Θρεπτικότερα τα βιολογικά τρόφιμα, σύμφωνα με ανάλυση 300 μελετών |
Παρασκευή, 24 Μάιος 2024 15:10 |
![]() Η ανωτερότητα των βιολογικών προϊόντων όσο αφορά στα υπολείμματα από χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα ή το σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, είναι ήδη γνωστή και αδιαμφισβήτητη.
Τι γίνεται όμως με τη θρεπτική τους αξία ;
Είναι τελικά τα βιολογικά προϊόντα πιο θρεπτικά από τα συμβατικά ;
Σύμφωνα με το British Journal of Nutrition, η βιολογική καλλιέργεια, ενισχύει σημαντικά τα θρεπτικά στοιχεία στα προϊόντα.
Η ανάλυση δεδομένων που προέρχονταν από περισσότερες από 300 μελέτες, έδειξε ότι οι βιολογικές καλλιέργειες , παρουσιάζουν σημαντικά μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών και άλλων ωφέλιμων συστατικών.
Για παράδειγμα στις βιολογικές καλλιέργειες βρέθηκαν 50% περισσότερες ανθοκυανίνες και φλαβονόλες σε σύγκριση με τις συμβατικές καλλιέργειες.
Οι ανθοκυανίνες είναι τα συστατικά που δίνουν στα φρούτα και στα λαχανικά αυτές τις κόκκινες, μωβ, και μπλε αποχρώσεις.
Η κατανάλωση αυτών των ουσιών συνδέεται με πολλά οφέλη για τον οργανισμό , συμπεριλαμβανομένων και των αντιφλεγμονωδών δράσεων.
Οι φλαβονόλες που βρίσκονται ευρέως στα φρούτα και τα λαχανικά, έχουν αποδειχθεί σωτήριες για τα κύτταρα και την άμυνα του οργανισμού.
Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα των βιολογικών προϊόντων σε αυτές τις ουσίες, οφείλεται στο στρες των φυτών.
Τα βιολογικά φυτά, φαίνεται πως στρεσάρονται περισσότερο, αφού πχ λόγω τις απουσίας εντομοκτόνων, δέχονται επιθέσεις από οργανισμούς και ως εκ τούτου αναπτύσσουν αυτές τις ουσίες για να αντιμετωπίσουν το στρες. Αυτές οι ουσίες όμως είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για την υγεία.
Μια σημαντική διαφορά, είναι το επίπεδο πρόσληψης αζώτου.
Στις συμβατικές καλλιέργειες τα φυτά παίρνουν σταθερά πολύ άζωτο μέσω των συνθετικών λιπασμάτων.
Μάλιστα, τα υπολείμματα αζώτου, αποτελούν και ένα εργαλείο στα χέρια των πιστοποιητικών οργανισμών, ώστε να πιστοποιήσουν ότι όντως μια καλλιέργεια, ακολουθεί τις πρακτικές της βιολογικής γεωργίας.
Βασική αρχή της βιολογικής καλλιέργειας, αποτελεί η αμειψισπορά, η εναλλαγή δηλαδή της καλλιέργειας και έτσι το άζωτο είναι λιγότερο. Τα βιολογικά φυτά μεγαλώνουν πιο αργά και έτσι παράγουν περισσότερο από αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν δευτερεύοντες φυτικούς μεταβολίτες. Αυτές οι ουσίες είναι πολύ ωφέλιμες όταν τις καταναλώνουμε.
Αν και τα βιολογικά προϊόντα είναι πολύ πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όσο αφορά στις βιταμίνες, δεν έχει αποδειχτεί κάτι τέτοιο.
Από την άλλη όμως, μόνο και μόνον το γεγονός πως τα βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν επικίνδυνα φυτοφάρμακα, ορμόνες και λοιπές ουσίες, θα λέγαμε πως η κατανάλωση τους αποτελεί μονόδρομο για όσους επιζητούν ποιότητα στη διατροφή τους και υγεία στη ζωή τους.
Σου αρέσει το organiclife.gr ; Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE …
|