Ο κος Αντώνης Δημακόπουλος, μας συνόδεψε σε ένα βιολογικό μελίσσι, μας εξήγησε τη διαδικασία παραγωγής μελιού, τις διαφορές του βιολογικού, μας μίλησε για τη μέλισσα, τους κηφήνες, τη βασίλισσα και το θαυμαστό κόσμο της μέλισσας.
Στη συνέχεια, μας ξενάγησε στο Μουσείο Μελισσοκομικής Τέχνης Αξιον Εστί και μας παρουσίασε τα προϊόντα που παράγει η μελισσοκομική μονάδα.
To Μουσείο Μελισσοκομικής Τέχνης Αξιον Εστί: Η παράδοση της οικογένειας Δημακόπουλου και του Αξιον Εστί, στο χώρο της μελισσοκομίας ξεκινά περί το 1957, στη Στεμνίτσα Αρκαδίας, τόπος καταγωγής τους και απαρχή της μελισσοκομικής δραστηριότητας, στα πλούσια βοσκοτόπια μελισσών που διαθέτει, αρχικά από περιέργεια για τη θαυμαστή τους κοινωνία και ύστερα επαγγελματικά.
Χρονιά σταθμός, αποτελεί η χρονιά 2007, με την μετάβασή σε βιολογική μελισσοκομία. Πιστοποιημένοι πλέον από τον οργανισμό της ΔΗΩ, η Αξιον Εστί, παράγει με φυσικές βιολογικές μεθόδους, όλα τα προϊόντα, όπως το μέλι, τη γύρη, το βασιλικό πολτό, την πρόπολη, το κερί και όλα τα φυσικά και αναγκαία προϊόντα των μελισσών προς τον άνθρωπο.
Σκοπός του Μουσείου Μελιού: Διάδοση και διάσωση της μελισσοκομίας Ευαισθητοποίηση των νέων Η συνειδητοποίηση της σημασίας που έχει η συνέχιση της μελισσοκομίας
Το Μουσείο έχει στόχο την διάδραση, τη δημιουργία σχέσης με την μέλισσα καθώς και την διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφού η μέλισσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή.
Μπορεί να φιλοξενήσει οργανωμένες η μεμονωμένες ενημερωτικές επισκέψεις καθώς και εκπαιδευτικές εκδρομές.
Ο χώρος προσφέρει : • Ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και συσκευασίας μελιού.
• Επίσκεψη στην έκθεση με αντικείμενα που αφορούν την μελισσοκομία από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα, όπως παλιές κυψέλες και εργαλεία περασμένων χρόνων, εγχειρίδια μελισσοκομίας κ.α.
• Ενημέρωση για τη ζωή της μέλισσας, για τα προϊόντα της αλλά και πληροφορίες για την «Άξιον Εστί» μέσα από σχετικά video σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
• Ο επισκέπτης θα μπορεί να γνωρίσει την διαδικασία ξεμελίσματος, παραγωγής και τυποποίησης μελιού.
• Να παρακολουθήσει τη διαδικασία παραγωγής του σαπουνιού από τα φυσικά συστατικά που μας δίνει η μέλισσα.
• Να ασχοληθεί με το φυσικό κερί της μέλισσας δημιουργώντας ο καθένας δικά του πράγματα, τα οποία μπορεί να κρατήσει ως ενθύμιο.
• Να μάθει την φυσική ιστορία της μέλισσας, την ανατομία της, τον κύριο λόγο ύπαρξής της που είναι η επικονίαση και ύστερα τα βρώσιμα προϊόντα της.
• Γευσιγνωσία των μελιών και όλων των προϊόντων.
Το μουσείο έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει διάφορες εκδηλώσεις. Η ύπαρξη καταστήματος πώλησης προϊόντων εσωτερικού αλλά και υπαίθριου χώρου αναψυχής θα κάνει πιο ευχάριστη την επίσκεψη στο Μουσείο.
Στο κατάστημα πώλησης του Μουσείου, ο επισκέπτης θα μπορεί να προμηθευτεί: Παράγωγα Μέλισσας: ποικιλίες μελιού, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη, κηρήθρα με μέλι κ.α.
Κέρινες δημιουργίες από φυσικό κερί μέλισσας όπως λαμπάδες και κεριά χυτά σε καλούπια
• Χώροι παραγωγής και τυποποίησης των προϊόντων (μελιού, σαπουνιού, κεραλοιφής, πρόπολης, κεριού)
• Εργαστήριο ανάλυσης που να διαθέτει και εφαρμόζει πιστοποιημένα συστήματα ποιότητας HACCP 22000 και ISO 9001.
• Παιδικός χώρος
• Διαδραστική αίθουσα – συνεδρίων
• Κατάστημα πώλησης προϊόντων
• Αίθριος χώρος ξενάγησης
• Παρκινγκ
• Μελισσοκομείο (κυψέλες)
Το Μουσείο Μελιού Άξιον Εστί, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο ενδιαφερόμενους της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Περιλαμβάνει κατηγορίες υλικού ειδικά διαμορφωμένες για τις ακόλουθες κατηγορίες κοινού: • Γενικό κοινό
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.