Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος δε μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των βιολογικών |
Πέμπτη, 12 Οκτώβριος 2023 14:23 |
![]() Τι έρχεται στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε την Ουκρανία; Στο παρελθόν ήταν το Τσόρνομπιλ, σήμερα είναι ο ρωσικός πόλεμος πλήρους κλίμακας που μαίνεται στην Ουκρανία από το 2022.
Ωστόσο, όταν ρωτήσεις τους εισαγωγείς βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη, θα σου πουν κάτι επιπλέον – η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη Ευρωπαίος εξαγωγέας βιολογικών προϊόντων στην Ε.Ε.
Βιολογική γεωργία και αγορά πριν από την πλήρη κλίμακα Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία είχε 42 εκατομμύρια εκτάρια υπό γεωργική καλλιέργεια. Σύμφωνα με την παρακολούθηση του Υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, 422.299 εκτάρια (περίπου 1% της συνολικής γεωργικής έκτασης) πιστοποιήθηκαν βιολογικά το 2021. Ο ουκρανικός βιολογικός τομέας έχει τις ρίζες του στη σοβιετική εποχή στη δεκαετία του 1970, όταν άρχισαν λίγοι πρωτοπόροι με τη γεωργία άχνης.
Το κίνημα πραγματικά απογειώθηκε πριν από 15-20 χρόνια, όταν το ελβετικό έργο SECO-FiBL, σε στενή συνεργασία με τοπικούς φορείς βιολογικών προϊόντων και φορείς χάραξης πολιτικής, διευκόλυνε την ανάπτυξη του ουκρανικού βιολογικού τομέα μέσω της μεταφοράς γνώσης, της δημιουργίας εμπορικών ευκαιριών και της ενίσχυσης της δικτύωσης.
Τι συνέβη όμως με τον ουκρανικό βιολογικό τομέα και τις βιολογικές εξαγωγές μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής;
Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία είχε 42 εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής καλλιέργειας, το 1% από αυτά βιολογικά.
Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο ουκρανικός τομέας βιολογικών προϊόντων και ολόκληρη η βιομηχανία αγροδιατροφής υποφέρει και έχει ζημίες.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την πλατφόρμα ενδιαφερομένων Organic Initiative και τη ΜΚΟ Organic Ukraine, οι πιο σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις διαδικασίες βιολογικής παραγωγής περιλαμβάνουν τη συνολική κατάσταση ασφάλειας (74%), την πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους (72%), τις κατεστραμμένες υποδομές (65%), έλλειψη καυσίμων και λιπαντικών (79 τοις εκατό).
Πολλοί φορείς εκμετάλλευσης βιολογικών προϊόντων υπέστησαν άμεσες απώλειες λόγω κατοχής και άμεσων χτυπημάτων, αποκλεισμού θαλάσσιων λιμένων, καταστροφής εγκαταστάσεων υποδομής και αλυσίδων εφοδιασμού και σημαντικής αύξησης των τιμών των εισροών, των καυσίμων και των logistics.
Τεράστια χτυπήματα σε εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής προκάλεσαν διακοπές ρεύματος και έκτακτες διακοπές ρεύματος στην πλειονότητα των περιοχών της Ουκρανίας.
Η έλλειψη φωτός, νερού, θέρμανσης, σύνδεσης στο Διαδίκτυο και στο κινητό έγινε μέρος των νέων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας για τους Ουκρανούς το περασμένο φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Οι περισσότερες από τις περιφερειακές κρατικές διοικήσεις στην Ουκρανία υποστήριζαν στο παρελθόν παραγωγούς βιολογικών προϊόντων στις περιφέρειές τους. Ωστόσο, λόγω του στρατιωτικού νόμου στη χώρα, η περιφερειακή υποστήριξη για τους βιολογικούς παραγωγούς παρέμεινε μόνο σε πολύ λίγες περιοχές.
Η εκστρατεία βιολογικής ψηφιακής επικοινωνίας Toralf Richter & Natalie Prokopchuk QFTP Program Ukraine, που χρηματοδοτήθηκε από την ελβετική SECO, η οποία ξεκίνησε από την Organic Initiative, με στόχο τους καταναλωτές το 2021, αναβλήθηκε, όπως και η εισαγωγή βιολογικών προϊόντων στις δημόσιες προμήθειες για σχολεία και νηπιαγωγεία στο Ουκρανία λόγω του πλήρους πολέμου.
Η μεγάλη έκπληξη είναι ότι, παρά τις τρομερές συνέπειες του πολέμου και το γεγονός ότι πολλά βιολογικά αγροκτήματα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή στα κατεχόμενα, άλλοι χειριστές βιολογικών προϊόντων, μεταποιητές και έμποροι συνέχισαν να αψηφούν όλες τις πιθανότητες.
Καθώς η δυνατότητα εξαγωγής στην αμερικανική αγορά μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας ήταν σχεδόν αδύνατη.
Εισαγωγείς από την Ευρώπη βοήθησαν τους ουκρανούς φορείς να βρουν αγορά για τα προϊόντα τους.
