Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Τετάρτη, 19 Δεκέμβριος 2012 15:24

biologika_19

Στη στήριξη της βιοκαλλιέργειας και των προϊόντων ονομασίας προέλευσης επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση.

Αυτό εξάλλου προκύπτει και από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης. Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Alpha ο υπουργός αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά και όχι μόνο εργαλεία που θα αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα τόνισε ότι «ξεμπλόκαραν» οι χρηματοδοτήσεις ύψους 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας ενώ δικαιολόγησε την μεγάλη καθυστέρηση της αξιολόγησης των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, στο μεγάλο αριθμό αιτήσεων οι οποίες ήταν διπλάσιες με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.

Αναφερόμενος στο μεγάλο ενδιαφέρον των βιοκαλλιεργητών ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε τη στροφή στις πολυετείς καλλιέργειες με στόχο την παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών: «Παρεμπιπτόντως ένας από τους τρεις αυτούς βιοκαλλιεργητές  έκανε στροφή προς τις πολυετείς καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα το τριφύλλι. Είναι καλή κίνηση να παράξουν βιολογικό τριφύλλι για να έχει η χώρα μας ζωοτροφή, προκειμένου να ενισχυθεί η κτηνοτροφία μας, που αυτή την ώρα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος όσον αφορά στα ισοζύγια μας. Η χώρα μας δίνει πάρα πολλά για να βάλει  προϊόντα ζωικής παραγωγής και είναι κρίμα», είπε χαρακτηριστικά.

Γενικότερα, σημείωσε: «προτεραιότητα μας είναι να κάνουμε μια μεγάλη στροφή στη λεγόμενη «ποιοτική γεωργία». Να παράξουμε τα εξαιρετικά μας προϊόντα που είναι αυτά με Ονομασία Προέλευσης, με Γεωγραφική Ένδειξη, παραγόμενα με βιολογικό τρόπο. Αυτά τα προϊόντα ζητάει όλος ο κόσμος, η Ευρώπη και φυσικά και ο Έλληνας καταναλωτής. Αυτά τα προϊόντα ταιριάζουν στη δική μας παραγωγική διαδικασία. Λέμε λοιπόν ότι αυτή είναι η μεγάλη στροφή και κάνουμε ότι είναι δυνατόν να την υποστηρίξουμε.»

Σημεία συνέντευξης Υπουργού στο δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση
Δημοσιογράφος: Είπε ο Πρωθυπουργός ότι τέρμα πια τα όσα γινόντουσαν στο παρελθόν με τις διάφορες επιχορηγήσεις στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, συνεταιρισμούς κλπ. Πραγματικά μπαίνει τέλος;
Υπουργός: Αναφέρθηκε σε χρήματα που δίνονται μέσω του ΕΛΓΑ που δίνουν οι γεωργοί στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ, αυτές είναι οι τριτοβάθμιες οργανώσεις που παίρνουν χρήματα. Για αυτές μάλιστα έχει δοθεί εντολή να ελεγχθούν, να δούμε που πήγαν τα χρήματα και ανακοινώθηκε σήμερα ότι είναι στις προθέσεις, με βούληση του Πρωθυπουργού, αυτά τα χρήματα να δίδονται σε πολύτεκνες αγροτικές οικογένειες. Θέλω να ήμαστε σωστοί και δίκαιοι. Αυτά τα χρήματα δεν τα δίνει ο τακτικός προϋπολογισμός. Το Υπουργείο δεν έχει τακτικό προϋπολογισμό για να δώσει στις τριτοβάθμιες οργανώσεις. Τα δίνουν οι γεωργοί και τα δίνουν μέσω ΕΛΓΑ.

Μέσω αυτών των χρημάτων, χρηματοδοτούνται αυτές οι οργανώσεις και ο Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει η βούληση να σταματήσει.

Δημοσιογράφος: Ενίσχυση αγροτικού κόσμου, ενίσχυση αγροτών, κτηνοτρόφων, κλπ. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει δύο – τρία πράγματα να επιδείξει στο μέλλον και να έρθει αυτή η περιβόητη ανάπτυξη. Είναι ο τουρισμός, οι βιοκαλλιέργειες και οι Υπηρεσίες. Δε νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί ποτέ να έχει μια μεγάλη βιομηχανία. Όσον αφορά στις βιοκαλλιέργειες υπάρχει σχεδιασμός αυτή τη στιγμή;

Υπουργός: Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, είναι δικιά μας προτεραιότητα να κάνουμε μια μεγάλη στροφή στη λεγόμενη «ποιοτική γεωργία». Να παράξουμε τα εξαιρετικά μας προϊόντα που είναι αυτά με Ονομασία Προέλευσης, με Γεωγραφική Ένδειξη, παραγόμενα με βιολογικό τρόπο. Αυτά τα προϊόντα ζητάει όλος ο κόσμος, η Ευρώπη και φυσικά και ο Έλληνας καταναλωτής. Αυτά τα προϊόντα ταιριάζουν στη δική μας παραγωγική διαδικασία.

Λέμε λοιπόν ότι αυτή είναι η μεγάλη στροφή και κάνουμε ότι είναι δυνατόν να την υποστηρίξουμε. Για παράδειγμα, αναφερθήκατε στα προϊόντα της βιολογικής γεωργίας. Εμείς στο πλαίσιο και της τρέχουσας ΚΑΠ, όπου είχαν προβλεφθεί κάποια κονδύλια να δοθούν σε ανθρώπους που θα έκαναν βιοκαλλιέργεια. Περίμεναν να έρθουν 4.000-5.000 αιτήσεις και είχαν προβλεφθεί 70 εκατ. Ήρθαν περισσότερες από 10.000 αιτήσεις, καθυστέρησε ένα μήνα η αξιολόγηση.

Αντί να αξιολογηθούν σ’ ένα μήνα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης  χρειάστηκε δύο μήνες. Αλλά μηδέν κακό αμιγές καλού γιατί στο μεσοδιάστημα αυτό βρήκαμε 191 εκατ. € για να υποστηρίξουμε όλους αυτούς τους γεωργούς να στραφούν στη βιολογική καλλιέργεια  Να λοιπόν που υπάρχει και η τάση των γεωργών προς αυτή την κατεύθυνση της ποιότητας και η υποστήριξη της Πολιτείας μέσω των δικών της εργαλείων και των ενισχύσεων για να υποστηρίξει την κατεύθυνση αυτή.

Παρεμπιπτόντως ένας από τους τρεις αυτούς βιοκαλλιεργητές  έκανε στροφή προς τις πολυετείς καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα το τριφύλλι. Είναι καλή κίνηση να παράξουν βιολογικό τριφύλλι για να έχει η χώρα μας ζωοτροφή, προκειμένου να ενισχυθεί η κτηνοτροφία μας, που αυτή την ώρα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος όσον αφορά στα ισοζύγια μας. Η χώρα μας δίνει πάρα πολλά για να βάλει  προϊόντα ζωικής παραγωγής και είναι κρίμα.

Πηγή:agronews.gr

Επιστροφή στην ενότητα βιολογικά νέα...

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.