Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 13 Μάιος 2010 20:21

biologikaΗ επέκταση των βιολογικών καλλιεργειών και η δυναμική προώθηση των βιολογικών και πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων στις αγορές αποτελεί μονόδρομο για την ύπαρξη αγροτικής ανάπτυξης στο Νομό Χανίων και στην Κρήτη γενικότερα και με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συμβατικά αγροτικά προϊόντα. Η επισήμανση αυτή έγινε στην διάρκεια των εργασιών της ημερίδας για την «βιολογική γεωργία ως επιλογή και μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας στην Ελλάδα σήμερα» που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Κισάμου.

Όπως τόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων κ.Κώστας Χαρτζουλάκης «αυτή την στιγμή το 80% των καταναλώμενων βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, είναι εισαγόμενα, επομένως υπάρχει μεγάλος χώρος για να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως τρία δεδομένα τα οποία εάν δεν συνυπάρξουν θεωρώ ότι δεν θα έχουμε επιτυχία. Ένα είναι οι εδαφοκλιματικές συνθήκες που είναι ιδανικές στην Κρήτη.

Δεύτερον, είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν πρέπει να μείνει μόνο στις προθέσεις. Μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη αλλά αυτό στην πράξη σημαίνει τεχνική στήριξη στους αγρότες, έρευνα, εκπαίδευση, εξυγίανση της εμπορίας αυτών των προϊόντων. Τρίτον είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί. Βλέπουμε την συμβατική γεωργία με τον ανταγωνισμό που υπάρχει με τις πολιτικές που ασκήθηκαν μέχρι τώρα, χωρίς να προστατεύεται το αγροτικό εισόδημα με την αλλαγή της ΚΑΠ, δεν έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Επομένως είναι είναι μονόδρομος τα βιολογικά ή άλλες μορφές πιστοποιημένης αγροτικής παραγωγής. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και οι αγρότες, να αλλάξει η νοοτροπία, πρέπει να λειτουργήσουν ομαδικά ώστε να έχουν διαπραγματευτική ικανότητα και αυτό το όφελος το οικονομικό να πάει στους παραγωγούς και όχι στους μεσάζοντες...»

Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο αγροτικός τομέας στο Νομό Χανίων ακόμη και αυτός των βιολογικών καλλιεργειών, είναι η σωστή προώθηση των προϊόντων στις αγορές. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού παραγωγών βιολογικών προϊόντων Ν.Χανίων κ. Βαγγέλης Κουτούπης « είμαστε ελλειμματικοί στο marketing. Οποιοδήποτε προϊόντων , εάν βρεις τον κατάλληλο πελάτη, το πουλάς. Αυτή η διαδικασία είναι πιο εύκολη στα βιολογικά, αλλά δεν έχουμε επενδύσει καθόλου σε αυτό αν και είναι ένας καθαρά εξαγωγικός τομέας. Σαφώς και το αβοκάντο έχει μια καλύτερη τύχη προς το παρόν, αλλά εάν δεν προσεχθεί πολύ σύντομα θα έχει την τύχη των πορτοκαλιών...Βασικό ρόλο πρέπει να παίξουν οι Συνεταιριστικές οργανώσεις που πρέπει να έχουν μια ενιαία εμπορική πρακτική ούτως ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε στις αγορές....»

Παράλληλα ο κ.Κουτούπης τόνισε πως οι παραγωγοί πρέπει να επενδύουν και στην προώθηση των προϊόντων και «αυτό μπορεί να γίνει μέσω των Συνεταιρισμών, μέσω των ομάδων παραγωγών. Πρέπει να μπούμε με σοβαρότητα στις αγορές. Και τα χρήματα στον παραγωγό δεν έρχονται από την καλλιέργεια του προϊόντος αλλά από τις υπεραξίες που θα προσθέσει. Και αυτές έρχονται από τις πιστοποιήσεις, από την παρουσία στις αγορές, από ένα Κρητικό brand name που πρέπει να υπάρχει στην αγορά....»

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των αγροτών της Κισάμου για τις δυνατότητες που έχει η παραγωγή βιολογικών προϊόντων και συνδιοργανώθηκε από τον δήμο Κισάμου , το Ινστιτούτο Ελιάς & Υποτροπικών, το Ινστιτούτο Bio Hellas και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, εκ μέρους της οποίας, ο Νομάρχης κ.Γρηγόρης Αρχοντάκης επεσήμανε πως « με την κρίση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα είναι καιρός να θεωρήσουμε πράγματα σε σχέση με το αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να χαράξουμε εκ νέου. Οι βιολογικές καλλιέργειες είναι κάποια θέματα που μπορούν να βοηθήσουν να βγούμε από τα αδιέξοδα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Καλό είναι με την στήριξη της πολιτείας, όσο αυτή μπορεί να υπάρξει ξανά, ο πρωτογενής τομέας να βρει έναν άλλο βηματισμό, ανταγωνιστικό προς τις Ευρωπαϊκές και τις Ελληνικές αγορές....»

Η παραγωγή και προώθηση βιολογικού ελαιολάδου, η βιολογική καλλιέργεια της καστανιάς, οι προοπτικές της βιολογικής μελισσοκομίας στην Δυτική Κρήτη , αλλά και η παραγωγή βιολογικών κηπευτικών ήταν  ορισμένα από τα θέματα τα οποία παρουσιάστηκαν στην διάρκεια των εργασιών της ημερίδας.

Πηγή: Νέος Κήρυκας Χανίων

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.