Καθώς οι κύριες θαλάσσιες διαδρομές ήταν αποκλεισμένες, οι εισαγωγείς βοήθησαν τους Ουκρανούς προμηθευτές τους να βρουν λύσεις εφοδιαστικής με φορτηγά και σιδηροδρομικό φορτίο.
Ειδικά τους πρώτους μήνες της εισβολής υπήρξε ένα μοναδικό κύμα αλληλεγγύης μεταξύ του οργανικού κινήματος στη Δυτική Ευρώπη.
Το 2022, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της ΕΕ Traces, 219.125 μετρικοί τόνοι βιολογικών προϊόντων εξήχθησαν από την Ουκρανία σε χώρες της ΕΕ, αύξηση 16% σε σύγκριση με το 2021 - 2022.
Οι εξαγωγές βιολογικών προϊόντων από την Ουκρανία στην ΕΕ σε υψηλό επίπεδο όλων των εποχών
Χάρη στις άοκνες προσπάθειες των εταίρων σε όλη την Ευρώπη, οι εξαγωγές από την Ουκρανία προς την ΕΕ και την Ελβετία αυξήθηκαν περαιτέρω κατά την περίοδο του πολέμου. Η θαρραλέα αντίσταση αυτών των αγροτών, οι δημιουργικές και ευέλικτες υλικοτεχνικές λύσεις τους και το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από τους διεθνείς αγοραστές κατέστησαν αυτό δυνατό.
Το 2022, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της ΕΕ Traces, 219.125 μετρικοί τόνοι βιολογικών προϊόντων εξήχθησαν από την Ουκρανία σε χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σύγκριση με το 2021.
Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία έγινε η τρίτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής στην ΕΕ (πίσω από τον Ισημερινό και τη Δομινικανή Δημοκρατία).
Οι μεγαλύτεροι ευρωπαίοι εισαγωγείς ουκρανικών βιολογικών προϊόντων (κατ' όγκο) είναι, σύμφωνα με μελέτη του Ουκρανικού Φορέα Πιστοποίησης Organic Standard, οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και Γαλλία. Η Ουκρανία έχει 18 συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με 46 χώρες.
Τα πιο εξαγόμενα βιολογικά προϊόντα (σε όγκο) από την Ουκρανία το 2022 ήταν καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι, ηλιέλαιο, κέικ ηλίανθου, ηλίανθος, κατεψυγμένα μύρτιλλα, κριθάρι, ελαιοκράμβη, κατεψυγμένα άγρια μούρα (τριανταφυλλιά, ιπποφαές, μούρα, ξεφλουδισμένο κεχρί, αποξηραμένο καρύδι, συμπυκνωμένος χυμός μήλου, κατεψυγμένα σμέουρα, κεχρί, σπόροι λιναριού, κατεψυγμένα βατόμουρα, μπιζέλια, βρώμη, κατεψυγμένες φράουλες, μουστάρδα , μήλα, χυμός σημύδας, νιφάδες βρώμης, φαγόπυρο και αποξηραμένη ρίζα εχινάκειας.
Περισσότερα βιολογικά προϊόντα υψηλότερης αξίας έχουν προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο εξαγωγών της Ουκρανίας τα τελευταία χρόνια.
Όμως, ενώ ο όγκος των εξαγωγών βιολογικών προϊόντων αυξήθηκε για τα σιδηροδρομικά και οδικά οχήματα, μειώθηκε για τα θαλάσσια πλοία.
Το κρατικό ίδρυμα Γραφείο Επιχειρηματικότητας και Προώθησης Εξαγωγών διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη διευκόλυνση των βιολογικών εξαγωγών και στην ανάπτυξη ικανοτήτων για τους Ουκρανούς εξαγωγείς βιολογικών προϊόντων.
Επίσης καθοριστική για την επιτυχία αυτή ήταν η οικονομική υποστήριξη από διεθνή έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ελβετία (SECO), τη Γερμανία (BMEL), την ΕΕ και τις ΗΠΑ (USAID), τα οποία συνέχισαν τις δραστηριότητες του έργου στην Ουκρανία παρά τον πόλεμο πλήρους κλίμακας.
Παρά τη δύσκολη κατάσταση, ο ουκρανικός τομέας βιολογικών προϊόντων και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για την ανάκαμψη και την περαιτέρω ανάπτυξη της βιολογικής αγοράς.
Ωστόσο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη τοπική έρευνα, το 2022, το 12% των χειριστών βιολογικών προϊόντων έπρεπε να σταματήσουν τη βιολογική παραγωγή και το ένα τρίτο της πιστοποιημένης βιολογικής περιοχής καταρρέει λόγω των συνεπειών του πολέμου.
Ωστόσο, οι Ουκρανοί χειριστές βιολογικών προϊόντων, εκπρόσωποι των ουκρανικών αρχών καθώς και ιδιωτικοί πάροχοι υπηρεσιών πιστεύουν ακράδαντα στην ανάκαμψη του βιολογικού τομέα μετά το τέλος του πολέμου.
Προς το παρόν, οποιαδήποτε υποστήριξη είναι ευπρόσδεκτη.
Σου αρέσει το organiclife.gr ; Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE …
|