Βιολογικά παγωτά Vs συμβατικών. Η διατροφική αξία του βιολογικού παγωτού |
Παρασκευή, 19 Ιούλιος 2024 15:09 |
![]() Το παγωτό αποτελεί το απόλυτο καλοκαιρινό snack, ενώ αρκετοί είναι αυτοί, που το προτιμούν και τους χειμερινούς μήνες.
Πολλές χώρες διεκδικούν την πατρότητα του παγωτού, ανάμεσα τους η Περσία, η Κίνα και η Ιταλία, με την επικρατέστερη άποψη, να θέλει τον θαλασσοπόρο Μάρκο Πόλο να δοκίμασε για πρώτη φορά παγωτό στην Ανατολή τον 13ο αιώνα και από εκεί να έφερε τη συνταγή στην πατρίδα του, τη Βενετία, εμπλουτίζοντάς τη με γάλα βουβαλιού.
Με τον καιρό, η συνταγή διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη και εξελίχθηκε, με το πρώτο παγωτό χωνάκι, να κάνει την εμφάνιση του το 1903.
Γιατί βιολογικό παγωτό.
Η κυριότερη διαφορά, στο ερώτημα βιολογικό παγωτό Vs συμβατικού, ξεκινάει από την αρχή της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή από το ίδιο το ζώο, μιας και το κυριότερο συστατικό του παγωτού, αποτελεί το γάλα…
Οταν η αγελάδα τρέφεται με συμβατικές ζωοτροφές, επιβαρυμένες με φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα, οι ουσίες αυτές μεταφέρονται και στο γάλα που παράγει το ζώο, με αποτέλεσμα να απορροφούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Εάν τώρα προσθέσουμε την επιπλέον επιβάρυνση από την ακόμα και προληπτική χρήση αντιβιοτικών που χορηγούνται στα ζώα συμβατικής κτηνοτροφίας και τα οποία επίσης μεταφέρονται στον άνθρωπο μέσω του γάλακτος, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα, το λόγο για τον οποίον, καλό θα είναι να επιλέγουμε το βιολογικό παγωτό.
Επίσης, το βιολογικό παγωτό, περιέχει αγνά υλικά και δεν περιέχει χρωστικές ουσίες, συντηρητικά ή τεχνητά αρώματα.
Παρασκευάζεται από ακατέργαστη βιολογική ζάχαρη, αυγά και γάλα από ζώα βιολογικής εκτροφής, φυσικό κακάο και φυσικά γλυκαντικά, ενώ όπου χρησιμοποιούνται ξηροί καρποί και φρούτα, είναι επίσης βιολογικής παραγωγής.
Η διατροφική αξία του βιολογικού παγωτού
Εάν κάποιος διαβάσει τις ετικέτες ορισμένων συμβατικών παγωτών, θα δυσκολευτεί να ξεχωρίσει ανάμεσα στα Ε και τα συντηρητικά κάποια αγνή πρώτη ύλη. Αυτός είναι και ο λόγος, που ορισμένα «παγωτά» περιέχουν στα ψηλά γράμματα, τη φράση παγωμένο γλύκισμα, αφού βάσει της νομοθεσίας, δεν πληρούν ούτε στο ελάχιστον τα κριτήρια, ώστε να χαρακτηριστεί το προϊόν ως παγωτό…
Αυτό όμως δε συμβαίνει με τα βιολογικά παγωτά, με τη διατροφική του αξία να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι πρώτες ύλες που περιέχονται, είναι αγνές και έτσι κρατούν όλα τα θρεπτικά τους στοιχεία.
Είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών Α, Β και Ε, από τα φρούτα βιολογικής καλλιέργειας και περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες εξαιτίας της χρήσης βιολογικού γάλακτος.
Επίσης, χαρίζει ενέργεια λόγω των υδατανθράκων και είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορος και σίδηρος.
Όταν το βιολογικό παγωτό είναι σοκολάτα, η περιεκτικότητά του σε κακάο, ενισχύει την αντιοξειδωτική του δράση και η χρήση ξηρών καρπών το κάνει πιο πλούσιο σε πολυφαινόλες.
Βιολογικό παγωτό. Ο μεγάλος νικητής σε όλα τα επίπεδα
Το βιολογικό παγωτό είναι σαφώς πιο υγιεινό από το συμβατικό καθώς περιέχει πιο αγνές και καθαρές πρώτες ύλες και η ποιότητά του είναι εγγυημένη.
Είναι πιο πλούσιο σε ασβέστιο και σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6, οι οποίες υπάρχουν στα φρέσκα βιολογικά φρούτα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του.
Τέλος, έχει πιο πλούσια αντιοξειδωτική δράση εξαιτίας του φυσικού κακάο.
Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, σε συνάρτηση με την απουσία αντιβιοτικών και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στις πρώτες ύλες, καθιστά το βιολογικό παγωτό, τον μεγάλο νικητή στη σύγκριση βιολογικού Vsσυμβατικού παγωτού…
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|