Η ιστορία και οι μέθοδοι της βιολογικής γεωργίας |
Πέμπτη, 07 Δεκέμβριος 2023 14:57 |
![]() Οι έννοιες της βιολογικής γεωργίας αναπτύχθηκαν στις αρχές του 1900 από τον Σερ Άλμπερτ Χάουαρντ, τον FH King , τον Rudolf Steiner και άλλους που πίστευαν ότι η χρήση της κοπριάς, οι καλλιέργειες κάλυψης και οι βιολογικά βασισμένοι έλεγχοι παρασίτων οδήγησαν σε ένα καλύτερο σύστημα καλλιέργειας.
Ο Χάουαρντ, έχοντας εργαστεί στην Ινδία ως γεωργικός ερευνητής, εμπνεύστηκε πολύ από τις παραδοσιακές και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που συνάντησε εκεί και υποστήριξε την υιοθέτησή τους στη Δύση.
Τέτοιες πρακτικές προωθήθηκαν περαιτέρω από διάφορους υποστηρικτές — όπως π.χΟ JI Rodale και ο γιος του Robert, τη δεκαετία του 1940 και μετά, που εξέδωσαν το περιοδικό Organic Gardening and Farming και μια σειρά κειμένων για τη βιολογική γεωργία.
Η ζήτηση για βιολογικά τρόφιμα τονώθηκε τη δεκαετία του 1960 με τη δημοσίευση του Silent Spring , της Rachel Carson , το οποίο κατέγραψε την έκταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκλήθηκε από τα εντομοκτόνα.
Οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων αυξήθηκαν σταθερά από τα τέλη του 20ου αιώνα.
Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και της κατανάλωσης γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, ενθάρρυναν την ανάπτυξη του βιολογικού τομέα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν από 20,39 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008 σε 47,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, ενώ οι πωλήσεις στην Ευρώπη έφτασαν τα 52 δισεκατομμύρια δολάρια (45 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2019.
Η τιμή των βιολογικών τροφίμων είναι γενικά υψηλότερη από αυτή των συμβατικών τροφίμων. Ανάλογα με το προϊόν, την εποχή και τις ιδιοτροπίες της προσφοράς και της ζήτησης , η τιμή των βιολογικών τροφίμων μπορεί να είναι οπουδήποτε από λιγότερο από 10 τοις εκατό κάτω έως περισσότερο από 100 τοις εκατό πάνω από αυτή των συμβατικών προϊόντων καλλιέργειας.
Κανονισμός λειτουργίας
Η βιολογική γεωργία ορίζεται επίσημα από τις κυβερνήσεις. Οι αγρότες πρέπει να είναι πιστοποιημένοι για τα προϊόντα και τα προϊόντα τους να φέρουν την ετικέτα «βιολογικά» και υπάρχουν συγκεκριμένα βιολογικά πρότυπα για τις καλλιέργειες, τα ζώα και τα προϊόντα άγριας κατασκευής και για την επεξεργασία γεωργικών προϊόντων.
Τα βιολογικά πρότυπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, απαγορεύουν τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, ιονίζουσας ακτινοβολίας , ιλύος καθαρισμού λυμάτων και φυτών ή προϊόντων γενετικά τροποποιημένων.
Στην ΕΕ, η βιολογική πιστοποίηση και επιθεώρηση πραγματοποιείται από εγκεκριμένους φορείς βιολογικού ελέγχου σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ.
Η βιολογική γεωργία έχει οριστεί από τα Εθνικά Βιολογικά Πρότυπα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) από το 2000 και υπάρχουν πολλοί διαπιστευμένοι βιολογικοί πιστοποιητές σε όλη τη χώρα.
Αν και οι περισσότερες χώρες έχουν τα δικά τους προγράμματα για βιολογική πιστοποίηση, οι πιστοποιητές στην ΕΕ ή στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιθεωρήσουν και να πιστοποιήσουν καλλιεργητές και μεταποιητές για άλλες χώρες. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν προϊόντα που καλλιεργούνται βιολογικά στο Μεξικό , για παράδειγμα, εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μέθοδοι βιολογικής γεωργίας
Δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιούνται συνθετικά λιπάσματα, η οικοδόμηση και η διατήρηση ενός πλούσιου, ζωντανού εδάφους μέσω της προσθήκης οργανικής ύλης αποτελεί προτεραιότητα για τους βιοκαλλιεργητές. Η οργανική ύλη μπορεί να εφαρμοστεί μέσω της εφαρμογής κοπριάς, κομπόστ και ζωικών υποπροϊόντων, όπως φτεράλευρο.
Λόγω της δυνατότητας φιλοξενίας ανθρώπινων παθογόνων, τα Εθνικά Οργανικά Πρότυπα του USDA ορίζουν ότι η ακατέργαστη κοπριά πρέπει να εφαρμόζεται το αργότερο 90 ή 120 ημέρες πριν από τη συγκομιδή, ανάλογα με το εάν το συγκομιζόμενο μέρος της καλλιέργειας έρχεται σε επαφή με το έδαφος.
Το κομπόστ προσθέτει οργανική ύλη, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών για τα φυτά και προσθέτει ευεργετικά μικρόβια στο έδαφος.
Δεδομένου ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ως επί το πλείστον σε μη μεταλλαγμένη μορφή που δεν μπορούν να προσληφθούν από τα φυτά, τα μικρόβια του εδάφους απαιτούνται για τη διάσπαση της οργανικής ύλης και τη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε μια βιοδιαθέσιμη «ανοργανοποιημένη» κατάσταση.
Συγκριτικά, τα συνθετικά λιπάσματα είναι ήδη σε ανοργανοποιημένη μορφή και μπορούν να προσληφθούν απευθείας από τα φυτά.
Εκτός από τα φυτοφάρμακα, η οργανική καταπολέμηση παρασίτων ενσωματώνει βιολογικούς, πολιτιστικούς και γενετικούς ελέγχους για την ελαχιστοποίηση της ζημιάς από τα παράσιτα.
Ο βιολογικός έλεγχος χρησιμοποιεί τους φυσικούς εχθρούς των παρασίτων, όπως τα αρπακτικά έντομα (π.χ. πασχαλίτσες ) ή τα παρασιτοειδή (π.χ. ορισμένες σφήκες ) για να επιτεθεί σε παράσιτα εντόμων.
Οι κύκλοι των παρασίτων μπορούν να διαταραχθούν με πολιτιστικούς ελέγχους, από τους οποίους η αμειψισπορά είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη.
Τέλος, η παραδοσιακή εκτροφή φυτών έχει παραγάγει πολυάριθμες ποικιλίες καλλιεργειών που είναι ανθεκτικές σε συγκεκριμένα παράσιτα.
Η χρήση τέτοιων ποικιλιών και η φύτευση γενετικά διαφορετικών καλλιεργειών παρέχουν γενετικό έλεγχο κατά των παρασίτων και πολλών φυτικών ασθενειών.
Σου αρέσει το organiclife.gr ; Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE …
|