Διαφήμιση
Διαφήμιση
Περισσότερα φυτοφάρμακα στα χωράφια συμβατικής καλλιέργειας, όταν βρίσκονται κοντά σε βιολογικά
Τετάρτη, 10 Απρίλιος 2024 16:20
10-biologika 
 
Όταν συμβατικές καλλιέργειες βρίσκονται κοντά σε βιολογικές, έχει διαπιστωθεί πως δέχονται περισσότερα φυτοφάρμακα.
 
Η παραπάνω διαπίστωση, προκύπτει από εμπειρική μελέτη, που βασίζεται σε μια θεωρητική μελέτη του 2013, στην οποία ο οικολόγος Felix Bianchi από το Wageningen University & Research κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα.
 
Συγκεκριμένα, οι αγρότες χρησιμοποιούν περισσότερα χημικά φυτοφάρμακα, όταν τα κοντινά αγροτεμάχια καλλιεργούνται βιολογικά. Ωστόσο, όταν υπάρχει σημαντική αύξηση της συνολικής έκτασης της βιολογικής καλλιέργειας ή όταν τα βιολογικά χωράφια είναι συγκεντρωμένα, η χρήση φυτοφαρμάκων μειώνεται, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Science”.
 
 
 
 
«Οι φυσικοί εχθροί των επιβλαβών εντόμων είναι πιο άφθονοι στα βιολογικά διαχειριζόμενα χωράφια απ’ ό,τι στα παραδοσιακά διαχειριζόμενα χωράφια», εξηγεί ο Bianchi.
 
«Αυτό οδηγεί σε μια φυσική ισορροπία, όπου οι πληθυσμοί των επιβλαβών εντόμων διατηρούνται υπό έλεγχο από τους φυσικούς εχθρούς τους».
 
Όταν τα επιβλαβή έντομα μεταναστεύουν σε χωράφια όπου χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, δημιουργούνται προβλήματα επειδή οι φυσικοί εχθροί, όπως οι αράχνες, οι παρασιτικές σφήκες και τα αρπακτικά σκαθάρια, είναι λιγότερα. Αυτό ωθεί τους αγρότες να καταφεύγουν σε πιο εντατική χρήση φυτοφαρμάκων, όπως αποκαλύπτει η μελέτη.
 
 
 
 
Σύμφωνα με τον Bianchi, τα ευρήματα των δύο μελετών υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μετάβαση προς τη βιώσιμη γεωργία.

«Στις Κάτω Χώρες θα πρέπει να μεταβούμε ταχύτερα σε μεθόδους καλλιέργειας που χρησιμοποιούν ελάχιστα ή καθόλου χημικά φυτοφάρμακα. Επί του παρόντος, λιγότερο από το 5% της γεωργικής γης διαχειρίζεται βιολογικά - αν το ποσοστό αυτό αυξανόταν σε 20 ή 30%, οι αγρότες θα χρειαζόταν να ψεκάζουν πολύ λιγότερο, επειδή θα υπήρχαν περισσότεροι φυσικοί εχθροί στα χωράφια».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr ;

Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE

 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.