Διαφήμιση
Διαφήμιση
Μικρότερες σε απόδοση οι βιολογικές καλλιέργειες
Τετάρτη, 18 Οκτώβριος 2017 00:00

 

organic

Μειωμένες κατά 34% είναι οι αποδόσεις των βιολογικών-οργανικών καλλιεργειών σε σχέση με τις αντίστοιχες συμβατικές καλλιέργειες των ίδιων προϊόντων σε παρόμοιας έκτασης γη.


24-organic-life


Αυτό δείχνει η νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα, που έγινε με επικεφαλής τη Βερένα Σόϊφερτ του Τμήματος Γεωγραφίας του καναδικού πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ. Οι επιστήμονες συνέκριναν τις σοδειές 34 διαφορετικών καλλιεργειών αγροτικών προϊόντων, τόσο με βάση την παραδοσιακή, όσο και με βάση την οργανική-βιολογική μέθοδο.

Μεγάλο μειονέκτημα εμφανίζουν οι βιολογικές καλλιέργειες λαχανικών και ορισμένων δημητριακών όπως το σιτάρι, που αποτελούν την μερίδα του λέοντος στην κατανάλωση του πλανήτη. Τα δημητριακά και τα λαχανικά χρειάζονται μεγάλες ποσότητες αζώτου για να αναπτυχθούν, πράγμα που σημαίνει ότι η υστέρηση των αποδόσεων των βιολογικών καλλιεργειών οφείλεται κυρίως στην έλλειψη αζωτούχων λιπασμάτων.

Οι βιολογικοί καλλιεργητές τα καταφέρνουν καλύτερα, όταν παράγουν φρούτα όπως οι φράουλες (που έχουν μικρότερη απόδοση μόνο κατά 3% σε σχέση με τις συμβατικές φράουλες) ή σόγια (μικρότερη απόδοση κατά 11% κατά μέσο όρο).

Η συμβατική γεωργία χρησιμοποιεί χημικά λιπάσματα για την ανάπτυξη των φυτών, ενώ η βιολογική - οργανική προτιμά άλλες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες είναι όμως πιο αργής και χαμηλής απόδοσης, όπως η ανακύκλωση των υπολειμμάτων της προηγούμενης σοδειάς στο χώμα της επόμενης.

Έτσι, κατά την έρευνα, η γεωργία που δεν καταφεύγει σε χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα, αδυνατεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της ανθρωπότητας από άποψη ποσότητας.

Σημείωση organic.
Παλαιότερη έρευνα του ινστιτούτου Rodale των ΗΠΑ, είχε δείξει πως οι αποδόσεις των βιολογικών είναι ίδιες και ανώτερες αυτές των συμβατικών.  

Όσον αφορά στην τελευταία παράγραφο της έρευνας, είναι αλήθεια πως με την παρούσα κατάσταση, όντως η παραγωγή δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της γης εάν τρεφόταν αποκλειστικά με βιολογικά. Εάν όμως όλοι οι γεωργοί καλλιεργούσαν βιολογικά, δε θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Άλλωστε μη ξεχνάμε πως ένα συμβατικό προϊόν, περιέχει τεράστιες ποσότητες νερού και πολύ λιγότερη ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων από ότι ένα βιολογικό. Αρα ο ανθρώπινος οργανισμός θα χρειάζεται λιγότερη ποσότητα τροφής να καταναλώνει ώστε να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ποιοτικότερη διατροφή λοιπόν και όχι… ποσοτική !!!

 

  

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

   

 

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.