Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
Πέμπτη, 20 Μάιος 2010 10:34

melissa2_Τουλάχιστον το ένα τρίτο των µελισσών στις ΗΠΑ δεν «έβγαλε» το φετινό χειμώνα, κάνοντας πολλούς να μιλούν για επικείμενη βιολογική καταστροφή.

Ο αφανισµός των µελισσιών άρχισε στις ΗΠΑ το 2006. Από τότε, δισεκατοµµύρια µέλισσες σε όλον τον κόσµο έχουν πεθάνει και οι ειδικοί προσπαθούν να αναζητήσουν τα αίτια. Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών δεν πλήττει μόνο την μελισσοκομία αλλά θα  έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στη γεωργική παραγωγή. Άλλωστε, εκτιµάται ότι το ένα τρίτο των τροφίµων που καταναλώνουµε εξαρτάται άµεσα από την επικονίαση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φαινόµενο έχει διάφορες αιτίες, όπως η δράση παρασίτων, οι µολύνσεις από ιούς και βακτήρια και οι η εντατικοποίηση της γεωργίας. Φαίνεται, ωστόσο, ότι ο κυριότερος λόγος είναι τα παρασιτοκτόνα. Αµερικανοί επιστήµονες εντόπισαν περισσότερα από 121 διαφορετικά παρασιτοκτόνα σε δείγµατα µελισσών, κεριού και γύρης.

Αυτό που δεν µπορούν να εξηγήσουν οι επιστήµονες είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι κυψέλες βρίσκονται άδειες χωρίς τις νεκρές µέλισσες. Οι ειδικοί έχουν ονοµάσει αυτό το φαινόµενο «σύνδροµο Μary Celeste» από το ιστορικό πλοίο - φάντασµα της Ιστορίας, το οποίο είχε βρεθεί να πλέει ακυβέρνητο και άδειο στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η ενδεχόμενη εξάλειψη των µελισσών θα µπορούσε να σηµάνει κατάρρευση της παραγωγής  δηµητριακών αλλά και άλλων κλάδων αγροτικής παραγωγής. Θα µπορούσε να οδηγήσει ακόµη στην κατάρρευση της διατροφικής αλυσίδας που συντηρεί την άγρια πανίδα, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πηγή: Agrenda

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.