Διαφήμιση
Διαφήμιση
Πιο προσιτό το βιολογικό ελαιόλαδο, λόγω της αύξησης του συμβατικού. Μονόδρομος το βιολογικό λόγω αυξημένων ψεκασμών
Τρίτη, 02 Απρίλιος 2024 21:50
biologiko-elaiolado 
 
Πιο προσιτό το βιολογικό ελαιόλαδο, λόγω της αύξησης του συμβατικού. Μονόδρομος το βιολογικό λόγω αυξημένων ψεκασμών
 
Η κλιματική αλλαγή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα, τη μεγάλη μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου, η οποία σε αρκετές περιοχές άγγιξε ακόμα και το 70-80%, εκτόξευσε τις τιμές σε μεγάλα ύψη.
 
Αρκετοί μάλιστα είναι οι παραγωγοί, οι οποίοι προσμένουν περαιτέρω άνοδο των τιμών και κρατάνε ποσότητες ελαιολάδου στις αποθήκες, προκαλώντας τεχνικές ελλείψεις στην αγορά, ελπίζοντας σε μεγαλύτερη κερδοφορία.
 
 
 
 
Για τους παραπάνω λόγους, οι τιμές του συμβατικού ελαιόλαδου, παρουσίασαν μια μεγάλη αύξηση κόστους, με τη συσκευασία του ενός λίτρου, ενός ποιοτικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, συμβατικής γεωργίας, να φθάνει στο ράφι, στην τιμή των 15-16,00 € / λίτρο κατά μέσο όρο, ενώ βρήκαμε ορισμένα με 18,00 και 19,00 € / λίτρο.
 
Τι γίνεται όμως με τα βιολογικά ελαιόλαδα ;
Με τις κλιματικές αλλαγές να απειλούν τη σοδειά, αυξήθηκε κατακόρυφα η χρήση λιπασμάτων και ψεκασμών στις συμβατικές ελιές. Ετσι λοιπόν, ειδικά φέτος, η επιλογή ενός βιολογικού ελαιολάδου, αποτελεί σχεδόν μονόδρομο.
 
Τι συμβαίνει όμως με τις τιμές των έξτρα παρθένων βιολογικών ελαιολάδων ; Ακολούθησαν αυτή τη ραγδαία άνοδο των συμβατικών ;
 
Όπως φαίνεται, υπήρξε μια αύξηση και στα βιολογικά ελαιόλαδα, αλλά δεν ακολούθησαν αυτό το ράλι τιμών του συμβατικού.
 
 
 
 
Επειδή το βιολογικό ελαιόλαδο, ήταν από τα προηγούμενα χρόνια, ακριβότερο από το συμβατικό, οι βιοκαλλιεργητές, προσπάθησαν να απορροφήσουν όπως φαίνεται, ένα μεγάλο μέρος, από την αύξηση του κόστους παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος, λόγω των μειωμένων ποσοτήτων.
 
Ενδεικτικά, το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στη συσκευασία του ενός λίτρου για να έχουμε όμοια μέτρα σύγκρισης, με αυτό του συμβατικού, πωλείται στο ράφι προς: 21,00 - 23,00 € / λίτρο, κατά μέσο όρο.
 
Αν και η διαφορά, δεν είναι ευκαταφρόνητη, ειδικά σε περιόδους μεγάλης μείωσης της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, εν τούτοις, εμείς θα σας προτείναμε να προτιμάτε το βιολογικό ελαιόλαδο, το οποίο είναι απαλλαγμένο από χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
 
Αλλωστε, στην Ελλάδα,καταναλώνουμε κατα μέσο όρο, 11 λίτρα ελαιολάδου / έτος το άτομο... Γεγονός που μεταφράζεται, σε περίπου 50,00 € επιπλέον δαπάνης, σε ετήσια βάση...
 
Παναγιώτης Μερεντίτης / Organic Life 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr ;

Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE

 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.