Διαφήμιση
ΑΠΟ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Τετάρτη, 30 Ιούνιος 2010 20:51

ixthiokalliergeia1Από 1ης Ιουλίου 2010 τίθεται σε ισχύ ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα είδη της βιολογικής ιχθυκαλλιέργειας. Ο κανονισμός θέτει τους απαιτούμενους ευρωπαϊκούς όρους για το υδάτινο περιβάλλον παραγωγής, για τις επιπτώσεις σε άλλα είδη, για τον διαχωρισμό των βιολογικών και μη βιολογικών μονάδων παραγωγής και καθορίζει τις συνθήκες ανάπτυξης των ειδών, συμπεριλαμβανομένων και των μέγιστων δεικτών πυκνότητας.

Ο κανονισμός επισημαίνει ότι η βιοποικιλότητα πρέπει να γίνεται σεβαστή και απαγορεύει τη χρήση τεχνητών ορμονών στην ωοτοκία. Επίσης, ότι οι οργανικές ζωοτροφές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά σε ιχθυοτροφές που προέρχονται από αειφόρο αλιεία. Στο νέο κανονισμό περιέχονται ακόμη ειδικές προβλέψεις για τα όστρακα και τα φύκια.

Η Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, με αφορμή την έναρξη ισχύος του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού δήλωσε: "Ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τη βιολογική ιχθυκαλλιέργεια είναι πραγματικότητα. Θα παρέχει στους καταναλωτές δυνατότητα καλύτερης επιλογής και θα δώσει ώθηση σε υγιή και περιβαλλοντικά αποδεκτή παραγωγή, καθώς και σε μια βιώσιμη εναλλακτική προσέγγιση υπέρ της παραδοσιακής αλιείας. Η Ε.Ε. είναι η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο στα θαλασσινά.

Αξίζει λοιπόν στην Ευρώπη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη θέσπιση λεπτομερών κανόνων στον τομέα αυτό. Μεταξύ των προτεραιοτήτων της θητείας μου είναι η αειφόρος αλιεία και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής τόσο στην αλιεία όσο και την ιχθυκαλλιέργεια. Ο νέος κανονισμός για τη βιολογική ιχθυκαλλιέργεια αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την ενσωμάτωση αυτών των προτεραιοτήτων".

Υπολογίζεται ότι το 2008 λειτουργούσαν στην Ευρώπη 123 πιστοποιημένες βιολογικές δραστηριότητες ιχθυκαλλιέργειας σε σύνολο 225 παρόμοιων εκμεταλλεύσεων παγκοσμίως. Αυτές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής. Τα πέντε πρώτα κράτη μέλη ως προς την παραγωγή είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Γαλλία. Το κορυφαίο είδος είναι ο σολομός.

Πηγή: Agronews

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.