Βιολογικά θερμοκήπια. Μύθοι και αλήθειες |
Τρίτη, 04 Φεβρουάριος 2025 17:48 |
![]() Είναι αλήθεια, πως τα θερμοκήπια, έχουν εξελιχθεί σε έναν πραγματικό αρωγό του καλλιεργητή, τόσο στη συμβατική, όσο και στη βιολογική γεωργία.
Και μπορεί η υπαίθρια καλλιέργεια, να θεωρείται από πολλούς καταναλωτές, η ιδανικότερη συνθήκη για ποιοτικά προϊόντα, όμως και τα θερμοκήπια, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα.
Στη χώρα μας, τα θερμοκήπια είναι ελαφρές κατασκευές, οι οποίες (ουσιαστικά) προστατεύουν την καλλιέργεια από αέρα, σκόνη και προσβολές.
Δείτε παράκατω μύθους και αλήθειες που επικρατούν σε σχέση με τα βιολογικά θερμοκήπια. Μύθος: Τα θερμοκήπια δημιουργούν «ψεύτικες συνθήκες»
Αλήθεια: Στην Ελλάδα είναι κυρίως προστατευόμενοι χώροι από πλαστικό ή τζάμι με ξύλινο ή σιδερένιο σκελετό και παράθυρα ανοιχτά, τα οποία κλείνουν, ανάλογα με την περιοχή και την εποχή, κάποιες ώρες.
Υπάρχει, λοιπόν, φυσικός αερισμός και επικοινωνία με το περιβάλλον. Τα φυτά που καλλιεργούνται σε αυτά προστατεύονται από το κρύο, τον αέρα, ακόμη και από την αφρικανική σκόνη.
(Οσοι είναι κάποιας ηλικίας θα θυμούνται πόσο αναζητούσαμε τα προϊόντα θερμοκηπίου- έστω και συμβατικά- την εποχή του Τσερνομπίλ).
Χρησιμοποιώντας παράλληλα κατάλληλα δίχτυα, ο γεωργός μπορεί να κλείσει έξω τα βλαβερά έντομα.
Λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας στη χώρα μας, δεν υπάρχει πρόβλημα στη φωτοσύνθεση (τη σημαντική βιοχημική λειτουργία με την οποία τα φυτά συνθέτουν την τροφή τους).
Στις ελαχιστότατες περιπτώσεις που θα χρειαστούν «ενισχύσεις», ο παραγωγός μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικές λάμπες – μέθοδος συμβατή με τη βιολογική καλλιέργεια.
Πρέπει, στο μεταξύ, να έχουμε στο νου μας ότι η αλλαγή του κλίματος, η αύξηση της υγρασίας και η έλλειψη χαμηλών θερμοκρασιών που βοηθούν στην καταπολέμηση των παθογόνων έχουν δυσκολέψει τη βιολογική καλλιέργεια – και τα θερμοκήπια μπορούν να δώσουν κάποιες λύσεις.
Μύθος: Είναι αντιοικολογικά γιατί είναι ενεργοβόρα.
Αλήθεια: Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για μια χώρα με τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας, καθώς ελάχιστα χρησιμοποιείται ενέργεια για τη θέρμανσή τους.
Ισχύει όμως για τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπου η αύξηση της θερμοκρασίας είναι απαραίτητη.
Εκεί όμως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με άλλες μεθόδους, π.χ. κάνουν συμπαραγωγή (με την ενέργεια που χρησιμοποιούν για να θερμάνουν το θερμοκήπιο, παράγουν και ηλεκτρικό ρεύμα) ή μαζεύουν τους υδρατμούς που παράγονται από τα φυτά.
Αυτό απαιτεί πιο εξελιγμένα και σύνθετα θερμοκήπια (με θέρμανση, μικρότερα ανοίγματα, «κλίμα», κουρτίνες, ελεγχόμενο οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα κ.λπ.).
Και στην Ελλάδα, όμως, αρκετοί παραγωγοί τόσο για λόγους κόστους όσο και για να μειώσουν το «οικολογικό αποτύπωμα» χρησιμοποιούν για πότισμα βρόχινο νερό, βάζουν χωνεμένη κοπριά ή βιολογικά λιπάσματα για να ενισχύσουν το έδαφος και να μειώσουν την αλατότητα (όταν είναι υψηλή, μειώνεται η παραγωγή), κάνουν ηλιοαπολύμανση.
Φρεζάρουν το έδαφος, το σκεπάζουν με πλαστικό και αφήνουν κλειστό το θερμοκήπιο από 1 μήνα μέχρι 45 ημέρες. Το θέμα του «αδυνατίσματος» του εδάφους το λύνουν με αμειψισπορά, δηλαδή εναλλαγή καλλιεργειών.
Το μεγάλο μειονέκτημα των θερμοκηπίων (που ισχύει και στη χώρα μας) παραμένει ο μεγάλος όγκος των υλικών (πλαστικό, ξύλα κ.λπ.). Κάθε χρόνο, χρειάζονται 600 ευρώ ανά στρέμμα για την αντικατάσταση και τη συντήρησή τους, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τόνοι πλαστικών – πρόβλημα που μόνο με ανακύκλωση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Μύθος: Οι βιολογικές μέθοδοι δεν αποδίδουν στα θερμοκήπια. Χρειάζονται χημικά.
Αλήθεια: Στη βιολογική γεωργία χρησιμοποιούνται όσα σκευάσματα επιτρέπονται και στην υπαίθρια βιολογική γεωργία.
Κατά βάση, πρόκειται για αιθέρια έλαια, χαλκό, θειάφι, φυσικές πυρεθρίνες κ.λπ., τα οποία έχουν ελάχιστη υπολειμματικότητα (σε αντίθεση με τα χρησιμοποιούμενα στη συμβατική).
Μεγάλος σύμμαχος του βιολογικού γεωργού για την αντιμετώπιση των «φτερωτών» εχθρών είναι τα λεγόμενα «ωφέλιμα» έντομα.
Ενα παράδειγμα: Μεγάλος εχθρός της ντομάτας, που στην Ελλάδα εμφανίστηκε στα μέσα του 2008, είναι η Τuta absoluta.
Πρόκειται για ένα μικρό λεπιδόπτερο από τη Λατινική Αμερική, που καταστρέφει πολύ γρήγορα φυτά και καρπούς της ντομάτας και το οποίο ακόμα και τα πιο δραστικά χημικά δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν.
Ο «βιολογικός» γεωργός, εξαπολύοντας άλλο έντομο (π.χ. Macrolophus caliginosus), που τρώει τα αυγά της Τuta absoluta, σπάει τη βιολογική της αλυσίδα.
Σε συνδυασμό με τη χρησιμοποίηση φερομονών σύγχυσης (μπερδεύουν το αρσενικό για το ποιο είναι θηλυκό και δυσκολεύεται η αναπαραγωγή τους), φωτοπαγίδων αλλά και καλό καθαρισμό του θερμοκηπίου, η Τuta absoluta είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί.
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|