόμενες ζωοτροφές, δήλωσε η Λιζ Μπόουλς, η διευθύντρια γεωργίας στο Soil Association, μια φιλανθρωπική οργάνωση βιολογικής γεωργίας.
 
«Πρέπει να λαμβάνουμε περισσότερη από τις ζωοτροφές που χρησιμοποιούν οι αγρότες από το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω της μεγαλύτερης χρήσης πρωτεϊνών που καλλιεργούνται στο σπίτι, όπως τα μπιζέλια και τα φασόλια και διασφαλίζοντας ότι οι αγελάδες τρώνε κυρίως μια διατροφή από χόρτο και χορτονομή», είπε.
 
Ο Dan Burdett, παραγωγός βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων με έδρα το Σάσεξ, είπε ότι η κρίσιμη ώρα για πολλούς παραγωγούς βιολογικών προϊόντων θα είναι αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν η χρήση ζωοτροφών ήταν υψηλότερη με λιγότερη ανάπτυξη χόρτου.
 
«Είμαστε βιολογικά εδώ στο αγρόκτημα για 22 χρόνια [όταν ο πατέρας του μετατράπηκε από το συμβατικό] και δεν ήξερα ποτέ τίποτα άλλο ο ίδιος, οπότε θα ήταν δύσκολο για εμάς να φύγουμε τώρα».
 
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.