Ο ΕΦΕΤ, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (RASFF), ενημερώθηκε για τη διακίνηση ψίχας αμυγδάλου, Ισπανικής προέλευσης, στην οποία ανιχνεύτηκε υψηλή συγκέντρωση ωχρατοξίνης Α.
Πρόκειται για το προϊόν «Αμύγδαλο Ψίχα 250 Γρ. ΒioVita», με αριθμό παρτίδας PO014981-01 και ημερομηνία λήξης 24-10-2013, το οποίο διακινήθηκε από την επιχείρηση “ΒΙΟ VITA A.E.E.” (Γλυκά Νερά Αττικής) σε συνολική ποσότητα ίση με 200 kg.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της παρτίδας του ανωτέρω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το προϊόν, η ετικέτα του οποίου απεικονίζεται κάτωθι, να μην το καταναλώσουν.
Τί είναι η ωχρατοξίνη Α
Η ωχρατοξίνη A είναι μια μυκοτοξίνη η οποία παράγεται από πολλά είδη μυκήτων («penicillium» και «aspergillus»).
Εμφανίζεται φυσιολογικά σε πολλά φυτικά προϊόντα, όπως τα δημητριακά, οι κόκκοι καφέ, το κακάο και οι ξηροί καρποί, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η ωχρατοξίνη έχει επίσης ανιχνευθεί σε προϊόντα όπως τα προϊόντα με βάση τα δημητριακά, ο καφές, ο οίνος, η μπίρα και ο χυμός σταφυλιών, αλλά και σε προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως τα χοιρινά νεφρά.
Από έρευνες όσον αφορά τη συχνότητα και τις τιμές ωχρατοξίνης Α σε δείγματα τροφίμων και ανθρώπινου αίματος προκύπτει ότι η παρουσία ωχρατοξίνης στα τρόφιμα είναι συχνή.
Η ωχρατοξίνη Α είναι μυκοτοξίνη που έχει καρκινογόνες, νεφροτοξικές, τερατογόνες, ανοσοτοξικές και ενδεχομένως νευροτοξικές ιδιότητες.
Η τοξίνη αυτή έχει συνδεθεί επίσης με την εμφάνιση νεφροπάθειας στους ανθρώπους. Η ωχρατοξίνη Α μπορεί να έχει μεγάλο χρόνο ημιζωής στους ανθρώπους.
|